Annonce
Indland

Soldater-formand: Omstilling til nye opgaver er i gang

Ints Kalnins/Reuters
Det tager tid at omstille Forsvaret til fokus på nye opgaver, mener Flemming Vinther fra fagforeningen HKKF.

Det danske forsvar er i gang med at omstille sig til mere konventionelle opgaver, men det kommer til at tage tid. Sådan lyder vurderingen fra formand for soldater-fagforeningen HKKF Flemming Vinther.

I Berlingske søndag kan man læse, at danske soldater efter flere års krig i Afghanistan og Irak har problemer med vigtige færdigheder i mere konventionel krig.

Hærens interne kontrollanter påpeger blandt andet, at der er mangler i færdigheder som camouflage, at bevæge sig i terrænet eller gå i skjul.

Det er evner, der kan blive aktuelle, hvis danske soldater skal stå overfor en mere konventionel fjende såsom russiske styrker.

Her vurderes det, at manglerne kan øge risikoen for tab blandt de danske soldater.

Selv om om Forsvaret er i fuld gang med at omstille sig, kommer det ifølge Flemming Vinther til at tage tid, før soldaterne på ny er skarpe i eksempelvis camouflage af stillinger eller køretøjer - i fagsprog kaldet sløring.

- Der kæmpes en brav kamp for at lære soldaterne alle de her færdigheder. Det skal nok komme, men det tager tid at genopøve det, siger han.

Ifølge Flemming Vinther er der en bred opgavebeskrivelse af, hvad det vil sige at være dansk soldat.

- Soldaterne skal kunne mange ting i dag.

- Når de er færdiguddannet i at kunne indgå i en samlet brigaderamme mod russerne plus en asymmetrisk krigsførelse i Irak eller Afghanistan, skal de også kunne stå inde i Krystalgade og have borgernær kontakt, siger han.

Flemming Vinther mener dog ikke, at der er grund til panik.

- Man er i fuld gang derude, siger Flemming Vinther.

- Vi får artilleri igen. Vi får moderniseret vores kampvogne. Vi får panserværnsvåben tilbage i vores arsenal.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce