Annonce
Middelfart

Solcellepark et stort skridt nærmere

140 mødte frem for at høre om blandt andet nye solcelleanlæg, der bliver så stort, at det vil dække en tredjedel af Brenderups energibehov. Hans Christian Jørgensen var manden, der orienterede. Foto: Jan Bonde

Gruppen bag "Sol over Brenderup" fik positive tilkendegivelser fra omkring 140 deltagere til et orienteringsmøde om projektet. Også selv om det nu ligger fast, at solcellerne fysisk får plads langs motorvejen ved Nørre Aaby. Et netop bevilget tilskud til projektet fra Energinet på 2,2 millioner kroner over 20 år betyder derfor, at solcelleparken er meget tæt på at blive en realitet. Kommunens klimachef kan ikke få armene ned.

Brenderup/Nørre Aaby: Drømmen om at skabe grøn energi til Brenderup er tæt på at blive til virkelighed.

Alt tyder på, at der inden for en overskuelig tidsramme placeres solceller på et 20.000 kvadratmeter stort erhvervsareal langs motorvejen ved Nørre Aaby. Solcellerne vil producere grøn energi i en størrelsesorden, der svarer til en tredjedel af forbruget i Brenderup Sogn, og dermed er området godt på vej mod ambitionen om at blive CO2-neutral.

To faktorer har rykket projektet tættere på.

Dels har projektet "Sol over Brenderup" som det eneste "lille" projekt fået støtte fra Energinet - 10 øre/kw kan projektet over 20 år se frem til. Det beløber sig formentlig til i alt 2,2 millioner kroner.

Dels fordi en håndsoprækning blandt 140 fremmødte ved et informationsmøde i den forgangne uge gav projektgruppen grønt lys til at arbejde videre.

Og det er selv om solcellerne fysisk får plads langs motorvejen ved Nørre Aaby, fordi det her er muligt at leje et stykke kommunalt erhvervsjord. Solcelleparken bliver på 20.000 kvadratmeter, og energiproduktionen kommer dermed til at dække cirka en tredjedel af Brenderup Sogn.

Men skal der så trækkes kabler fra Nørre Aaby til Brenderup?

- Nej, sådan fungerer det ikke. Man skal se solcelleparken som et grønt investeringsprojekt. Vi producerer en masse grøn energi og sælger den. Men det bliver ikke direkte fra solcelleparken, at røremaskinen hjemme i køkkenet får strøm, fortæller Hans Christian Jørgensen fra projektgruppen.

Folkeanparter med forkøbsret

Det vil blive muligt for borgere i Middelfart Kommune at købe folkeaktier i "Sol over Brenderup". Og projektgruppen bag forventer en mulig forrentning på mellem 8-13 procent, hvilket gør aktierne til en attraktiv investering.

- Men det er vigtigt for os, at det her bliver for alle. Vi har ikke helt lagt os fast på, hvordan det stykkes sammen, men det bliver altså ikke sådan, at nogle få kan købe alle anparterne. Alle i Middelfart Kommune kan være med - men mon ikke, vi kan gøre det sådan, at borgere i Brenderup handler først, siger Hans Christian Jørgensen.

Projektet vækker stor begejstring i Middelfart Kommune, hvor klimachef Morten Westergaard har svært ved at få armene ned.

- Det her er gået så hurtigt, at det synger for ørerne. Og det er skabt af lokale mennesker, der ikke gør det for egen vindings skyld, men fordi de har noget på hjerte. Jeg er vildt glad for at følge det her projekt, siger Morten Westergaard.

Udover at være imponeret over handlekraften fra Brenderup-gruppen, så har projektet også lært ham noget andet.

- Når borgerne står med den her slags projekter og har brug for hjælp, så skal de også have den. Jeg tror og håber, at vi kommer til at se flere af den her slags projekter, og det er min opgave at forberede kommunen på en ny form for planlægning, så vi kan støtte op. Det her er jo et område, som også Europakommissionen følger tæt. De er vilde med den slags projekter, og der ligger tilskudsmuligheder for dem, der går i gang, siger klimachefen.

På informationsmødet i Brenderup var der lagt lister frem, så man kunne tilkendegive en uforpligtende interesse for at købe aktier. Det var der mange, som skrev sig op til.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Værtshus i modvind over jobopslag: - Jeg har aldrig nogensinde bedt hende om at skrive 'babser'

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Fyn For abonnenter

Køreelever i tomgang: 17-årige Agnes har ventet en måned på at komme til køreprøve - frygter at glemme det, hun har lært

GOG

GOG-komet tog ikke telefonen da landstræneren ringede

Kultur For abonnenter

Fynsk spillested skifter spor: - Vi har sgu været for dårlige til at hyre kvinder

Odense

1.000 IT-svindlere banker på porten hver dag: - De forsøger at lokke brugernavn og password fra os

Odense For abonnenter

Mon komiske Ali er hentet ind som konsulent på Odense Letbane

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Faaborg-Midtfyn

Mandskorets jubilæum var en historisk og uforglemmelig begivenhed

GOG For abonnenter

Poul er manden bag den særlige GOG-kultur: - Samværet er det vigtigste. Alt andet er bare pladder

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Assens For abonnenter

42-årig på anklagebænken for grov vold mod kæreste: Puttede stoffer i drink, snittede hende med køkkenkniv og klippede hendes lange hår af

Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Nyborg

Mysteriet, der ingen ende vil tage: Hvem ejer vippefyret - og er det i virkeligheden en knaldstation?

Annonce