Annonce
Assens

Solcelleanlæg: Samfundsværdien i strøm til 15.000 husstande er større end i 70 hektar korn

Med en solcellepark er Assens Kommune tættere sit grønne mål, påpeger udvalgsformand Dan Gørtz (V). Arkivfoto: Laust Jordal
Assens Kommune får nemmere ved at nå sit grønne mål, hvis en solcellepark ved Ebberup kan realiseres, blandt andet derfor ser Dan Gørtz (V), formand for Miljø, Teknik og Plan positivt på den.

Før den solcellepark på 69 hektar, som Better Energi ønsker at etablere på et areal nord for Ebberup og ud til Odensevej, kan blive til noget, skal planafdelingen i Assens Kommune vurdere, om der overhovedet er planmæssig mulighed for at placere den på netop det sted. Miljø-, Teknik og Planudvalget valgte på sit møde i sidste uge at give grønt lys for at undersøge mulighederne. Bliver der nikket derfra, kræver det et kommuneplantillæg og en lokalplan, som udarbejdes af ansøgeren.

- Arealet er velegnet i forhold til, at der er mange solskinstimer, men der er også naboer, der bliver berørt, og så er der tale om en placering i det åbne land, hvor man normalt ikke placerer bygninger og tekniske anlæg, siger udvalgsformand Dan Gørtz (V).

- Så der er hensyn, vi skal have undersøgt, om det er muligt at få det til at stemme overens i forhold til.

Projektet kan også risikere at komme i modstrid med eksempelvis Naturstyrelsen, der i sin vejledning skriver, at solcelleanlæg så vidt muligt skal placeres i tilknytning til byer, og det vil sige 20-40 meter fra bymæssig bebyggelse.

- Det kommer det ikke i nærheden af her. Så det er en sag, hvor vi afviger fra sædvane i forhold til tekniske anlæg, men omvendt vil jeg sige, at det tyder på, at der er ny teknologi, hvor det er mere effektivt at få energi ud af de her solcellepaneler, og at det kan svare sig at etablere dem i større skala. Her er det strøm svarende til 15.000 husstande. Det er meget. Hvis der er mulighed for at lægge det her, er jeg også fristet af, at vi på den måde vil opfylde ganske meget af vores grønne energimål på en gang. Det trækker os i den retning, siger Dan Gørtz.

Annonce

Bedre end vindmøller

- Risikerer I ikke, at myndighederne siger nej, når I har sagt ja?

- Jo, det kan vi risikere, men er der er allerede placeret nogle anlæg af den størrelse og også større, som heller ikke ligger op ad en by. Det er jo heller ikke velegnet at placere dem op ad en by, hvor mange flere så vil få det som nabo. De kommer kun til at rage 2,5-3 meter op, så de er noget mindre end de op til 8,5 meter, man ellers må bygge i det åbne land. Men det er klart, det er en stor flade, hvis man kigger ud over den.

- Er det efter din mening bedre end vindmøller?

- Det er et noget mindre indgreb i forhold til det visuelle. De store ambitioner om elbiler i 2030 kræver, at der rejses 1000 nye vindmøller. Det svarer til syv i vores kommune. Der er jeg sikker på, at flere kan forene sig med solcelleanlæg.

- Der er vel også grænser for, hvor mange grønne marker, man ønsker at se plastret til?

- 70 hektar i vores kommune er ganske lidt, og samfundsværdien i strøm til 15.000 husstande er noget større end korn på 70 hektar.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce