Annonce
Livsstil

Sokkel direkte oven på en gruspude

dasdadadASD

Nyt funderings-system til huse på blød jord. I fem år har det været anvendt over på Vestkysten. Først i år er det så småt begyndt at komme i brug her på Sydfyn

I 20 - 30 år har det været anvendt i Norge og Sverige. Ved den danske vestkyst i kun fem år og på Sydfyn i år - nemlig en ny måde at skabe et fundament på til huse, der skal placeres på blød bund.

Der er tale om Sundolitt funderingssystem, der er et forholdsvis nyt alternativ til mange års danske byggetraditioner.

Ved anvendelse af dette system opnås nemmere håndtering, lavere materialeforbrug og kortere byggetid.

Det betyder mindre gravearbejde, ingen fundamenter under skille- vægge og flere dage skåret at byggeprocessen.

BO GODT har besøgt firmaet Jens Schultz, Odensevej i Svendborg, hvor salgsleder Kim Jensen fortæller om, hvordan systemet er kommet sydfynske håndværksmestre til kendskab og hvilke fordele det har.

Kim Jensen: - Det har været på markedet de seneste fem år.

For fem år siden tog jeg en potentiel kunde med op til Ringkøbing for at vise ham, hvordan det her system virker. Det er nemlig brugt meget over ved Vestkysten, da de der har meget sandet underlag, langt ned til fast grund og således har problemer med blød bund.

Den potentielle kunde kunne godt se logikken i det, men blev skeptisk. Det er jo en hel anden måde at lave et fundament på. At man ikke længere skal grave ned i 90 cm frostfri dybde.

Det, der er humlen i alt det her er, at hele fundamentet er i frostfri dybde, fordi det er underlagt en isolering ? det vil sige, at den sokkel, huset normalt står på, fører man ned i 90 cm?s dybde for at den ikke skal blive påvirket af frost, så den ikke frostspringer.

Når man som nu med det nye system kun har en sokkel, der er 30 cm høj, kommer man flamingo ind under, så frosten ikke kan komme ind under betonen.

Fordelen ved det her er bl.a., at der bliver sparet en del mængde beton.

Systemet har også en anden fordel ? reducering af tunge løft. Den håndværker, der skal udføre arbejdet, skal ikke slæbe rundt på de tunge LEGA-blokke ? kravet til blokkene gør, at de bliver bredere og bredere for at overholde varmeværdierne. Der er ikke en blok i fundamenterne med det nye system.

Denne løsning gør, at man undgår blokke, undgår en hel del af betonen.

- Hvad er prisforskellen? - Kvadratmeterprisen på det nye system er en smule dyrere, men den er så væsentlig bedre isolerende end ved det traditionelle byggeri. Den er oppe i nogle isoleringskrav, som først skal opfyldes i år 2009 eller 2010.

SADSADSADASDADd

Anvendes af tre Lokale bygmestre

- Det var så for fem år siden du præsenterede systemet over på Vestkysten, men hvornår er bygmestre så begyndt med det her i området?

- Det er først her i år, det er anvendt her i området. F.eks. har Jørgen Jensen, der bl.a. lige har holdt rejsegilde på andelsboliger i Kogtved brugt det, murermester Brian Christensen, Skårup, der har lavet tre af de nye fundamenter i år her på Sydfyn, samt murermester Torben Danekilde, Stenstrup, der også i gang med at opføre et hus med det nye funderingssystem.

Firmaet Jens Schultz holdt et temamøde på hotel Svendborg i fjor, hvor jeg aftalte med vores leverandør, at vi skulle lave et temamøde, hvor vi fortalte vore potentielle kunder om produktet. Der er jo så mange traditioner forbundet i dansk byggeri, og sådan har det altid været. Folk skal få øjnene op for, at det faktisk er en god løsning.

Murermester Brian Christensen har lavet beregninger på det, og har fundet ud af, at det nye funderingssystem kan han lave billigere end med et traditionelt fundament.

Selve fundamentløsningen er som tidligere omtalt noget dyrere, men al betonarbejdet oven på et sådan fundament kan gøres af en arbejdsgang. Ved en traditionel løsning skal du hen og støbe renden først og efterfølgende sætte LEGA- blokke.

Murermesteren har desuden gladere arbejdere når de går hjem efter endt arbejdstid. De har ikke ondt i ryggen eller får andre skavanker af at skulle løfte noget tungt.

- Kan en »gør ? det ? selv ? mand« også gøre det?

- Nej, det vil jeg fraråde. Elementerne skal sættes utrolig meget nøjagtigt op. Hvis man f.eks. har små åbninger mellem F-profilerne, vil betonen løbe ud for en.

Derimod kan en bygherre godt være behjælpelig i forbindelse med udførelsen af det projekt. F.eks. være med til at bære de lette genstande.

Jeg mener, det er et utrolig spændende produkt. Jeg har solgt en del af det til en håndværker, der bl.a. har lavet en del fundamenter i Odense og Nyborg, men undrede mig over, hvorfor ingen ville bruge det her. Derfor sagde jeg til vores leverandør, at vi skulle holde dette temamøde og prøve at overbevise potentielle kunder om det nye systems fortræffeligheder, og det er der så nogle, der er gået i gang med nu, slutter Kim Jensen.

30 cm flam=ingoplade oven på gruspuden og en kun 30 - 40 cm høj sokkel.
Annonce

Opfører hus på gammel søgrund

Et sted i Stenstrup er murermester Torben Danekilde, Stenstrup, i gang med at opføre et hus for en lokal bygherre med det forholdsvis nye funderingssystem.

Torben Danekilde: - Vi opfører huset på den ny type sokkel. Huset opføres på et sted, hvor der næsten helt tilbage til istiden var en sø, så vi har med en meget blød grund at gøre.

Denne sokkel graves ikke ned i jorden.

Soklen ligger direkte oven på en gruspude. Vi har gravet slammet ud i to til tre meters dybde og så har vi lagt en gruspude. Soklen ligger så oven på denne gruspude.

Soklen er 40 cm høj og de 30 cm er isolering ? flamingo ? og de sidste ti centimeter er gulvet.

Der er så lavet en betonkant udvendig, der er 30 cm dyb og 15-16 cm bred. Der er også isolering i soklen. Normalt murer vi med nogle blokke, hvor der ti cm isolering imellem, men her laver vi støbningen ud i et.

Den ingeniør, der informerede os på temamødet på Hotel Svendborg fortalte os, at dette system har de brugt i Norge og Sverige i 20- 30 år. Vi var da skeptiske, da vi første gang hørte om det på temamødet på Hotel Svendborg, men vi forventer os en del af det nye system.

Prisen er cirka det samme som ved et traditionelt system, men vi skal lige omstille os på, at nogle af tingene nu skal laves i en anden rækkefølge. Således skal vi nu lave kloakken først og så sætte soklen ovenpå, slutter Torben Danekilde.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce