Annonce
Faaborg-Midtfyn

Sognepræsten fik en hvalp: - Livet er ikke et nyvasket køkkengulv

For et halvt år siden fik vi familieforøgelse her i præstegården.

Da var vi i Frederikshavn og hente en otte uger gammel ruhåret foxterrierhvalp. Det er nok i overkanten at sige, at han lyder navnet Eddie, men det er det, han hedder!

Da vi fik ham, var han en bette uldtot. Nu er han næsten udvokset og har ruhåret pels som en kokosmåtte og minder mig om en tøjhund, min storebror havde, da vi var børn. Eddie er en skøn og charmerende bandit og garant for mere liv i huset, end der var før. Og tilmed god inspiration til en søndagsprædiken i ny og næ, for han kan lære én meget om livet.

Hvad man for eksempel kan lære af ham er, at engang imellem skal man vove at invitere mere liv ind i livet, også selv om der følger bøvl med. Og det gør der! I hvert fald når det ekstra skud liv kommer i skikkelse af en foxterrierhvalp.

For eksempel er han en ivrig graver, så en tur i haven ender som regel med, at han søger i dybden for at fange mus eller mosegrise, og når han kommer ind igen, følger der havejord med i kokosmåtten, og støvsugeren må frem. Desuden er foxterriere fremavlede til at arbejde selvstændigt for eksempel i en rævegrav, så det gør han, hvor han måtte have sin gang i huset. Og altid er han fuld af humør og trang til ballade. Som der står på en køleskabsmagnet i køkkenet: "Stilhed er guld! Medmindre, man har en ruhåret foxterrier, for så er det alarmerende!"

Til gengæld er hverdagen fuld af smil og grin og hjertevarme oplevelser, og huset føles tomt, når han ikke er der. Man opdager pludselig, at man går og snakker med sine dyr, når de ikke er der til at lytte og svare igen.

Jeg har på fornemmelsen, at det er på samme måde med livet i mange andre sammenhænge. At man engang imellem skal tage sig sammen til at invitere mere liv ind i livet og så tage det bøvl med, der følger med. Ellers risikerer man at få et liv, der måske nok er velordnet og forudsigeligt, men uden så mange smil og hjertevarme midt i kaos.

Det ekstra skud liv i livet kan være meget andet end en hundehvalp. Måske man kan blive reserve-bedstemor eller frivillig i en forening eller spille amatørteater eller 117 andre ting, hvor der nok følger bøvl med - eller i hvert fald et stykke arbejde - men også masser af liv.

Da vi fik vores ruhårede foxterrier, var der flere, der advarede os om, at den slags ikke var modtagelige for nogen form for opdragelse. Det er faktisk ikke sandt, for han arbejder lærenemt og koncentreret, når vi er til hvalpetræning. Han kan sagtens lære at være en ordentlig og god hund. Det er mere det, at han helt og aldeles selv bestemmer, hvornår han vil være det. Men det er faktisk en af grundene til, at vi er faldet for ham, og til at han fylder huset med mere liv, end der var før.

Eddie har lært mig, at livet ikke er et nyvasket køkkengulv, men at der kommer nogen og sætter sorte poter hele vejen hen over det. Det kan godt være, at jeg råber lidt højt, men jeg kan samtidig ikke lade være at more mig over det. Og hvad er livet, hvis alt i det er forudsigeligt og under kontrol?

Annonce
Foxterrieren Eddie har sørget for, at livet aldrig er kedeligt i præstegården hos Ole Buhl Nielsen. Privatfoto

Ole Buhl Nielsen

Bopæl: Reventlowsvej 4, Korinth, 5600 Faaborg.

Beskæftigelse: Sognepræst i Brahetrolleborg, Krarup og Ø. Hæsinge.

Engageret i andet: Gærup Skolemuseum, Kirkens Korshær.

Fritidsbeskæftigelser: Historie og lokalhistorie, en god bog, en god kunstudstilling, at sidde i Su:vit Arena og se GOG's håndboldherrer spille, vores ruhårede fox terrierhvalp, og så ser jeg alt for meget fjernsyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce