Annonce
Middelfart

Sognepræst overvejer drop-in-ceremonier: - Man kan da også blive gift en torsdag i cowboybukser

Vita Andreasen er sognepræst for "De 4 kirker" - Føns, Ørslev, Udby og Husby. Hun vier gerne par på almindelige hverdage. Hun synes ikke, at et bryllup behøver at være helt traditionelt med dyrt tøj og en dyr fest. Her er hun fotograferet i sommer ved Udby Kirke. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Et kirkebryllup kræver da en stor, hvid kjole, en hestekaret og et dybt dyk i lommen. Eller hvad? Nej, mener sognepræst Vita Andreasen. Et kirkebryllup kan holdes når som helst. Også iført hverdagstøj.
Annonce

Husby: Hvis du tænker på kirkebryllup, så tænker du måske også på en stor, hvid kjole. Et nydeligt jakkesæt med brystbuket. En fin bil til at køre brudeparret videre til bryllupsfesten, som skal være med mindst tre retter og fest, dans og drinks hele natten.

Men sådan behøver det ikke at være, synes præst Vita Andreasen, der er præst ved Føns, Ørslev, Udby og Husby Kirker.

- Rigtig mange bliver gift ved et romantisk bryllup med hvid kjole og det hele, men man kan også få et kirkebryllup på en helt almindelig torsdag, forklarer hun.

Hun har nogle gange set, at par vælger at blive viet i kirken, men på en mindre højtidelig måde end ved et traditionelt kirkebryllup.

- Der var en brud, der ringede til mig, og jeg sagde til hende, at hun da sagtens kunne blive gift på en almindelig torsdag i kirken, hvis hun ville det. Så skrev hun tilbage, om det også kunne blive en tirsdag, siger Vita Andreasen og griner.

- Og jeg ved, at der også kommer et par i det nye år, der vil blive gift i almindeligt tøj. Han ville vist bare have cowboybukser på, siger hun.

Annonce

Skruer lidt ned

Præsten kan fornemme en strømning imod, at selv om brudeparrene gerne vil have et kirkebryllup, så er det ikke nødvendigvis den højtidelige ceremoni med dem selv i centrum, de ønsker. Nogle bliver viet i forlængelse af en barnedåb, men der er også andre muligheder på tegnebrættet:

- Jeg har netop været på et kursus med andre præster, og her er der nogle, der er begyndt at holde drop in-vielser og drop in-barnedåb. Jeg vil godt være med til begge dele, men jeg tror, at drop in-barnedåb vil være det, vi først vil holde her. Jeg tror, det er godt i en tid, hvor folk kan være usikre på det med, at man skal have fint tøj på, have tre retter mad og så videre. Man bliver jo døbt for at få øje på en metafysisk verden, og man kan bare gøre det - blive døbt, altså, siger Vita Andreasen, der synes, at det kunne være sjovt at samarbejde med sine præstekolleger i området om at lave denne slags kirkelig handlinger, hvor det ceremonielle og højtidelige er skruet lidt ned for de medvirkendes vedkommende.

Annonce

Talmagi

Men selv om kommende brudepar nu kigger lidt andre steder hen end det traditionelle kirkebryllup, så er der stadig noget, der er vigtigt, og det er en god dato at blive viet på.

- I sommer modtog jeg mange henvendelser på vielser til næste sommer. Der gik lidt, inden det gik op for mig, at det er på grund af årstallet. 2020 bliver et populært bryllupsår. Folk har stadig noget med talmagi, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce