Annonce
Odense

Sognehus proppes med moderne kunst

Menighedsrådsforkvinde i Thomas Kingos Kirke Vibeke Nielsen (tv.) og sognepræst Eva Tøjner Götke håber, at de 10 kunstværker kommer til at undre og resultere i samtale mellem sognehusets gæster. Foto: Nils Svalebøg
Ny Carlsbergfondet har langtidsudlånt 10 kunstværker til Thomas Kingos Kirkes sognehus, der fremover kan bryste sig af værker af Anna Bjerger, Per Bak Jensen, Martin Bigum og Seppo Mattinen.
Annonce

Odense: Thomas Kingos Kirke på Bülowsvej fik i 2019 renoveret den gamle kirkesal fra 1922, som i dag bruges som foredragssal, samlingssted, til konfirmandforberedelse, studiekredse og kammerkoncerter.

I den anledning ansøgte menighedsrådet Ny Carlsbergfondet om udlån af kunstværker til sognehuset, som dermed kunne blive bundet bedre sammen med kirkerummet.

- Baggrunden for ansøgningen var et ønske om, at det smukke kirkerum med Joakim Skovgaards glasmosaikker blev forenet med rummene i sognehuset via kunst, der åbner mod det høje og inspirerer til refleksion og samtale, siger menighedsrådsforkvinde i Thomas Kingos Kirke, Vibeke Nielsen.

Ny Carlsbergfondet svarede positivt på ansøgningen og har givet kirken deponeringsret over 10 værker fra fondets depot.

- Alle værker er af nyere dato og af høj kunstnerisk kvalitet. Kunstværkerne består af oliemalerier, kunstfotos, skulptur og relieffer af blandt andet Anna Bjerger, Martin Bigum, Seppo Mattinen, Per Bak Jensen, Erik Heide og Jay Gard, siger Vibeke Nielsen.

Sognehuset har får dermed en udsmykning, der omfatter hele komplekset fra gangareal til atriumgård, mødelokalet "Kingostuen", sognesalen og præsteværelset.

De 10 kunstværker er udlånt på ubestemt tid fra Ny Carlsbergfondet. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Alt kan forvandles

Sognepræst Eva Tøjner Götke håber, at de 10 kunstværker kan gøre det samme som en god gudstjeneste.

- Kunst kan skabe undren. Kunst kan skabe samtaler. Derfor håber vi, at de 10 kunstværker kan være grobund for en dialog mellem de mange gæster i kirken og sognehuset, siger Eva Tøjner Götke.

Hendes personlige favorit er Per Bak Jensen-fotografiet "Himmelspejl", der viser et kloak- eller drænrør omringet af fugtige blade og jord, som har udspring i klart, blåt vand.

- Kontrasten mellem drænrøret, den brune jord og den blå himmel siger noget om menneskers forgængelighed. Men beskriver også vores håb om noget smukt og større end livet på jorden. En himmel, som rækker ud over vores forfald. Fotografiet falder desuden godt i spænd med vores tre altertavler, hvor der også er et blik ind i himlen. På den måde er den nye kunst med til at skabe en sammenhæng og en helhed, siger Eva Tøjner Götke.

Hun synes også, at en kvalitet ved "Himmelspejlet" er, at fotografiet understreger, at alt det grimme ved livet kan forvandles til noget flot.

- Hvis jeg må være direkte, illustrerer det, at man kan forvandle lort til noget smukt. Det er netop en kristen grundtanke, at vi kan forvandles. Præcis som vi mennesker kan forvandle alt det, der er smukt til noget grimt. Som kloakrør i naturen ... Se bare, hvor mange tanker fotografiet allerede har sat i gang, siger Eva Tøjner Götke.

Annonce

Værker fra øverste hylde

De fleste af kunstværkerene er ganske nye, og kvaliteten er fra øverste hylde, konstaterer Eva Tøjner Götke.

- Hvis man tager Anna Bjerger, som Eurowoman havde en artikel med i sommer, og Per Bak Nielsen, er de begge tilknyttede det anerkendte københavnske Galleri Bo Bjerggaard. De udenlandske navne er internationalt kendte, så det er dygtige kunstnere, der udstiller på prominente gallerier og kunstmuseer som Museum of Modern Art i New York, siger Eva Tøjner Götke.

Deponeringsretten betyder, at Thomas Kingos Kirke for tid og evighed må beholde kunstværkerne. Så længe de ikke sælger dem videre. I den sammenhæng sender Eva Tøjner Götke en venlig tanke til "bryggeren".

- Det er prisværdigt og enestående, at J.C. Jacobsen besluttede, at nogle af de penge, Carlsberg tjente, skulle bruges på at købe kunst og vise den i det offentlige rum. Kunst skal ses af mennesker og ikke bare stå i depot. Det er en fantastisk generøs tanke, siger Eva Tøjner Götke.

I anledning af en donationen fra Ny Carlsbergfondet holder menighedsrådet i Thomas Kingos Kirke kunstmatiné lørdag 11. januar klokken 11.00 til 13.00 på Bülowsvej 9-11 i Odense M.

De fleste værker er fra 2017, 2018 og 2019 og fra højeste kunstneriske hylde ifølge sognepræst Eva Tøjner Götke. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce