Annonce
Navne

Sociolog og forsker Unni Bille-Brahe er død

Sociolog og forsker Unni Bille-Brahe, Strandgade 46, Haarby, er død, 87 år.

Unni Bille-Brahe kom til Danmark i starten af 1950'erne fra Norge, hvor hun havde mødt en dansk skiløber og landmand.

Parret bosatte sig på en gård på Lolland, hvor Unni blev hjemmearbejdende hustru.

Efter mandens død og et nyt, kort ægteskab flyttede hun sammen med sine to døtre Anne og Christine til Fyn, hvor hun som 42-årig genoptog sine studier, og i 1978 blev hun kandidat i socialvidenskab på Odense Universitet og senere i medicinsk sociologi.

Unni Bille-Brahe blev tilknyttet psykiatrisk afdeling på Odense Sygehus og var med til i 1989 at etablere Center for Selvmordsforskning, et hidtil udyrket område, især på grund af de mange tabuer.

Hun følte, at det var hendes kald at forebygge selvmord, og hun blev en ener med sit banebrydende arbejde, som man også lagde mærke til i udlandet.

Hun var centerets leder frem til 2000, hvor hun kun modstræbende gik på pension. At centeret overlevede de første år skyldes kun den ihærdige indsats, som hun og hendes medarbejdere, der i perioder valgte at arbejde ulønnet, ydede.

I 1990'erne sikrede Unni Bille-Brahe, efter et viljefast besøg hos socialministeren, at Center for Selvmordsforskning blev tildelt faste satspuljemidler over finansloven.

Unni Bille-Brahe nød stor respekt blandt udenlandske kolleger og prioriterede samarbejdet med dem højt.

Under hendes ledelse fuldførte Center for Selvmordsforskning deltagelse i flere internationale samarbejdsprojekter bl.a. Epsis og WHO/EURO multicenter-projekterne, hvor oplysninger om personer med selvmordsforsøg i adskillige europæiske lande blev indsamlet med henblik på at styrke indsatsen til denne gruppe.

Hun forestod 1992 afholdelsen af konferencen European Symposium on Suicidal Behaviour i Odense.

Center for Selvmordsforskning deltog med Unni Bille-Brahe som repræsentant også aktivt i udviklingen af handlingsplanen til Forebyggelse af Selvmordsforsøg og Selvmord på vegne af Sundhedsstyrelsen.

Hun udgav adskillige artikler og bøger om selvmordsforebyggelse.

Efter at Unni Bille-Brahe gik på pension i 2001, oprettede hun sammen med andre Landsforeningen for Efterladte efter Selvmord, som hun blev leder af.

Dette område lå hendes hjerte særligt nært, eftersom hun selv var efterladt efter selvmord. Hun påpegede aktivt manglen på støtte og tilbud til efterladte.

Unni var altid opdateret og abonnerede på to daglige aviser, som blev flittigt studeret.

Når man gav hende nye upublicerede manuskripter, kunne man regne med en opringning få dage senere, hvor studiets svagheder nøje blev kommenteret og afvejet.

Det var ikke meget, som undslap hendes skarpe øje - trods en høj alder. (Bo/Berlingske)

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce