Annonce
Odense

Socialt udsatte spiller inden døre i Næsby

Hjemløse og udsatte har tidligere afholdt stævner i Odense, blandt andet som her ved Fodboldfabrikken på Odense Havn. På søndag spiller de udsatte dog indendørs i Næsby. Arkivfoto: Lasse Hansen
Næsbyhallerne lægger søndag baner til fjerde runde af DM i indendørs fodbold for socialt udsatte.

Landsforeningen af VæreSteder står bag "Sport for livet", der er Danmarks mest omfattende idrætstilbud til socialt udsatte. På søndag d. 16. februar klokken 10-15 lægger Næsbyhallerne baner til fjerde runde af DM i indendørs fodbold med foreløbig 16 tilmeldte hold fra hele landet af.

Nico Hansen, der er idrætskonsulent i Landsforeningen af VæreSteder, kalder det "en fantastisk dag":

- Her går fodbolden og det sociale hånd i hånd. Mange af vore deltagere ville aldrig melde sig ind i en almindelig idrætsklub - de føler simpelthen ikke, at de passer ind. Men her mødes de med ligesindede, altså folk med samme baggrund og problemer som dem selv. Det giver et fællesskab og energi til at komme videre i livet, lyder det fra Nico Hansen.

En aktuel holdningsundersøgelse blandt socialt udsatte deltagere i "Sport for livet" bakker Nico Hansen op. Undersøgelsen viser, at næsten tre ud af fire oplever, at "Sport for livet" giver dem "overskud til at tage ansvar for deres eget liv", mens to tredjedele beskriver det som "meget afgørende for deres generelle trivsel."

Annonce
Man må ikke indtage rusmidler i hallen, men, som det hedder i invitationen til stævnet, så er lavest mulige funktionspromille tilladt.

Alle er vindere

Uanset at stævnet på søndag i Næsby handler en hel del om socialt samvær, vil der også blive gået til stålet. I en pressemeddelelse fra Landsforeningen af VæreSteder hedder det:

"Når dommerne fløjter de første kampe i gang søndag morgen kl. 10.00 bliver der i den grad gået til den. Det kan godt være, at sportstøjet og skoene ikke er det nyeste, at kroppen bærer præg af et hårdt liv på gaden og er blevet en del kilo tungere, men på banen er alle lige og lige opsat på at vinde. Der er fine pokaler og æren på spil. Og i sidste ende er alle vindere."

Dopingregler er der også i "Sport for livet"s DM-stævne, omend de er en smule lemfældige. Man må ikke indtage rusmidler i hallen, men, som det hedder i invitationen til stævnet, så er lavest mulige funktionspromille tilladt.

De fynske farver forsvares på søndag af Brug Bolden Fyn og herfra melder projektleder Michael Fischer ambitiøst ud:

- Vi har trænet hvert eneste søndag hele vinteren, og vi satser benhårdt på at avancere fra vores nuværende tredjeplads i den samlede stilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce