Annonce
Odense

Socialt udsatte fik en anderledes aften i V.I.P.-logen på Odense Stadion: - I er alle meget vigtige personer

Kennet - her i midten - spiller på St. Dannesbos Ombold-hold. Han er lige flyttet sammen med kæresten i en lejlighed og var sammen med omkring 30 andre inviteret til V.I.P.-arrangement på Odense Stadion. Foto: Ulrik Sass
Coronaen var hård for de socialt udsatte, og derfor satte Folketinget 500 mio. kroner af til oplevelser og til at bekæmpe ensomhed. Torsdag aften var personer fra St. Dannesbo og Behandlingscenteret derfor til V.I.P.-arrangement på Odense Stadion for at se OB.

Odense: Når man holder med Brøndby, rejser man sig ikke op og klapper af OB, når de løber på banen. Heller ikke selv om man lige har spist lækker mad i en af V.I.P.-logerne på Odense Stadion og fået en opfordring fra rådmand Christoffer Lilleholt (V) om at gå ud og støtte OB.

Til gengæld er Kennet glad for oplevelsen, fortæller han, mens spillerne fra OB er på vej på banen til topkampen mod Viborg:

- Jeg er her for stemningen i aften. Og hyggen med de andre, som han siger.

Annonce

- Det giver noget succes til folk, der ikke har så mange penge. Her får vi lov til at opleve noget, vi ikke lige gør så tit - altså i forhold til den gode mad og alt det der.

Vi skrev sidst om Kennet i marts måned, da han spillede med på St. Dannesbo hold i en stor turnering arrangeret af Ombold Gadefodbold, og siden den gang er han flyttet i egen lejlighed - sammen med kæresten.

Normalt vil vi, der arbejder inden for området, typisk tænke, at det her er lidt for ekstravagant, og at det ikke kan lade sig gøre. Men det kan det jo godt. Vi skal også turde komme ud og være V.I.P. - meget vigtige folk.

Karsten Modin, overlæge på Behandlingscenter Odense

Meget vigtige personer

Kennet er en af omkring 30 personer fra enten St. Dannesbo eller Behandlingscenter Odense, som er dukket op til det V.I.P.-arrangement, som Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har arrangeret for nogle af de oplevelses-penge, man har fået til socialt udsatte grupper, som følte sig ensomme og havde det hårdt under coronaen.

De er blevet budt velkommen af rådmanden med en melding om, at de alle er very important persons - også i medarbejdernes liv, som de denne aften får lov til at opleve fra en lidt anden side.

Overlæge Karsten  Modin fra behandlingscenteret  er en af dem, patienterne i dag oplever på en helt anden måde end normalt, hvor han kan være manden med det sidste, bestemmende ord.

Han arbejder målrettet på at afstigmatisere dem, der kommer på centret ved at undlade at bruge negativt ladede ord som misbrug og misbruger, men i stedet tale om afhængighed og om folk, som bruger stoffer.

Som sundhedsfaglig betragter han afhængighed som en kronisk sygdom på linje med for eksempel sukkersyge. Og set i dét lys kan denne tur også noget særligt, forklarer han:

- Normalt vil vi, der arbejder inden for området, typisk tænke, at det her er lidt for ekstravagant, og at det ikke kan lade sig gøre. Men det kan det jo godt. Vi skal også turde komme ud og være V.I.P. - meget vigtige folk - og vise, at det kan man faktisk godt.

Og det er også noget af det, rådmanden hæfter sig ved:

- Jeg synes, der er noget grundlæggende smukt i, at der i denne VIP-bygning både sidder nogle af de meget velhavende mennesker i Odense og andre, der kæmper med at bare at få hverdagen til at hænge sammen - og man kan være sammen på en uformel måde og snakke sammen på tværs, som han siger.

Kampen mellem OB og Viborg endte 1-1, og der var godt gang i tilskuerne undervejs.  Foto: Ulrik Sass
Annonce

Lækker mad

Nogle af aftenens særligt inviterede gæster har et særligt godt øje til desserten i aftenens menu, mens andre ikke sover inden for og ikke spiser så meget rigtigt mad. For dem er oplevelsen noget andet.

Men Allan, der ind imellem bor på St. Dannesbo, er glad for, at der er nogle, der har tænkt på ham og de andre. Som han siger:

- Jeg spiller fodbold med nogle af de andre på St. Dannesbo en gang om ugen, så det er rigtigt fedt at komme med herud og få noget godt at spise og så se kampen. Det er et godt afbræk fra hverdagens stress og en mulighed for at få nogle nye bekendte.

500 millioner til oplevelser

Coronaepidemien har været hård for mange sårbare mennesker, som har oplevet isolation og ensomhed. I foråret 2021 besluttede et flertal i Folketinget derfor at fordele en halv milliard kroner til organisationer, kommuner og regioner. Pengene blev målrettet socialt udsatte grupper, herunder også ældre og mennesker med handicap, og skal give folk gode oplevelser som f.eks. koncerter, teaterforestillinger eller restaurantbesøg. Pengene skulle på den måde samtidig understøtte oplevelsesøkonomien, som også blev hårdt ramt af pandemien.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Annonce