Odense: Når man holder med Brøndby, rejser man sig ikke op og klapper af OB, når de løber på banen. Heller ikke selv om man lige har spist lækker mad i en af V.I.P.-logerne på Odense Stadion og fået en opfordring fra rådmand Christoffer Lilleholt (V) om at gå ud og støtte OB.
Til gengæld er Kennet glad for oplevelsen, fortæller han, mens spillerne fra OB er på vej på banen til topkampen mod Viborg:
- Jeg er her for stemningen i aften. Og hyggen med de andre, som han siger.
- Det giver noget succes til folk, der ikke har så mange penge. Her får vi lov til at opleve noget, vi ikke lige gør så tit - altså i forhold til den gode mad og alt det der.
Vi skrev sidst om Kennet i marts måned, da han spillede med på St. Dannesbo hold i en stor turnering arrangeret af Ombold Gadefodbold, og siden den gang er han flyttet i egen lejlighed - sammen med kæresten.
Karsten Modin, overlæge på Behandlingscenter OdenseNormalt vil vi, der arbejder inden for området, typisk tænke, at det her er lidt for ekstravagant, og at det ikke kan lade sig gøre. Men det kan det jo godt. Vi skal også turde komme ud og være V.I.P. - meget vigtige folk.
Meget vigtige personer
Kennet er en af omkring 30 personer fra enten St. Dannesbo eller Behandlingscenter Odense, som er dukket op til det V.I.P.-arrangement, som Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har arrangeret for nogle af de oplevelses-penge, man har fået til socialt udsatte grupper, som følte sig ensomme og havde det hårdt under coronaen.
De er blevet budt velkommen af rådmanden med en melding om, at de alle er very important persons - også i medarbejdernes liv, som de denne aften får lov til at opleve fra en lidt anden side.
Overlæge Karsten Modin fra behandlingscenteret er en af dem, patienterne i dag oplever på en helt anden måde end normalt, hvor han kan være manden med det sidste, bestemmende ord.
Han arbejder målrettet på at afstigmatisere dem, der kommer på centret ved at undlade at bruge negativt ladede ord som misbrug og misbruger, men i stedet tale om afhængighed og om folk, som bruger stoffer.
Som sundhedsfaglig betragter han afhængighed som en kronisk sygdom på linje med for eksempel sukkersyge. Og set i dét lys kan denne tur også noget særligt, forklarer han:
- Normalt vil vi, der arbejder inden for området, typisk tænke, at det her er lidt for ekstravagant, og at det ikke kan lade sig gøre. Men det kan det jo godt. Vi skal også turde komme ud og være V.I.P. - meget vigtige folk - og vise, at det kan man faktisk godt.
Og det er også noget af det, rådmanden hæfter sig ved:
- Jeg synes, der er noget grundlæggende smukt i, at der i denne VIP-bygning både sidder nogle af de meget velhavende mennesker i Odense og andre, der kæmper med at bare at få hverdagen til at hænge sammen - og man kan være sammen på en uformel måde og snakke sammen på tværs, som han siger.
Lækker mad
Nogle af aftenens særligt inviterede gæster har et særligt godt øje til desserten i aftenens menu, mens andre ikke sover inden for og ikke spiser så meget rigtigt mad. For dem er oplevelsen noget andet.
Men Allan, der ind imellem bor på St. Dannesbo, er glad for, at der er nogle, der har tænkt på ham og de andre. Som han siger:
- Jeg spiller fodbold med nogle af de andre på St. Dannesbo en gang om ugen, så det er rigtigt fedt at komme med herud og få noget godt at spise og så se kampen. Det er et godt afbræk fra hverdagens stress og en mulighed for at få nogle nye bekendte.
500 millioner til oplevelser
Coronaepidemien har været hård for mange sårbare mennesker, som har oplevet isolation og ensomhed. I foråret 2021 besluttede et flertal i Folketinget derfor at fordele en halv milliard kroner til organisationer, kommuner og regioner. Pengene blev målrettet socialt udsatte grupper, herunder også ældre og mennesker med handicap, og skal give folk gode oplevelser som f.eks. koncerter, teaterforestillinger eller restaurantbesøg. Pengene skulle på den måde samtidig understøtte oplevelsesøkonomien, som også blev hårdt ramt af pandemien.