Annonce
Indland

Socialpædagoger: Unge har brug for gratis psykologhjælp

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiets tiårsplan for psykiatrien fremlægger nogle vigtige punkter, mener Socialpædagogerne.

Børn og unge skal have terapi og støtte, før de bliver syge ved at tilbyde pædagogisk og psykologisk rådgivning for elever og lærere på skolerne.

Det er et af målsætningerne i Socialdemokratiets tiårsplan, der overordnet handler om, at kvaliteten i psykiatrien skal forbedres.

Planen er blevet fremlagt i et politisk oplæg.

Ifølge Benny Andersen, der er forbundsformand i Socialpædagogernes Landsforbund, rammer statsministerkandidat Mette Frederiksen rigtigt på nogle vigtige områder ved planen.

Lettilgængelig rådgivning og gratis psykologhjælp er en fornuftig måde at forebygge, at unge udvikler psykisk sygdom, mener Benny Andersen.

- Som ung mangler man at gå et sted hen, når der er behov for at tale med nogen. Børn og unge ønsker ikke at blive en sag, så derfor burde de kunne nemt kunne gå psykologhjælp tæt på og gratis, inden de begynder at blive så syge, at de ender i psykiatrien, siger han.

6 til 18-årige, der har tendens til moderat angst og depression, skal ifølge Socialdemokratiets plan gratis kunne gå til psykologsamtaler efter henvisning fra egen læge.

- Man har det i nogle kommuner, men det skal spredes ud, så tilbuddet er der alle steder. Det kan også være en socialpædagog eller en samtalepartner, der skal være til rådighed tæt på, så de kan undgå, at det udvikler sig til en depression eller lignende, siger Benny Andersen.

Ifølge planen skal der også være et tilbud til patienter med misbrug og psykisk sygdom. Her skal der være plads til forbedring i udredningen i regionerne.

Bedre Psykiatris landsformand, Thorstein Theilgaard, ser især punkterne med misbrug i Socialdemokratiets forslag som væsentlige.

- Vi bemærker især, at planen tager fat på danskere i misbrug. For lige nu bliver de kastet rundt i systemerne, og der skal man i stedet samle psykiatrien, siger han.

Mette Frederiksen fortæller desuden i en pressemeddelelse, at forslagene vil koste en halv milliard årligt at realisere, og de skal finansieres i partiets økonomiske 2025-plan, der blev fremlagt mandag.

Men en halv milliard årligt er ikke nok, hvis planen skal realiseres, mener Thorstein Theilgaard.

- En halv milliard er en begyndelse. Men hvis det virkelig skal lykkes, skal vi runde op til to milliarder kroner i stedet. Hvis mennesker med misbrug og psykisk syge skal hjælpes samtidig, så koster det bare flere penge, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce