Annonce
Fyn

Socialdemokratiets fynske kirkeordfører bryder sig ikke om præsts ord i vaccinedebat: - Hendes retorik er skadelig

Før jul fortalte sognepræst Therese Strand Kudajewski i Fyens Stiftstidende, at hun ikke vil tjekke coronapas på gæster i kirken, og nu skal hun tale ved to demonstrationer mod corona-vaccination. Det har givet meget debat på Facebook. Arkivfoto: Vibeke Volder
Socialdemokratiets kirkeordfører Julie Skovsby slår fast, at sognepræst Therese Strand Kudajewski må ytre sin modstand mod corona-vaccinen, men den fynske folketingsmedlem mener samtidig, at præstens ordvalg er skadelig.

Debatten gløder, og argumenterne er trukket helt skarpt op med hårde ord og spidse formuleringer i kølvandet på omtalen af Facebook-opslag fra sognepræst i Svanninge/Falsled og vaccinemodstander Therese Strand Kudajewski.

På Facebook har hun blandt andet skrevet om læger, der vaccinerer mod corona: "Det er en skændsel for lægestanden, det som udspiller sig i tiden, og jeg håber at der vil være flere og flere læger der siger fra, så læge og morder ikke atter bliver to sider af samme sag".

I et andet opslag har hun skrevet: "På bundlinjen står vi tilbage med spørgsmålet, om vi vil give køb på det bærende princip om autonomi, som har stået stærkt efter 2. verdenskrigs rædsler, hvor man begik forsøg på menneskeheden, og hvor man slog ihjel efter politisk interesse", ligesom hun også sammenligner sig selv med Kaj Munk, der blev dræbt for sin modstand mod tyskerne under Anden Verdenskrig.

Annonce

Det er naturligvis helt useriøse sammenligninger, og det vil jeg fraråde enhver, som har lyst til at blive taget seriøst.

Julie Skovsby (S), kirkeordfører

De ordvalg og formuleringer falder folketingsmedlem, socialdemokratisk kirkeordfører og formand for Kirkeudvalget, fynske Julie Skovsby, for brystet.

Julie Skovsby (S), kirkeordfører og formand for Kirkeudvalget, bryder sig ikke om de formuleringer, Therese Strand Kudajewski bruger til at beskrive sin modstand mod corona-vaccination. - Hendes retorik er skadelig, mener Julie Skovsby. Arkivfoto: Michael Bager

Hun understreger, at Therese Strand Kudajewski har ytringsfrihed lige som alle andre, og at hun er uenig med den sydfynske præst omkring vaccination.

- Men jeg mener, at hendes retorik er skadelig. Man taler ofte om det med at tabe en debat ved at spille nazi-kortet – det vil sige at sammenligne alt muligt med nazismen – og præsten får i det refererede opslag sammenlignet både et frivilligt vaccinationsprogram med nazi-tidens tvungne eksperimenter i kz-lejre og sammenlignet sig selv med Kaj Munk, der blev myrdet af en nazistiske gruppering.

- Det er naturligvis helt useriøse sammenligninger, og det vil jeg fraråde enhver, som har lyst til at blive taget seriøst, siger Julie Skovsby.

Folkekirken må regulere

Julie Skovsby mener ikke, at det er hendes eller Folketingets opgave at vurdere, om udtalelserne skal have indflydelse på Therese Strand Kudajewskis embede som sognepræst.

- Hvorvidt en ytring eller en serie af ytringer er forenelig med et ansættelsesforhold afhænger af mange forhold. Vi respekterer fra Socialdemokratiets side de aftaler, der ligger for arbejdsgivere og arbejdstageres vilkår. Det gælder også i Folkekirken.

- Vi er ganske trygge ved, at Folkekirkens instanser selv kan regulere, om et præsteembede bliver misbrugt i en politisk sag, tilføjer hun.

Annonce

Taler ved demoer

Fredag taler Therese Strand Kudajewski efter planen ved en demonstration, arrangeret af bevægelsen "Odense siger stop", og søndag skal hun efter planen også holde tale i forbindelse med en demonstration i København.

Hvad mener du om, at hun skal tale ved to demonstrationer?

- Jeg tænker, at det så bliver en serie af ytringer, og igen der har vi Folkekirkens instanser, som selv regulerer. Når vi har ytringsfrihed under ansvar, har vi domstolene til at afgøre, om ytringer er inden for lovens rammer, siger Julie Skovsby.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bag gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Bilen var så sammenkrøllet, han ikke kunne komme ud: Mand kørte ind i vejarbejde

Assens For abonnenter

Unge spytter efter og truer børn og forældre: - Vi har sagt til vores drenge, at de skal lade være med at få øjenkontakt med dem

Odense

Mor til femårig har meldt børnehjem i Odense til politiet - for kidnapning

Odense For abonnenter

Har du også undret dig? Så længe går der, før skinnerne skal rives op og skiftes ud

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: Havnedirektør forventer investeringer for mange hundreder millioner

Odense

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Navne For abonnenter

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Hos Carl Ras kommer organisationens helbred i første række: Vi fejrer titlen som Danmarks næstbedste arbejdsplads langt mere end de finansielle resultater

Faaborg-Midtfyn

Forslag om offentlige stier på private marker vækker vrede: - Om de så tilbød mig fem millioner, ville svaret være nej

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nyborg For abonnenter

Nyborg vil lægge motorsaven væk og lade træerne leve:  - Men hvor skal pengene komme fra?

Odense For abonnenter

Stor messe gennemføres trods pludselig konkurs: - Vi har jo været lidt i panik

Middelfart

Stort cykelløb i Middelfart i weekenden: Sådan påvirker det trafikken

Annonce