Annonce
Indland

Socialdemokratiet vil rulle regeringens opholdskrav tilbage

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) meddelte fredag i Folketinget, at Socialdemokratiet, såfremt partiet kommer til magten efter næste valg, vil rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som regeringen vil indføre. Socialdemokratiet vil i stedet lave et andet opholdskrav. (Arkivfoto)

Beskæftigelsesministeren afviser kritik af regeringens forslag om opholdskrav for dagpenge. S vil lave et nyt.

Annonce

Socialdemokratiet vil, hvis partiet kommer til magten efter næste valg til Folketinget, rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som VLAK-regeringen vil indføre.

I stedet skal et andet opholdskrav indføres.

Det sagde beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) fredag, hvor der var forespørgselsdebat i Folketinget.

- Det er simpelthen en ommer. De (regeringen, red.) skal trække det tilbage, siger han.

Regeringens forslag vil komme til at ramme nogle danskere, der er rejst til udlandet, og som ikke kan få dagpenge, når de vender hjem igen.

Socialdemokratiet valgte for nylig at trække to ændringsforslag tilbage.

Folketingets største parti havde foreslået, at opholdskravet skulle være syv ud af ti år eller syv ud af 12 år.

Leif Lahn Jensen understreger, at Socialdemokratiet fortsat ønsker et opholdskrav.

Spørgsmål: Hvad vil et nyt forslag fra Socialdemokratiet kunne byde på?

- Det kan jeg jo ikke vide. Hvis jeg allerede nu havde det i planerne, ville jeg jo ikke være meget bedre end regeringen.

- Når vi kommer til det, skal vi ikke begå den fejl, som denne regering har gjort.

- Så skal vi sætte os ned grundigt sammen med arbejdsmarkedets parter og sørge for at lave noget, der er velfungerende, og som kan lade sig gøre.

- Så vi holder fast i optjeningsprincippet og opholdskravet, men så det ikke bliver skævt, og så det kan administreres, siger Leif Lahn Jensen.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at man skal have opholdt sig i Danmark i syv af otte år, for at man skal kunne få dagpenge.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) holder fast i, at lovforslaget er godt.

- Det er afgørende, at vores regler generelt er indrettet sådan, at man først og fremmest kommer til Danmark for at arbejde og ikke på grund af vores høje danske velfærdsydelser.

- Det er derfor helt rimeligt, at man bidrager til samfundet i en længere årrække, før man får adgang til vores ydelser. Det er med andre ord sund fornuft, siger han.

Troels Lund Poulsen peger på, at der i regeringens forslag er indarbejdet "en lang række undtagelser", som gør, at mange alligevel vil kunne få dagpenge, selv om de ikke lever op til reglerne.

- Men der er selvfølgelig nogle, der vil blive ramt. Det vil være forkert at sige, at ingen vil blive berørt af det. Man finder ikke et provenu på 200 millioner kroner, uden at det kan mærkes, siger han.

Regeringen forventer at kunne spare tæt ved 200 millioner kroner på dagpenge, når opholdskravet efter planen er fuldt indfaset i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce