Annonce
Indland

Socialdemokratiet vil rulle regeringens opholdskrav tilbage

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) meddelte fredag i Folketinget, at Socialdemokratiet, såfremt partiet kommer til magten efter næste valg, vil rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som regeringen vil indføre. Socialdemokratiet vil i stedet lave et andet opholdskrav. (Arkivfoto)

Beskæftigelsesministeren afviser kritik af regeringens forslag om opholdskrav for dagpenge. S vil lave et nyt.

Socialdemokratiet vil, hvis partiet kommer til magten efter næste valg til Folketinget, rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som VLAK-regeringen vil indføre.

I stedet skal et andet opholdskrav indføres.

Det sagde beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) fredag, hvor der var forespørgselsdebat i Folketinget.

- Det er simpelthen en ommer. De (regeringen, red.) skal trække det tilbage, siger han.

Regeringens forslag vil komme til at ramme nogle danskere, der er rejst til udlandet, og som ikke kan få dagpenge, når de vender hjem igen.

Socialdemokratiet valgte for nylig at trække to ændringsforslag tilbage.

Folketingets største parti havde foreslået, at opholdskravet skulle være syv ud af ti år eller syv ud af 12 år.

Leif Lahn Jensen understreger, at Socialdemokratiet fortsat ønsker et opholdskrav.

Spørgsmål: Hvad vil et nyt forslag fra Socialdemokratiet kunne byde på?

- Det kan jeg jo ikke vide. Hvis jeg allerede nu havde det i planerne, ville jeg jo ikke være meget bedre end regeringen.

- Når vi kommer til det, skal vi ikke begå den fejl, som denne regering har gjort.

- Så skal vi sætte os ned grundigt sammen med arbejdsmarkedets parter og sørge for at lave noget, der er velfungerende, og som kan lade sig gøre.

- Så vi holder fast i optjeningsprincippet og opholdskravet, men så det ikke bliver skævt, og så det kan administreres, siger Leif Lahn Jensen.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at man skal have opholdt sig i Danmark i syv af otte år, for at man skal kunne få dagpenge.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) holder fast i, at lovforslaget er godt.

- Det er afgørende, at vores regler generelt er indrettet sådan, at man først og fremmest kommer til Danmark for at arbejde og ikke på grund af vores høje danske velfærdsydelser.

- Det er derfor helt rimeligt, at man bidrager til samfundet i en længere årrække, før man får adgang til vores ydelser. Det er med andre ord sund fornuft, siger han.

Troels Lund Poulsen peger på, at der i regeringens forslag er indarbejdet "en lang række undtagelser", som gør, at mange alligevel vil kunne få dagpenge, selv om de ikke lever op til reglerne.

- Men der er selvfølgelig nogle, der vil blive ramt. Det vil være forkert at sige, at ingen vil blive berørt af det. Man finder ikke et provenu på 200 millioner kroner, uden at det kan mærkes, siger han.

Regeringen forventer at kunne spare tæt ved 200 millioner kroner på dagpenge, når opholdskravet efter planen er fuldt indfaset i 2021.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce