Annonce
Indland

Socialdemokratiet udelader højere offentlige ydelser i plan

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiet møder kritik fra Enhedslisten, SF og De Radikale for at nøle i forhold til fattige børn.

Socialdemokratiet har mandag præsenteret en økonomisk plan frem mod 2025. Men der er ikke sat penge af til at give højere offentlige ydelser eller helt at afskaffe kontanthjælpsreformen.

Mette Frederiksen forklarer det med, at Socialdemokratiet ikke går til valg på højere offentlige ydelser.

- Vores udgangspunkt er ikke bare at sætte ydelserne op, siger hun på pressemødet.

Hvis man fjerner de lave ydelser fra den ene dag til den anden, vil det ifølge Mette Frederiksen betyde, at en nyankommet flygtningefamilie med tre børn årligt vil få 117.000 kroner ekstra efter skat.

- Der bliver man nødt til at spørge sig selv, om det vil være rimeligt over for alle andre i det her samfund. Det synes vi ikke, at det er, siger Mette Frederiksen og erkender, at der er en udfordring.

Det møder hård kritik fra Enhedslisten, De Radikale og SF. Politisk ordfører i Enhedslisten Pernille Skipper mener, at der skal gøres noget ved de lave ydelser lige efter et valg.

- Det kommer stadigvæk til at være en af vores absolut øverste prioriteter. Derfor er det en mindre skandale, at S ikke har indregnet det i sin økonomiske plan, siger Skipper.

Skipper vil helt afskaffe kontanthjælpsreformen, da der ifølge hende er 64.000 børn, der lever i fattigdom i Danmark.

Socialdemokratiet vil efter valget, hvis partiet kommer til magten, nedsætte en ydelseskommission.

Den skal give sit bud på en reform af offentlige ydelser som kontanthjælpsloft og integrationsydelse.

Og det er ifølge Skipper og De Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen, ikke en dårlig idé, men der skal også gøres noget nu.

- Jeg synes, at det er et svigt, at Socialdemokratiet ikke vil arbejde for at få færre fattige børn i Danmark. Det er et krav fra os, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun ser hellere, at de fattige børn hjælpes nu, mens en ydelseskommission kan arbejde samtidig.

SF har stillet krav om, at den første finanslov - hvis Mette Frederiksen bliver statsminister - fjerner kontanthjælpsloftet. Sker det ikke, stemmer partiet ikke for.

- Alene på et enkelt år under den borgerlige regering faldt 12.000 børn ned i fattigdom. Her er den store synder kontanthjælpsloftet, så selvfølgelig skal en ny, rød regering afskaffe det, lyder det i en skriftlig kommentar fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce