Annonce
Fyn

Socialdemokratiet stormer frem i valgprognose: Står til syv fynske folketingsmedlemmer

Klimaminister Dan Jørgensen, der mandag har haft travlt med at præsentere klimaplan, er valgt på Fyn. Og han kan glæde sig over, at ny valgprognose giver Socialdemokratiet hele syv fynske mandater. Så mange socialdemokrater har aldrig været valgt fra Fyn. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Var der valg i morgen, ville Socialdemokratiet få brug for næsten hele opstillingslisten. Til gengæld dårligt nyt for DF og Alex Ahrendtsen
Annonce

Hele syv fynske mandater. Så mange folketingsmedlemmer fra Fyn har Socialdemokratiet aldrig haft i Folketinget, men det ville blive tilfældet, hvis der var valg i morgen, viser en usædvanlig prognose, som valgforsker Kasper Møller Hansen har udarbejdet for Altinget.

Prognosen ligger i forlængelse af en række meningsmålinger, der midt under coronakrisen har givet kæmpemedvind til regeringspartiet.

Socialdemokratiet har for øjeblikket fem fynske folketingsmedlemmer, og var det ved det seneste valg blevet til yderligere to, havde den tidligere Nyborg-borgmester Erik Christensen ikke ufrivilligt måtte forlade Folketinget. Samtidig var det blevet til nyvalg til Alexander Grandt.

De to har begge meddelt, at de ikke ønsker at genopstille til næste folketingsvalg. De to var opstillet i henholdsvis Odense Øst og Odense Syd-kredsen, og de to kredse har endnu ikke valgt deres afløsere.

Formand for Socialdemokratiets fællesledelse i Odense, Mads Søndergaard Thomsen, glæder sig over de flotte meningsmålinger til partiet. Han tør dog ikke tro på syv fynske folketingsmedlemmer.

- Vi ved godt, at det er en højst usædvanlig tid, og jeg ser først og fremmest prognosen som en opbakning til regeringens krisehåndtering, siger Mads Søndergaard Thomsen.

Sådan faldt stemmerne

Ved det seneste valg havde Socialdemokratiet otte opstillede på Fyn og fem blev valg. Stemmerne faldt sådan:

Dan Jørgensen: 28.885

Trine Bramsen: 19.903

Jan Johansen: 12.012

Bjørn Brandenborg: 11.144

Julie Skovsby: 7.512

Erik Christensen: 6.146

Alexander Grandt: 4.501

Kim Aas: 4.234

Annonce

Nedtur for DF

Anderledes skidt går det for Dansk Folkeparti, og oveni elendige meningsmålinger risikerer partiet på Fyn også at blive ramt af en ny matematisk måde at fordele kreds- og tillægsmandater. Havde den nye metode været gældende ved det seneste folketingsvalg, havde partiet kun fået valgt ét medlem på Fyn, og det ville have været et farvel til det mangeårige fynske folketingsmedlem Alex Ahrendtsen.

Han er for øjeblikket sygemeldt fra Folketinget på grund af stress og hans afløser Pernille Bendixen erkender, at partiet står i en vanskelig situation.

- Vi ved godt, at det andet mandat på Fyn er i farezonen, siger hun.

Hun afviser, at løsningen på den svigtende opbakning er udskiftning i partitoppen.

- Vi har ikke andre, der kan lede partiet bedre end Kristian Thulesen Dahl, siger hun.

Annonce

Bendixen afviser opstilling

Alex Ahrendtsens sygemelding er foreløbig frem til sommerferien, og Pernille Bendixen afviser, at hendes midlertidige comeback i Folketinget får hende til at søge opstilling til næste folketingsvalg.

- Jeg ønsker stabilitet i mit liv, og jeg har gjort op med mig selv, at jeg ikke vil i valgkamp igen, siger hun.

Partiets fynske topscorer ved folketingsvalget var Jens Henrik Thulesen Dahl.

Den nye valgprognose fra Altinget er skidt nyt for Dansk Folkeparti. Havde den nye prognose været virkelighed ved det seneste folketingsvalg havde den pt. sygemeldte Alex Ahrendtsen mistet sin plads i Folketinget. I øjeblikket er det Pernille Bendixen, der passer Ahrendtsens plads i Folketinget. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce