Annonce
Debat

Socialdemokratiet skal stå fast og redde livet i provinsen

På kant: Enhedslisten er et parti, der stort set kun får stemmer i de større byer rundt om i Danmark.

Set i det lys er det måske heller ikke så mærkeligt, at partiet i de langstrakte forhandlinger om en rød regering har smidt et forslag på bordet, som sikkert vil blive vældig populært i mange af de store byer, men som kan blive en katastrofe for folk i provinsen. I hvert fald den del af befolkningen, der er afhængig af deres bil for at kunne passe deres arbejde.

I forsøget på at ville gøre noget godt for miljøet har Enhedslisten nemlig fundet frem til, at det i fremtiden skal være markant dyrere at køre i bil. Partiet vil indføre det såkaldte ”roadpricing”, der eksempelvis vil betyde, at man skal betale 1,25 kroner pr kilometer man kører i byerne, 50 øre pr kilometer man kører på motorvej og 10 øre på øvrige veje.

Hvis man bor i en mindre by i provinsen og skal køre cirka 80 kilometer for eksempelvis at komme på arbejde i Aarhus, vil det let kunne betyde en merudgift om året på omkring 20.000 kroner. Næppe noget mange børnefamilier med stramt budget kan klare.

Enhedslisten forsvarer sig med, at folk enten bare kan anskaffe sig en elbil eller køre med offentlig transport. Men rigtig mange har ikke råd til at anskaffe sig en dyr elbil, og det med den offentlige transport viser bare igen, at Enhedslisten kun tænker på folk i storbyerne, hvor den slags fungerer. Mange steder i provinsen er offentlig transport en joke og umulig at bruge, hvis man har langt til arbejde.

Socialdemokratiet har en gang før brændt fingrene alvorligt på et tilsvarende forslag. Vi må håbe, at Mette Frederiksen husker forgængerens fadæse og står fast, så Enhedslistens tåbelige forslag endegyldigt begraves og folk i provinsen ikke tvinges fra hus og hjem af et parti, der kun tænker på folk i storbyerne.

Annonce
Jan Schouby
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce