Annonce
Danmark

Socialdemokratiet red mod magten på en trækvind

Mette Frederiksen taler ved valgfesten hos Socialdemokratiet i Fællessalen på Christiansborg i København under Folketingsvalget 2019, onsdag den 5. juni 2019. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019)
Det sidder dybt i socialdemokraterne, at sidst de kom til magten, var det ved at betale en høj pris til Radikale. Det lagde i den grad en dæmper på festen onsdag aften.

Sjældent har en sikker kurs mod sejr udløst så stort et "meh ...", som da de første exitpolls og stemmeoptællinger begyndte at sive ind i Fællessalen på Christiansborg, hvor Socialdemokraterne holdt den valgfest, der trods alt endte med et knald, da resultatet var sikkert og deres partiformand og med stor sikkerhed kommende statsminister ankom.

Mette Frederiksen trådte ind på Christiansborg klokken 12 minutter over midnat, og fem minutter senere havde hun kæmpet sig gennem masserne og til talerstolen, mens salens DSU'ere igen og igen råbte det kampråb, de har råbt valgkampen igennem:

"Danmark - har brug for - en so-cial-demokratisk regering igen!"

På talerstolen sagde Mette Frederiksen det, som det var: At der var vundet en historisk stor sejr - af rød blok. Og ønskede SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet med deres flotte valg (uden at rode rundt i at det var noget at en stramning at kalde Alternativets valg for flot).

- Ja, vi gik lidt tilbage, men vi vandt et mandat og er stadig Danmarks største parti, sagde hun og fortsatte med, at nu vil Socialdemokratiet begynde at arbejde på at gøre sig fortjent igen til støtten fra de vælgere, som har forladt partiet.

Annonce

Der er ævl og kævl og kællingesnak. Jeg er da også bekymret for, hvordan enderne skal nå sammen efter valget og de problemer, der kan opstå, men det går jeg da ikke og snakker om i aften!

Claus Jensen, formand for Metal

Fra fjender - til venner

Det socialdemokratiske hus har nemlig været gennemstrømmet af en regulær trækvind. Det er blevet vundet vælgere hen over midten gennem den ene dør, og smidt endnu flere vælgere ud gennem den anden.

På et tidspunkt i løbet af aftenen stod en af partiet centrale medarbejdere i valgkampen og kiggede ind i Radikales valgfest i et telt uden for Christiansborg. De fordoblede deres mandater fra otte til 16.

- De har god grund til at feste, så de skal de da gøre. For os er det til at leve med, når gevinsten ved at hente stemmer fra fjenderne og give dem videre til vennerne er så stor for os, sagde han.

Og lunede sig ved at hverken Radikale, SF eller Enhedslisten stak helt af og voksede til en størrelse, hvor de med god ret kan komme og kræve markant større lunser end andre for at hjælpe Socialdemokraterne ind i ministerbilerne.

Forventninger

Trækvinden svalede ikke Socialdemokratiet næstformand Mogens Jensen. Han tørrede sin pande igen og igen med en serviet fra lommen med den ene hånd og knugede en kold fadøl med den anden.

- Er det her noget, der er over, under eller lige på forventningen? Hmm. Det er først og fremmest en sejr til rød blok. Er det det samme som forventet? Jeg ved det ikke, men danskerne har i hvert fald ønsket en ny kurs. Det ved jeg. Jeg har oplevet en valgkamp, hvor jeg har mødt så mange vælgere, der ikke har været tilfreds med regeringen. Så er det med vores egne forventninger ikke så vigtigt, som de forventninger, vælger har til os nu, sagde Mogens Jensen.

Ævl, kævl og kællingesnak

Claus Jensen, formand for Dansk Metal, stod uden for Fællessalen i samtale med Socialdemokratiets gruppenæstformand Dan Jørgensen og talte om netop socialdemokraternes afdæmpethed inde i salen før formanden kom og satte gang i festen.

- Der er ævl og kævl og kællingesnak. Jeg er da også bekymret for, hvordan enderne skal nå sammen efter valget og de problemer, der kan opstå, men det går jeg da ikke og snakker om i aften! Jeg glæder mig over, at der er blevet flyttet stemmer hen over midten. Det er da fantastisk. Men det er altså en særlig socialdemokratisk sygdom at se problemer før, vi ser løsninger, sagde han til avisen Danmark.

For Dan Jørgensen handlede det om, at alle husker euforien i 2011, hvor Socialdemokratiet med Helle Thorning Schmidt i spidsen vandt regeringensmagten.

- Og så blev euforien ret hurtigt forvandlet til realitetsforhandlinger i det sorte tårn med Radikale, som vi alle vist må indrømme faldt ud på en måde, der gjorde livet svært for os. Nu står vi jo og kigger frem mod svære forhandlinger igen. Jeg har dog en tro og et håb om, at det bliver noget helt andet denne gang, fordi vi skal ikke forhandle med nogle, som vi skal dele regering med, sagde Dan Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce