Annonce
Debat

Socialdemokraterne skal fare med lempe over for friskolerne - og regne efter

Skoler: Anders Kronborg, folketingskandidat for Socialdemokratiet, havde 21. april et indlæg i avisen Danmark, hvor folkeskolen og friskolerne sammenlignes. Anders Kronborg ønsker bedre betingelser for folkeskolen, eller måske snarere ringere betingelser for friskolerne...

Jeg vil prøve at forholde mig til, hvad Anders Kronborg skriver. De lavere elevtal på friskolerne får fine ord med på vejen - tak for det, men der antydes, at det ikke kan lade sig gøre i folkeskolen. Mig bekendt er der ikke noget, som forbyder den lokale folkeskole at sætte en max. grænse på f.eks. 22 elever. Men så kommer vi til det springende punkt: Økonomien.

Det lyder som om, at friskolerne får i pose og sæk, og hvis Socialdemokratiet kommer til magten, skal der tages penge fra friskolerne og gives til folkeskolen. Det kan man jo ikke! Folkeskolen hører under kommunerne og friskolerne under staten. At sparede midler hos staten skal overføres til kommunerne og direkte ind i folkeskolen, vil det kommunale selvstyre nok opfatte som utidig indblanding.

Men får friskolerne så rigtig mange penge? Jeg tror, at folketingskandidaten skal undersøge friskolernes indtægter og udgifter bedre. Ellers bliver det igen de mindre skoler på landet, som må lade livet. Jeg er skoleleder på en mindre friskole med 140 elever på landet. Der er ingen offentlig trafik til vores lille landsby; derfor, Anders Kronborg, skal de første 850.000 statslige støttekroner - eller over 6.000 kr. pr. elev - gå til transport. Det skal friskolerne selv sørge for. Folkeskolen og kommunen skal nok sørge for at få de lokale busruter til folkeskolens elever, men ikke til friskoleeleverne. Den udgift, som kommunen har med transport, betaler friskoleforældrene også til via kommuneskatten.

En folkeskoleelev koster kommunerne gennemsnitligt omkring 68.300 kr. En friskole får gennemsnitligt omkring 52.800 kr. i støtte fra staten. Hos os betaler forældrene for en elev (0-3. kl) omkring 890 kr/måneden - i alt har vi omkring 63.200 kr. i indtægter. Men så kommer transport (6.000 kr.), som skal trækkes fra. Vi betaler moms på alle indkøb. En friskole skal også vedligeholde bygningerne af dette beløb. Men vi skal ikke klage. Vi får det til at løbe rundt med sparsommelighed og gode ideer. Vi er først og fremmest sat i verden for at være skole og give vore elever mod på livet og tilværelsen. Være med til at danne dem og give dem et godt og positivt livssyn.

Vi har som en lille friskole også SFO, hvor forældrene betaler lidt til udgiften, men det er ikke nogen guldgrube, når der typisk kun er en-fem elever tidligt og sent. Det er rigtigt, at forældrene på en friskole ikke betaler så meget for det. Godt set. Vi skal jo bare være friskole for alle uanset indtægt.

Først og fremmest er friskolerne et udtryk for, at vi har et demokrati i Danmark. Forældrene kan vælge den skole, som de har størst tillid til, og her skal alle kunne være med - ikke bare de rige fra de store byer, men også os, der bor på landet. Derfor: Træd med varsomhed overfor de mindre friskoler; man kan så nemt ødelægge noget fint og sundt.

Ebbe Kaas
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Odenseansk kvinde bor i sydisraelsk by under raketangreb: Vi løber i pendulfart til beskyttelsesrummet

Nyborg

Borgermøde med coronapas

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce