Annonce
Fyn

Socialdemokraterne er på vej mod magten

Dan Jørgensen - næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe - gav glade krammere, da det stod klart, at regeringen nu kan blive rød. Foto: Sugi Thiru
Det er både dejligt og tydeligt, at danskerne vil have en ny og rød regering, siger Dan Jørgensen og Trine Bramsen som to af de fynske profiler hos Socialdemokratiet. Men en svær opgave venter, erkender de.

Det bliver langt fra let.

Det erkender han gerne, den fynske, socialdemokratiske profil Dan Jørgensen.

Men det er vigtigt, det er rigtigt, og det er i den grad vælgernes ønske, at regeringen nu bliver rød, konkluderede han sent onsdag aften. Kort tid før alle stemmestedler var talte, og mens stemningen kun blev bedre, krammene hyppigere og smilene bredere i Socialdemokraternes festsal på Christiansborg.

- Det er tydeligt, at Danmark gerne vil have en ny regering. Og det er vi meget, meget glade for.

- Men det bliver ikke en nem situation, og der kommer svære samtaler. For der er blevet stillet mange krav af mere eller mindre ultimativ karakter, og nogle af løfterne fra de andre partier har været lige friske nok. Men heldigvis er der også meget, der binder os sammen, sagde Dan Jørgensen om flokken af partier i rød blok.

Annonce
Selv om Socialdemokratiet ikke fik nogen stor fremgang, var Trine Bramsen glad for udsigten til en ny regering. Foto: Sugi Thiru

Nej til Løkke

Samme holdning præsenterede Trine Bramsen, en anden af Socialdemokraternes markante fynboer på Christiansborg.

- Nu må vi se, hvordan det hele ender med at falde ud, men der udestår et stort arbejde med at finde hinanden. Vi står fast på vores udlændingepolitik, og så skal klimaindsatsen styrkes. Og vi vil samarbejde med dem, der vil samarbejde med os, understregede hun.

Samarbejdsviljen strækker sig imidlertid ikke længere, end at Socialdemokratiet holder fast i en S-regering.

Og Trine Bramsen afviser med et højt og et klart nej, at det er fristende at give efter for Venstre og Lars Løkke Rasmussens ihærdige bejlen:

- Han har for eksempel talt om topskattelettelser til de rigeste danskere. Så det har jeg meget svært ved at se for mig. Vi kommer ikke til at se nogen SV-regering.

Til gengæld ser hun gerne en regering for sig, hvor hun selv indtager en ministerpost.

- Politik handler om indflydelse, og det har du mest af som minister. Derfor har de fleste politikere ambitioner om sådan en post.

- Men meget skal gå op, og man må aldrig blive skuffet over hverken ordførerskaber eller ministerposter. Lige nu er jeg lige så spændt på stemmetallene, som de andre fynske kandidater er, sagde hun.

Fem på Fyn

Om det var den store mængde meningsmålinger i rød favør op til valget, eller bare manglen på en større mængde politikere i festsalen på det tidlige tidspunkt skal være usagt. I hvert fald var der ingen socialdemokratiske glædesudbrud, da de første exitpoll klokken 20 viste det, som meningsmålingerne også havde gjort: Et rødt flertal.

Heller ikke hos Dan Jørgensen, der stod klar til et af aftenens utallige tv-interviews. Og han måtte da også forholde sig til, at Socialdemokratiet i de exitpolls mistede henholdsvis et og to mandater.

- Selvfølgelig havde jeg gerne set, vi som parti havde ligget bedre, men jeg kan ikke være sur over, at vores gode venner har fået et godt valg, bemærkede han.

Og da prognoserne med tæt på de 100 procent optalte stemmer viste en beskeden socialdemokratisk fremgang på et enkelt mandat, var også Trine Bramsen godt tilfreds.

- Jeg har svært ved at gøre det til et nederlag, at så mange danskere vil have en ny regering. Og vi kan som socialdemokrater godt tage æren for, at så mange vælgere er rykket over midten.

På Fyn tyder meget på, at partiet beholder de nuværende fem mandater. Hvem der får dem, afgøres ved torsdagens fintælling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce