Annonce
Udland

Social uro i Sydamerika spreder sig til Colombia

Joaquin Sarmiento/Ritzau Scanpix
Frygt for økonomiske reformer får tusindvis til at protestere mod Colombias højreorienterede regering.

Titusindvis af colombianere gik torsdag på gaden i hovedstaden Bogota i forbindelse med en generalstrejke for at protestere mod den politik, som præsident Ivan Duques højreorienterede regering fører.

Demonstranterne kræver garantier for, at minimumlønnen for unge bliver bevaret sammen med retten til pension for alle.

- Vi marcherer, fordi i Colombia er vi trætte af korruption, og at regeringen ikke gør noget for de fattige, siger en demonstrant.

Også i andre byer var der protester. Myndighederne anslår, at i alt 200.000 mennesker deltog i protesterne. Talspersoner for nogle af de organisationer, der har arrangeret demonstrationerne, taler derimod om op mod en million deltagere.

Præsident Ivan Duque har flere gange sagt, at regeringen ikke har planer om at gennemføre reformer af hverken mindstelønnen eller pensionen, som demonstranterne påstår.

- Ingen reform er blevet foreslået, sagde han tidligere denne uge og tilføjede, at han heller ikke har planer om at sætte pensionsalderen op.

- Der bliver sagt, at vi ønsker at betale unge mennesker mindre end minimumlønnen. Det er også en løgn, sagde Duque.

Bortset fra mindre episoder som hærværk mod en håndfuld busser er der ingen meldinger om alvorlige sammenstød mellem politi og demonstranter. I enkeltstående hændelser i Bogota og Cali kom syv demonstranter og 27 politifolk lettere til skade.

Præsident Ivan Duque har på forhånd advaret om, at myndighederne ikke vil tolerere vold og optøjer. For at forhindre indblanding udefra havde Colombia op til torsdagens generalstrejke lukket sin grænser. De bliver åbnet igen fredag.

Protesterne i Colombia kommer i forlængelse af social uro i flere latinamerikanske lande som Chile, Ecuador og Bolivia de seneste måneder.

Ud over den økonomiske politik er den almindelige borgers sikkerhed et tema i Colombia.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce