Annonce
Fyn

Snydere: For mange napper stadig en fribillet i de fynske busser - Fynbus fastholder høje coronabøder

Corona har på mange måder sat sit aftryk på Fynbus, som i foråret sendte sine kontrollører hjem på grund af frygten for smitte. Det fik gratisterne til at vælte ind i en grad, der fik Fynbus til at forhøje bødetaksterne gevaldigt. Foto: Michael Bager
Antallet af gratister i by- og regionalbusserne er faldet, men ikke nok til, at Fynbus sænker sine bødetakster til det normale niveau
Annonce

Der er stadig for mange coronasnydere i de fynske by- og regionalbusser, og derfor kommer det også i sensommeren til at koste 1200 kroner, hvis man bliver nappet uden billet.

Fynbus havde planlagt at sænke de bødetakster, der fik et ordentligt hak i vejret - fra 750 til 1200 kroner - i maj måned, da trafikselskabet opdagede, at coronakrisen havde fået antallet af gratister til at eksplodere.

Under pandemiens første måneder - fra marts til maj - var kontrollørerkorpset i busserne hjemsendt af frygt for coronasmitte, og da kontrollørerne kom tilbage på job, fik de travlt som aldrig før med at udstede bøder. Samlet set var snydeprocenten i de fynske busser røget op på godt ti mod normalt cirka to, og og værst så det ud i busserne i Odense, hvor godt 12 procent kørte gratis.

Hen over sommeren er antallet af snydere faldet til cirka tre procent, men det er ikke nok og ikke tilfredsstillende, mener bestyrelsen i Fynbus, der har vedtaget at holde fast i det høje bødeniveau.

- Vi ville have været tilbage til det normale niveau, men vi er nødt til at forlænge, fordi der stadig er mange, der ikke har fået rettet ind. Jeg håber, at vi snart kommer tilbage til normale tilstande, for der er ingen, der har interesse i så høje bøder, men jeg har da lidt svært ved at forstå, at folk ikke betaler for deres billet, siger Morten Andersen, formand for Fynbus og borgmester i Nordfyns kommune.

Annonce

Frit flow

Ifølge Carsten Hyldborg, direktør for Fynbus, strøg antallet af snydere i vejret igen, da skolerne startede efter sommerferien.

- Da ungdomsuddannelserne gik i gang, steg snydeprocenten, og siden har vi fulgt udviklingen, og den har været stabil, men for høj. Spørgsmålet er jo, hvad man mener, et acceptabelt niveau er, siger direktøren.

Bødetakster og kontrol i Fynbus

  • Børn (15 år og derunder) - 375 kroner.
  • Voksne (over 15 år) - 1200 kroner mod normalt 750 kroner.
  • Voksne - hvis politiet skal tilkaldes - 2000 kroner.
  • Bøderne udstedes af det kontrollørkorps, som arbejder i både by- og regionalbusserne.
  • Korpset var hjemsendt fra 12. marts til 4. maj pga coronakrisen.
  • Fynbus er et offentligt trafikselskab ejet af de fynske kommuner og Region Syddanmark.
  • Morten Andersen, borgmester i Nordfyns Kommune, er formand for Fynbus-bestyrelsen.
  • Carsten Hyldborg er direktør for Fynbus.

I Fynbus regnes en snydeprocent på cirka to for et normalt pejlemærke, og det har det været, siden der i januar 2019 blev indført frit flow i busserne. Frit flow betyder, at passagererne kan gå ind både foran og bagest i bussen - førhen var det alene muligt at komme ind via fordøren ved at vise billet til chaufføren.


Vi ville have været tilbage til det normale niveau, men vi er nødt til at forlænge, fordi der stadig er mange, der ikke har fået rettet ind.

Morten Andersen, formand for Fynbus-bestyrelsen


- Vi ved fra undersøgelser og andre selskaber med fri ind- og udgang, at snydeprocenten også ligger på 2-2,5 procent, men fordelen ved fri ind- og udgang er blandt andet, at man får flere passagerer igennem, fordi trafikken bliver afviklet hurtigere. Så det regnestykke har vi kigget på samlet set, siger Carsten Hyldborg.

Udover de almindelige bøder har Fynbus også en afgift i en særlig kategori: kategorien for snydere, der stiller sig særligt meget på bagbenene, når bødeblokken blafrer. De nægter at udlevere id til kontrolløren, som derfor må have en hånd fra politiet. I forsommeren måtte kontrollørerne tilkalde politiet to-fire gange dagligt i stedet for to-tre gange ugentligt.

På det punkt er hverdagen tilbage til det normale - i øjeblikket bliver politiet tilkaldt to-tre gange om ugen - men også her fastholdes coronatidens afgift, så hvis man både snyder og nægter at udlevere id, kommer der en hilsen på 2000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce