Annonce
Kerteminde

Snu politikere efter beboerprotest: Har taget én 42 meter høj telemast som gidsel i strid om placering af en anden

Beboerne i lokalområdet siger nej tak til 42 meter høj telemast på Degneløkkevej. Arkivfoto: Sandra Goldek
Lokalpolitikere vil ikke godkende opstilling af 42 meter høj telemast på Degneløkkevej.

Nordøstfyn: Skal der stå en 42 meter høj gittermast på Degneløkkevej?

Det spørgsmål havde teknisk udvalg for anden gang til behandling forleden, og igen valgte de at udskyde beslutningen.

- Vi bad sidste gang KPR Towers, der skal opføre masten, om at se sig om efter en anden og bedre placering. De svarer, at det ikke kan lade sig gøre. Og de bruger nogle tekniske argumenter, vi ikke har set dokumentation for, fortæller formand for miljø-, natur- og teknikudvalget, Jesper Hempler (SF).

- Derfor har vi igen sagt: Lad os tage en dialog om det her og se, om vi ikke kan finde en bedre placering end Degneløkkevej, som folk i nærområdet protesterer imod. For jeg kan godt sætte mig ind i, at en 42 meter høj gittermast i baghaven ikke pynter.


Jeg erkender, at der er mange interesser og mange hensyn i spil her. Det er da også et dilemma for os. Vi ved godt, at alle gerne vil have en god mobildækning, men vi vil også gerne tage hensyn til beboerne i et område.

Jesper Hempler (SF), byrådsmedlem


Masten på Degneløkkevej, hvis det altså bliver der, den skal stå, skal i sammenhæng med to andre master, sørge for en bedre dækning af mobiltelefoni i sydkommunen. Det er et krav fra Energistyrelsen.

Annonce

Taget mast som gidsel

Mast nummer to i systemet skal stå i på Radbyvej i Odense Kommune. Den er der givet byggetilladelse til.

Mast nummer tre skal stå i Urup, og den mast har politikerne nu taget som gidsel i sagen, selvom placeringen af den er uproblematisk.

- Masten i Urup, hvis placering der ikke er nogen problemer med, kræver en kommunal godkendelse. Det gør masten på Degneløkkevej ikke. Derfor har vi sagt, at vi ikke giver godkendelse til den i Urup, før vi har fundet en egnet placering for den tredje mast  og vi mener ikke, at Degneløkkevej er egnet, fortæller Jesper Hempler.

Han er godt klar over, at sagen er noget af en udfordring for KPR Towers. For ifølge Fælleskommunale retningslinjer for masteopstillinger på Fyn, skal masten opstilles i tilknytning til byer eller i umiddelbar tilknytning til landsbyer eller bymæssig bebyggelse. Med andre ord, så vil man ikke have dem ud at stå i det åbne land.

Teknikken og Energistyrelsens krav om et dækningskrav på 90 procent stiller nogle krav til masternes placering i forhold til hinanden. Så hvis man rykker den ene, kan det blive nødvendigt også at rykke de andre.

Dertil kommer Planklagenævnets afgørelse om, at hensyn til landskabet vejer tungere end hensynet til nabogener.

Annonce

Vi har sat hælene i

- Jeg erkender, at der er mange interesser og mange hensyn i spil her. Det er da også et dilemma for os. Vi ved godt, at alle gerne vil have en god mobildækning, men vi vil også gerne tage hensyn til beboerne i et område, siger Jesper Hempler.

- Med den her sag har vi sat hælene i og besluttet os for, at vi vil se, hvor meget beslutningskompetence, der er tilbage i kommunen.

Hvis det ikke lykkes parterne at nå til enighed, så kan Energistyrelsen vælge at ekspropriere den jord, de skal bruge til telemasten. Uanset hvad kommunalpolitikerne synes.

Telemast ved Ringsted, tirsdag den 1. oktober 2019.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce