Annonce
Odense

Snowden-film: Overvågningsdebat uden filter

Peter Kofod forklarer med sin egen stil, hvad der kan være farligt ved den overvågning, som Edward Snowden afslørede. I baggrunden ses Emil Jørgensen, der er journalist og interviewede Peter Kofod på aftenen.

Der var ikke de spørgsmål, der ikke blev besvaret, da Café Stiften lagde op til debat og interview om overvågning med internet-aktivist Peter Kofod. Med sin egen bramfri stil svarede han på spørgsmål om Edward Snowden og overvågning både før og efter fremvisningen af "Snowden".

For omkring ti år siden stod han foran Fyens Stiftstidende og anklagede Anders Fogh Rasmussen for krigsforbrydelser med et publikum på cirka 25 mennesker.

Torsdag aften var scenen en anden, da internet-aktivist og lektor Peter Kofod var inviteret indenfor til Café Stiften i Café biografen. Blandt de røde biografsæder i det den mørke sal delte han ud af sin massive viden om overvågning før og efter fremvisningen af filmen "Snowden".

Der er sket noget siden dengang. Den verdenskendte whistleblower Edward Snowden afslørede den amerikanske efterretningstjeneste NSA's masseovervågning af borgere verden over. Det blev et vendepunkt for Peter Kofod, der blev den første dansker til at interviewe Edward Snowden.

Med en sjælden kombination af generthed, bramfrihed og selvsikkerhed, svarede han på spørgsmål om det komplicerede emne, som masseovervågning er.

Peter Kofod har sin egen stil. Under aftenens debat formåede han eksempelvis at kalde en politiker for et kødhoved, at gøre grin med størrelsen på Fyns største regionalavis og at kalde Se og Hør for et "falleret ugeblad" - men uden at stjæle fokus fra emnet.

For substans var der nok af. Under aftenens live-interview blev Peter Kofod blandt andet spurgt, hvorfor man skulle bekymre sig om ulovlig masseovervågning, hvis man ikke har gjort noget forkert. Her forklarede han, at hvis magtbalancen skifter, er det ikke sikkert, at det, der før ikke var rigtigt, stadig er det.

- I Uganda blev det for nylig pludselig gjort ulovligt at være homoseksuel. Det blev endda indført med tilbagevirkende kraft og med dødsstraf som konsekvens. Så har man altså et problem, hvis man har været inde på en datingside for homoseksuelle, siger Peter Kofod til publikum i den fyldte biografsal.

Herefter gav han eksempler på, hvordan Danmark bryder nogle af de værdier, han mener adskiller os fra et land som Uganda. Som eksempler brugte han blandt andet, hvordan PET for nyligt censurerede en bog, inden de havde læst den, og hvordan flere europæiske lande medvirkede til at tvinge Bolivias præsidents fly ned, fordi USA havde mistanke om, at Snowden var i flyet.

Det var en fyldt sal, der lagde hus til aftenens udgave af Café Stiften.

Ingen tape foran kameraet

Efter interviewet blev filmen sat på. En film om Edward Snowdens liv og hans beslutning om at efterlade det han har kært for at afsløre den massive overvågning.

En af aftenens deltagere var Arne Pedersen fra Aarup. Efter at have set filmen håber han, den kan inspirere magthaverne.

- Filmen giver et godt billede af de vanskeligheder, der er ved at indsamle oplysninger på den måde og samtidig holde sig til grundloven. Man kan da håbe, at magthaverne lærer noget af det, siger han.

Han går dog ikke hjem og sætter tape foran computerskærmen, som Edward Snowden gør det i filmen, efter han opdager, hvordan overvågningen fungerer.

- Man kan ikke leve, hvis man går og er paranoid hele tiden, siger Arne Pedersen.

Han slipper dog ikke for at føle sig overvåget.

- Det tror jeg, vi alle sammen gør, siger Arne Pedersen.

Efter filmen var der flere, der blev til debat på trods af, at klokken nærmede sig midnat. Her stillede folk spørgsmål om alt fra stråling til interviewet med Edward Snowden.

På trods af en stærk pessimisme om, hvorvidt magthaverne nu også vil overvåge mindre, stoppede han ikke med sin bramfri og humoristiske tilgang til debatten.

- Jeg tror ikke på, der sker en skid, siger Peter Kofod.

Journalist Emil Jørgensen til venstre og oplægsholder Peter Kofod til højre under aftenens interview.
Arne Pedersen fra Aarup håber magthaverne tager ved lære af de ting, som 'Snowden' viser. Men han mener samtidig, at man skal passe på med ikke at blive for paranoid.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce