Annonce
Fyn

Snavsede dyner og kitler: Ny vaskeordning på OUH kom skidt fra start

Ny vaskeriordning har presset personalet på¨OUH og Svendborg Sygehus på grund af mangel på rent sengetøj og rene uniformer. Regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF) kræver svar fra regionen på, om vaskeriordningen reelt er en besparelse, og om serviceniveuaet kan forventes at blive det samme som før. Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Som del af en millionbesparelse overgik al hospitalsvask fra OUH og Svendborg Sygehus i december til De Forenede Dampvaskerier (DFD). Siden har ambulancereddere manglet tæpper til patienter, mens personalet på sygehusene har måttet kæmpe en daglig kamp for at skaffe rent sengetøj og rene uniformer. En hård opstart, erkender logistikchef på OUH Lars Krause Nielsen.

Patienter har ligget med tæpper i stedet for dyner, og sundhedspersonalet har måtte bruge deres beskidte kitler flere dage i træk.

Sådan har virkeligheden set ud på Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus de seneste fire uger, fortæller flere kilder til Fyens Stiftstidende.

Hylder med rent sengetøj og uniformer har nemlig stået tomme på flere afdelinger på grund af leveringsvanskeligheder fra De Forenede Dampvaskerier (DFD). Virksomheden overtog den 16. december sidste år opgaven med al hospitalsvask fra de to sygehuse.

Ifølge flere sygeplejersker, som avisen har talt med, har patienter været kørt til operation i snavset sengetøj, og flere gange har medarbejdere selv måtte vaske deres arbejdstøj.

Logistikchef på Odense Universitetshospital Lars Krause Nielsen erkender, at overgangen til ny vaskeordning har været udfordrende.

- Vi har haft en hård opstart, det skal ikke være nogen hemmelighed. Vi har løbende kunnet konstatere, at beholdningerne simpelthen ikke var store nok, og det har personalet så forsøgt at løse efter alle kunstens regler - blandt andet ved at låne ved hinanden og andre afdelinger. Vi har også gjort brug af nødlagre og indsat engangsuniformer. Men jeg skal ikke kunne afvise, at der er patienter, der har ligget med tæpper i stedet for dyner, siger han.

Annonce

Vaskerisagen

  • Regionsrådet for Region Syddanmark besluttede i november 2018, at al hospitalsvask fremover skulle udliciteres til De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service.
  • Region Syddanmark har beregnet, at man vil spare 29 millioner kroner om året ved at skifte til de to private vaskeriselskaber.
  • Forenede Dampvaskerier overtog den 16. december sidste år opgaven med at vaske patienttøj fra sygehusene i Kolding, Middelfart, Vejle, Svendborg og Nyborg.
  • Opgaven var indtil da varetaget af Syddanske Vaskerier, som har afdelinger i Vejle, Odense og Svendborg.
  • Fra 1. januar 2020 lukkede Syddanske Vaskerier, og de 137 ansattes arbejdsplads rykkede til enten Aalborg eller Skovlunde på Sjælland.

Ingen tæpper til nødstedte patienter

Han fortæller også, at sygehuset har oplevet såkaldte "utilsigtede hændelser", som er det udtryk, man bruger i sundhedsvæsenet, når der opstår en begivenhed, som medfører skade eller risiko for skade for patienterne.

- Ja, det har vi desværre haft. Der har været nogle episoder, hvor der ikke har været tæpper til rådighed for ambulancerne, og det er selvfølgelig ikke godt, fortæller han.

Lars Krause Nielsen har ikke overblik over, hvor problemet har været størst, eller hvor mange patienter der har været ramt.

- Det har jeg ikke tal på. Og det har været meget svingende, hvad der har manglet, og hvor der har manglet noget henne, fortæller han.

Han vil ikke afvise, at personalet visse steder - som Fyens Stiftstidende har fået oplyst - har måtte bruge de samme beskidte kitler flere dage i træk eller taget dem med hjem til vask.

- Det vil jeg hverken be- eller afkræfte. Jeg kan bare sige, at det ikke er noget, vi har opfordret dem til, fortæller han.

Dybt bekymrende

Regionsrådet for Region Syddanmark besluttede i november 2018, at al hospitalsvask på OUH og Svendborg Sygehus ikke længere skulle håndteres af Syddanske Vaskerier. Opgaven blev i stedet udliciteret til De Forenede Dampvaskerier (DFD).

Det ville give en årlig besparelse på omkring 29 millioner kroner, havde regionen beregnet.

Lars Krause Nielsen tror da også fortsat på, at De Forenede Dampvaskerier (DFD) kan løse opgaven.

- Vi holder daglige møder med DFD, og de har været meget løsningsorienterede. Det ville være optimistisk at tro, at det med så stort et hus og så bredt et sortiment bare kørte fra dag ét. Vi sætter alle sejl ind for, at det her skal lykkes, lyder det fra Lars Krause Nielsen.

Knap så optimistisk er dog regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF), der fra starten var skeptisk over for udliciteringen af hospitalsvask.

- Jeg synes, det er dybt bekymrende, at det efter fire uger stadig ikke fungerer. Vaskeriopgaven er en kerneopgave, og jeg har hele tiden frygtet, at det her ville ske, når man flyttede opgaven ud af huset, siger han.

Han stillede den 3. januar flere spørgsmål til regionen, hvor han blandt andet kræver svar på, hvordan de nye procedurer stiller medarbejderne, og om den nye vaskeordning giver nye arbejdsopgaver til et i forvejen trængt personale. Han vil også have svar på, hvad man vil gøre for at sikre, at den nye ordning leverer samme service, som personalet har været vant til.

Han venter fortsat på svar.

Det har foreløbig ikke været muligt at få en kommentar fra De Forenede Dampvaskerier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce