Annonce
Fyn

Snavsede dyner og kitler: Ny vaskeordning på OUH kom skidt fra start

Ny vaskeriordning har presset personalet på¨OUH og Svendborg Sygehus på grund af mangel på rent sengetøj og rene uniformer. Regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF) kræver svar fra regionen på, om vaskeriordningen reelt er en besparelse, og om serviceniveuaet kan forventes at blive det samme som før. Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Som del af en millionbesparelse overgik al hospitalsvask fra OUH og Svendborg Sygehus i december til De Forenede Dampvaskerier (DFD). Siden har ambulancereddere manglet tæpper til patienter, mens personalet på sygehusene har måttet kæmpe en daglig kamp for at skaffe rent sengetøj og rene uniformer. En hård opstart, erkender logistikchef på OUH Lars Krause Nielsen.
Annonce

Patienter har ligget med tæpper i stedet for dyner, og sundhedspersonalet har måtte bruge deres beskidte kitler flere dage i træk.

Sådan har virkeligheden set ud på Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus de seneste fire uger, fortæller flere kilder til Fyens Stiftstidende.

Hylder med rent sengetøj og uniformer har nemlig stået tomme på flere afdelinger på grund af leveringsvanskeligheder fra De Forenede Dampvaskerier (DFD). Virksomheden overtog den 16. december sidste år opgaven med al hospitalsvask fra de to sygehuse.

Ifølge flere sygeplejersker, som avisen har talt med, har patienter været kørt til operation i snavset sengetøj, og flere gange har medarbejdere selv måtte vaske deres arbejdstøj.

Logistikchef på Odense Universitetshospital Lars Krause Nielsen erkender, at overgangen til ny vaskeordning har været udfordrende.

- Vi har haft en hård opstart, det skal ikke være nogen hemmelighed. Vi har løbende kunnet konstatere, at beholdningerne simpelthen ikke var store nok, og det har personalet så forsøgt at løse efter alle kunstens regler - blandt andet ved at låne ved hinanden og andre afdelinger. Vi har også gjort brug af nødlagre og indsat engangsuniformer. Men jeg skal ikke kunne afvise, at der er patienter, der har ligget med tæpper i stedet for dyner, siger han.

Vaskerisagen

  • Regionsrådet for Region Syddanmark besluttede i november 2018, at al hospitalsvask fremover skulle udliciteres til De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service.
  • Region Syddanmark har beregnet, at man vil spare 29 millioner kroner om året ved at skifte til de to private vaskeriselskaber.
  • Forenede Dampvaskerier overtog den 16. december sidste år opgaven med at vaske patienttøj fra sygehusene i Kolding, Middelfart, Vejle, Svendborg og Nyborg.
  • Opgaven var indtil da varetaget af Syddanske Vaskerier, som har afdelinger i Vejle, Odense og Svendborg.
  • Fra 1. januar 2020 lukkede Syddanske Vaskerier, og de 137 ansattes arbejdsplads rykkede til enten Aalborg eller Skovlunde på Sjælland.
Annonce

Ingen tæpper til nødstedte patienter

Han fortæller også, at sygehuset har oplevet såkaldte "utilsigtede hændelser", som er det udtryk, man bruger i sundhedsvæsenet, når der opstår en begivenhed, som medfører skade eller risiko for skade for patienterne.

- Ja, det har vi desværre haft. Der har været nogle episoder, hvor der ikke har været tæpper til rådighed for ambulancerne, og det er selvfølgelig ikke godt, fortæller han.

Lars Krause Nielsen har ikke overblik over, hvor problemet har været størst, eller hvor mange patienter der har været ramt.

- Det har jeg ikke tal på. Og det har været meget svingende, hvad der har manglet, og hvor der har manglet noget henne, fortæller han.

Han vil ikke afvise, at personalet visse steder - som Fyens Stiftstidende har fået oplyst - har måtte bruge de samme beskidte kitler flere dage i træk eller taget dem med hjem til vask.

- Det vil jeg hverken be- eller afkræfte. Jeg kan bare sige, at det ikke er noget, vi har opfordret dem til, fortæller han.

Annonce

Dybt bekymrende

Regionsrådet for Region Syddanmark besluttede i november 2018, at al hospitalsvask på OUH og Svendborg Sygehus ikke længere skulle håndteres af Syddanske Vaskerier. Opgaven blev i stedet udliciteret til De Forenede Dampvaskerier (DFD).

Det ville give en årlig besparelse på omkring 29 millioner kroner, havde regionen beregnet.

Lars Krause Nielsen tror da også fortsat på, at De Forenede Dampvaskerier (DFD) kan løse opgaven.

- Vi holder daglige møder med DFD, og de har været meget løsningsorienterede. Det ville være optimistisk at tro, at det med så stort et hus og så bredt et sortiment bare kørte fra dag ét. Vi sætter alle sejl ind for, at det her skal lykkes, lyder det fra Lars Krause Nielsen.

Knap så optimistisk er dog regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF), der fra starten var skeptisk over for udliciteringen af hospitalsvask.

- Jeg synes, det er dybt bekymrende, at det efter fire uger stadig ikke fungerer. Vaskeriopgaven er en kerneopgave, og jeg har hele tiden frygtet, at det her ville ske, når man flyttede opgaven ud af huset, siger han.

Han stillede den 3. januar flere spørgsmål til regionen, hvor han blandt andet kræver svar på, hvordan de nye procedurer stiller medarbejderne, og om den nye vaskeordning giver nye arbejdsopgaver til et i forvejen trængt personale. Han vil også have svar på, hvad man vil gøre for at sikre, at den nye ordning leverer samme service, som personalet har været vant til.

Han venter fortsat på svar.

Det har foreløbig ikke været muligt at få en kommentar fra De Forenede Dampvaskerier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Mand voldtaget på institution

Odense

Butikstyvene havde travlt i centrum

Coronavirus

Live: Sundhedsmyndigheder vil anbefale obligatorisk brug af mundbind i offentlig transport

Annonce