Annonce
Nyborg

Snart klar til åbning: - Torv-projektet er stort og vigtigt

Et springvand med reference til fyrstespejlet og reformationen, er blot et af de mange elementer, der skal pryde det nye torv. Foto: Peter Krogh Frausing
Snart er torvet i Nyborg igen klar til åbning efter en total omlægning, der skal bringe det tættere på historien. Slots- og Kulturstyrelsen kalder torvet for "et stort og vigtigt projekt".
Annonce

Nyborg: I slutningen af november står torvet klar til åbning, så det for første gang i sin nye form kan være vært for det traditionsrige julemarked. Og netop tradition bliver både hyldet og nyfortolket i udformningen af det nye torv.

- Bymidten og rådhuset bliver med det nye torv bundet sammen med slottet med torvet som midtpunkt. Torvet indeholder både vejen "rigets hovedstrøg", som oprindeligt var anlagt i 1200-tallet, men også en ridderturnerings-plads til det årlige danehof. Det er et stort og vigtigt projekt for Slots- og Kulturstyrelsen, fortæller Trine Hjorth Skovbo, som er projektleder på delprojektet med torvet hos Slots- og Kulturstyrelsen.

Belægningen på torvet, som efterhånden er to tredjedele færdiggjort, er lagt med nordisk granit. Stenene passer i farverne, på de brosten der er fundet fra gammel tid under udgravningen af torvet.

- Vi har været udfordret på vejret i løbet af byggeprocessen. På grund af det meget våde efterår sidste år, blev pladsen meget opblødt og pløret i perioden mellem de arkæologiske udgravninger og opstarten af anlægsarbejdet. Det til trods, ser det ud til at vi bliver færdige til tiden, fortæller Trine Hjorth Skovbo.

Ny granit og gamle torve-sten lægges nænsomt i et forhåndsbestemt mønster. Foto: Peter Krogh Frausing
Annonce

Ujævne fliser bliver ikke en del af charmen

Flere forbipasserende ved byggepladsen har bemærket, at fliserne ser ujævne ud, så de enkelte fliser indbyder til at blive snublesten. Snublen skulle der helst ikke være meget af, når torvet bliver færdigt.

- Det kan godt se lidt ujævnt ud, men så snart fliserne er lagt, skal der fuges og kalibreres, således at ujævnhederne udlignes. Det er bestemt ikke meningen, at der skal være store niveauforskelle på fliserne, fortæller Trine Hjorth Skovbo.

De gamle brosten indgår også i torvet, som en plamage der strækker sig ud fra et egetræ som plantes på torvet. I udkanten af plamagen fletter de nye sten sammen med de gamle og skaber et link mellem ny og gammel tid.

Nye granitfliser og gamle brosten får fortiden til at smelte sammen med nutiden. Foto: Peter Krogh Frausing

Slots- og Kulturstyrelsen og torvet

  • Torvets omlægning udføres i et tæt samarbejde mellem Nyborg Kommune og  Slots- og Kulturstyrelsen.
  • Det er Slots- og Kulturstyrelsen, som er bygherre, da projektet på Torvet er en del af det samlede Slotsprojekt.
  • Styrelsen overdrager projektet til Nyborg Kommune, når torvet er lavet færdig.

Præcisering

Avisen har tidligere citeret Trine Hjorth Skovbo, for at kalde torvet et prestigeprojekt. Det er senere blevet præciseret til at være et stort og vigtigt projekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce