Annonce
Assens

Snart kan sprøjtemidler være fortid i kommunen: - Det bliver ikke en gratis omgang

Assens Kommune kan blive fri for sprøjtemidler i 2022. Det vil dog kræve, at kommunen er villig til at investere i nye maskiner, som kan klare opgaverne på de kommunale arealer uden brug af sprøjtemidler. Arkivfoto: Morten Stricker
Assens Kommunes brug af sprøjtemidler bør afskaffes helt, mener SF-politikeren Flemming Risskov Jørgensen. Forslaget bliver nu undersøgt nærmere.

Det var et enstemmigt Miljø, Teknik og Planudvalg, der tirsdag stemte for, at Assens Kommune skal være med i miljøminister Lea Wermelins konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune.

Konkurrencen går i al sin enkelthed ud på at finde på de vildeste idéer til fordel for en rigere natur og en bedre biodiversitet, der skal gavne insekterne. Kommunerne skal også være med til at inspirere deres egne borgere til at gå i samme retning med deres private haver. Konkurrencen løber til slutningen af 2022.

Kommunen skal gå forrest

Men der bliver stadig brugt sprøjtemidler i Assens Kommune, og det er forkert, mener byrådspolitikeren Flemming Risskov Jørgensen (SF). Tirsdag på udvalgsmødet forslog han derfor, at kommunen helt skal afskaffe brugen af sprøjtemidler.

- Jeg mener, det ville være dobbeltmoralsk, at kommunen går ud og opfordrer sine egne borgere til at lade giftsprøjten blive liggende på hylden, men samtidig selv bruger sprøjtemidler på kommunens egne arealer, siger Flemming Risskov Jørgensen.

Mange steder i hele det danske land vil man i de kommende år kunne opleve flere vilde blomster på kommunale arealer. Politikerne i Assens Kommune har netop besluttet, at kommunen skal være med i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Arkivfoto: Sandra Arvidson

Han synes, at kommunen bør gå forrest og vise vejen for borgerne og rent faktisk bruger konkurrencen til andet end at skabe et godt billede udadtil.

- Det kan nemt blive sådan noget med, at vi iklæder os nogle forlorne grønne handsker, og så går vi ud og smider nogle blomsterfrø i rundkørslerne ved indgangen til kommunen, for at det lige skal se lidt grønt ud. Men jeg vil jo gerne have, at vi bruger konkurrencen til at rykke, og at vi får ændret det fremherskende natursyn, forklarer SF-politikeren.

Annonce

En dyr omgang

Flere politikere i Assens Kommune har den seneste tid ytret deres mening om brugen af sprøjtemidler i kommunen, og nogle er bange for, at det vil give ekstraomkostninger, hvis kommunen endegyldigt lægger sprøjten på hylden. Det er Flemming Risskov Jørgensen godt klar over, men han mener dog stadig, at det er den rette vej at gå.

- Det bliver ikke en gratis omgang, og et slag på tasken ville nok være omkring de 400.000 kroner til køb af nye maskiner. Men den grønne omstilling kræver også, at vi faktisk gør noget, og at vi ikke bare falder tilbage til nogle bekvemmelighedshensyn. Vi må finde på løsninger, og så må det koste, hvad det koster, siger Flemming Risskov Jørgensen.


Man kan heller ikke kun være lidt gravid. På samme måder mener vi, at vi ikke kun kan nøjes med at sprøjte en lille smule - vi skal slet ikke sprøjte på kommunens arealer.

Flemming Risskov Jørgensen (SF)


Formand for Miljø, Teknik og Planudvalget, Dan Gørtz (V), oplyser, at forslaget nu skal undersøges nærmere.

- Vi har taget forslaget ind som en del af vores beslutning, og vi skal nu i gang med at undersøge, hvad det vil have af økonomiske konsekvenser at gøre kommunen giftfri i 2022. Det har vi ikke haft mulighed for at undersøge endnu, men det bliver et punkt på dagsordenen til mødet i næste måned, siger han.

Flemming Risskov Jørgensen (SF) har stillet et forslag om at afskaffe bruge af sprøjtemidler i Assens Kommune. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Formanden er enig med Flemming Risskov Jørgensen i, at det vil gavne kommunens ansigt udadtil, hvis brugen af sprøjtemidler blev afskaffet.

- Det vil give en stor symbolværdi, at vi kan markedsføre os på at være en giftfri kommune, og hvis det kan gøres for et beløb, som vi kan leve med, synes jeg da, at vi skal sige ja til det, siger Dan Gørtz.

Annonce

Enten eller

Freddy Nielsen, leder af Entreprenørgården, har tidligere udtalt til Fyens Stiftstidende, at Assens Kommune kun bruger cirka halvanden liter Roundup om året, og at der ved al den øvrige sprøjtning bliver brugt et meget mildt ukrudtsmiddel, kaldet Topgun. Sprøjtningen foregår med en laserstyret sprøjte, som kun lige nøjagtig sprøjter på ukrudtsplanten.

Sprøjtefrie kommuner

Hvis Assens Kommune beslutter sig for at afskaffe brugen af sprøjtemidler, kan den hente inspiration hos flere andre danske kommuner. Blandt andet nabo-kommunen Odense. Kommunen er med 39,8 kvadratkilometer, den danske kommune, der har tilmeldt flest kvadratmeter på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside giftfri-have.dk.

Andre kommuner, der har tilmeldt arealer, hvor der ikke bruges sprøjtemidler, er blandt andre Frederikssund, Helsingør, Hvidovre, Rudersdal og Frederiksberg.

Men det er et grundlæggende politisk princip for SF, at de ønsker, at kommunen skal være helt fri for sprøjtemidler, forklarer Flemming Risskov Jørgensen.

- Vi skal være giftfri, og det mener vi. Og det kan godt være, at der ikke bliver sprøjtet ret meget, og at der bliver brugt et mildt middel. Men det er stadig gift. Man kan heller ikke kun være lidt gravid. På samme måder mener vi, at vi ikke kun kan nøjes med at sprøjte en lille smule - vi skal slet ikke sprøjte på kommunens arealer, siger Flemming Risskov Jørgensen.

Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Fyn

Følg med her: Vanvidsbilist anholdt

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Var bange for at blive for vred: Bjarne Herhold trak sig fra menighedsrådet

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Middelfart

Syv navne på stemmesedlen: Radikale præsenterer listen af kandidater til kommunalvalget

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Erhverv

Erhvervsfolk i lycra har dyrket 1,78 millioner kilometer netværk på to hjul

Kerteminde For abonnenter

Formanden Thomas er sygemeldt - så nu styrer Tommy kræmmermarkedet: - Vi er hele tiden bange for at glemme noget

Odense

Hvordan skaffer man et job som nyuddannet? Universitet vil være Kirsten Giftekniv mellem business-studerende og virksomheder

Annonce