Annonce
Nordfyn

Snart færdige med stor udvidelse: Biogasanlæg pumper endnu mere grøn gas ud

Ole Hvelplund, direktør for Nature Energy. Billedet er fra i sommer, inden udvidelsen af biogasanlægget mellem Bogense og Særslev for alvor kom i gang. Arkivfoto: Michael Bager
Stor udvidelse af biogasanlægget mellem Bogense og Særslev er snart fuldendt. Produktionen af biogas fordobles, når alt er færdigt.

Reveldrup: I sommer begyndte en stor udvidelse af biogasanlægget mellem Bogense og Særslev. En udvidelse til cirka 130 millioner kroner, hvor blandt andet et nyt opgraderingsanlæg (renser den producerede biogas, red.), en ny gaskedel, tre nye procestanke, en lagertank og en forlagertank opføres.

Ole Hvelplund, administrerende direktør for Nature Energy, fortæller, at alt indtil videre er forløbet fint, og alle tidsplaner er overholdt.

- Igangsættelsen af produktionen i de nye anlæg sker gradvist. Vi skulle have biogas på nettet inden årets udgang, og det har vi også overholdt. Men vi bygger stadig på anlægget, og der er nogle indføringssystemer, som ikke er helt færdige endnu, oplyser han.

Produktionen af biogas på anlægget mellem Bogense og Særslev kommer årligt op på cirka 18 millioner kubikmeter, når håndværkerne er helt færdige med udvidelsen.

- Vi får mere og mere grøn gas ind på gasnettet. Allerede nu har vi fortrængt 15 procent af den naturgas, der kommer ude fra Nordsøen. I 2023 vil vi være oppe på 30 procent, fortæller Ole Hvelplund.

Nature Energy, der er Danmarks største producent af biogas, driver ti biogasanlæg på landsplan og er ved at etablere yderligere anlæg.

Annonce
Dronebillede fra i sommer. Udvidelsen af biogasanlægget er foregået på jordarealet bag de tre procestanke. Arkivfoto: Michael Bager

Lidt ekstra lastbiler

Chauffører, der er ansat hos Nature Energy Nordfyn, kører ud og låner landmændenes gylle og dybstrøelse. Landmændene får den nye biomasse tilbage med mindst den samme gødningsværdi, som de afleverede med. Den nye masse lugter også mindre og er samtidig CO2- og methanfri, fordi den er blevet afgasset i biogasanlægget.

Men vil der så ikke komme flere store lastbiler på landevejene på Nordfyn, nu hvor produktionen fordobles? Til det siger Ole Hvelplund:

- Selvfølgelig vil der komme lidt ekstra lastbiler, når vi får større mængder ind i anlægget, men der vil ikke være flere lastbiler på de steder, hvor lastbilerne kører i forvejen, for nogle vil køre nye steder på Nordfyn. Vores trafik udgør en lille del i det samlede billede, så jeg tror ikke, at det vil være en belastning.

Det nordfynske biogasanlæg blev indviet i 2016 og kostede cirka 170 millioner kroner at bygge. Dermed har det fynske biogasselskab skudt omkring 300 millioner kroner i anlægget i Reveldrup, når man også medregner den nuværende udvidelse, som stadig står på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce