Annonce
Fyn

Snart bliver din fartbøde dyrere: Bilister skal af med næsten en kvart milliard

Flere automatiske trafikkontroller, som her på Sprogø ved Storebæltsbroen, skal bidrage med flere penge til statskassen for at medfinansiere det politiforlig, som et flertal i Folketinget enedes om i december sidste år. Desuden skal højere bøder for at køre for hurtigt bidrage med samlet 235 millioner kroner i 2022 og 2023. Arkivfoto: Michael Bager.
De partier, som sidste år indgik en treårig aftale om politiets økonomi, er enige i, at aftalen til dels skal finansieres af højere bødetakster, som skal gælde fra nytår.

Fyn: Der bliver kørt hurtigt på de fynske veje. Det ved de blandt andet i Særslev, hvor politiet, efter en 15-årig pige i slutningen af august blev kørt ned, har uddelt 75 fartbøder, otte klip og seks betingede frakendelser af kørekort.

Hvis regeringen torsdag, som forventet, får flertal i Folketinget for en ændring af færdselslovens bødetakster for overtrædelse af hastighedsgrænser, bliver det fra 1. januar 2022 20 procent dyrere at træde for tungt på speederen. De højere bøder skal have en afskrækkende effekt - men samtidig budgetterer staten med at få flere penge i kassen fra bøderne.

Opdager politiet, at du kører for hurtigt, koster det i dag minimum 1000 kroner, men fra nytår skal bøden stige til 1200 kroner. Tilsvarende vil en fartoverskridelse, som i dag takseres til 1500 kroner, fra 1. januar koste 1800 kroner. Det vil for eksempel være bøden for at køre 60 km/t, hvor grænsen er 50 km/t.

Annonce

En fartbøde skal have en afskrækkende effekt, og det har de nuværende, som har ligget så samme niveau siden 2012, ikke, forklarede transportminister Benny Engelbrecht (S), da regeringen i sommer varslede en ændring af bødestørrelserne.

Både FDM og Rådet for Sikker Trafik er enige i, at bøderne skal have en præventiv virkning, og Rådet for Sikker Trafik har opfordret regeringen til at overveje, om alle bøder for trafikfarlige overtrædelser af færdselsloven skulle hæves 20 procent.

Flertal bag øgede indtægter

Da justitsminister Nick Hækkerup (S) fremsatte lovforslaget i begyndelsen af oktober, konstaterede han, at et flertal i Folketinget var enedes om, at bødetaksterne skulle hæves til et "tidssvarende" niveau. Flertallet, som i december sidste år indgik et nyt politiforlig (en aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi til og med 2023), var enig i, at øgede indtægter også var nødvendige for at finansiere aftalen.

Men den måde at bruge pengene på bryder FDM sig ikke om, og i sit høringssvar til lovforslaget opfordrer foreningen til, at øgede indtægter fra fartbøder udelukkende bruges til at forbedre trafiksikkerheden og give mere synligt politi på vejene - "og ikke til generel finansiering af andre forhold, der ikke er direkte relateret til trafiksikkerhed."

Regeringen anslår, at de højere fartbøder vil sende yderligere 107 millioner kroner i statskassen næste år og 128 millioner kroner året efter, altså næsten en kvart milliard kroner på to år.

Højere bøder betaler for mere nærpoliti

  • Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige indgik i december sidste år et forlig om politiets og anklagemyndighedens økonomi i 2021-2023.
  • Forliget, som blandt andet indebærer 450 ekstra politibetjente og 20 nye nærpolitistationer (Fyn har fået to, i Nyborg og Assens), skal delvist finansieres med øgede indtægter til politiet. Derfor ønsker regeringen at øge bødetaksterne for at køre for hurtigt.
  • Princippet i de nye takster er, at minimumsbøden fremover er 1200 kroner, og derefter stiger bøderne med 600 kroner i stedet for, som hidtil, 500 kroner.
  • Stigningen i bødetaksterne er markant mindre, end da bøderne senest blev forhøjet i 2012. Dengang steg alle minimumsbøder for færdselsforseelser fra 500 til 1000 kroner, og fartbøder blev generelt hævet med 500 kroner.

Justitsministeriet har noteret sig Rådet for Sikker Trafiks opfordring til generelt højere bøder for overtrædelser af færdselsloven, men ministeriet har ingen trøst til FDM og de bilejere, der måtte synes, at bøderne bliver brugt som pengemaskine for politiet:

"Som det fremgår af aftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi 2021-2023, skal der ske lønregulering af bødetakster, så bøderne bliver tidssvarende, og som kan tilvejebringe et merprovenu, der medgår til finansiering af aftalen," lyder svaret til FDM.

Annonce

Flere automatiske fartkontroller

Flertallet bag sidste års politiforlig enedes også om at give politikredsene ekstra 25 mobile automatiske trafikkontroller (ATK). Det er de kameraer, som blandt andet jævnligt sender tusindvis af kroner i statskassen under kontroller ved og på Storebæltsbroen.

Næste år ventes de nye ATK'er at øge bødeindtægterne med 34 millioner kroner, og i 2023 skal de sende 134 millioner kroner i statskassen - penge som skal bidrage til at finansiere politiforliget.

Venstre stod uden for politiforliget, fordi finansieringen af blandt andet 450 nye betjente til dels skulle komme fra afgiftsforhøjelser på for eksempel våbentilladelser og kørekort. Men Venstre støtter tanken om at hæve taksten for fartbøder for at bibeholde en præventiv virkning af bøderne, forklarer partiets retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

GOG For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Annonce