Annonce
Nyborg

Snævert flertal: Fodboldbane laves med gummigranulat

Den første kunstgræsbane i Nyborg Kommune blev indviet i Tårup i 2017. Siden da er spørgsmålet om kunstgræs og forurening med mikroplast blevet et stort emne. Billedet er fra indvielseskampen i Tårup mellem lokale spillere og byrådet (røde trøjer). Det er Jacob Nilsson (V) til venstre og Frits Christensen (S) til højre. Arkivfoto: Niels Mogensen.

Kunstgræsbanen i Vindinge skal fyldes med gummigranulat. Det har byrådet besluttet på i aftes efter lang debat og afstemning. S og SF ville have mere miljørigtig løsning.

Nyborg: Det var en kamp mellem ideologierne, der fandt sted, da et sjældent uenigt byråd tirsdag aften nåede frem til en afgørelse for, hvilken type kunstgræsbane, der skulle anlægges i Vindinge.

I sidste ende blev det vedtaget, at banen skal benytte gummigranulat fra aftjente bildæk. Den løsning fik opbakning af Venstre og Dansk Folkeparti. Det er i øvrigt også den løsning, som Vindinge Boldklub, der medfinansierer projektet, helst vil have.

Det var med forholdvis snæver margin, at modellen med gummigranulat blev vedtaget frem for modellen med kork. Korkgranulatet, der skulle være en mere miljøvenlig løsning fik opbakning af Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti.

Hensyn til miljøet

Forskellen i holdninger kommer på baggrund af hensyntagen til miljøet.

Jesper Nielsen (S), der er næstformand i Kultur- og Fritidsudvalget, mente ikke, at det er forsvarligt at benytte gummigranulat, da det fører til en øget udledning af mikroplast i naturen.

Derfor så Socialdemokratiet hellere, at man valgte den dyrere løsning med kork, da det ikke indeholder plastik. Samme holdning delte Suzette Frovin (SF), ud over hun også mener, at man skal være villig til at se på andre naturprodukter end lige netop kork. Det gjorde ikke så meget, at naturprodukter er en dyrere løsning.

- Vi skal nok finde pengene. Vil jeg være grøn for enhver pris? Næsten, sagde Suzette Frovin.

Socialdemokratiets Albert Pedersen, der i sin tid rejste hele debatten om kunstgræsbanerne og miljøet, gik et skridt videre end resten af partiet.

- Grundlæggende er det helt forkert, at sprede noget som helst mikroplast i naturen. Derfor synes jeg, at vi skal droppe kunstgræsbanen helt, og beholde den naturlige græsbane, sagde Albert Pedersen.

Annonce

En god genbrugshistorie

Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Erik Rosengaard (V), lagde også stor vægt på, at gummigranulatet overholder Miljøstyrelsens krav om udledning af mikroplast. Han fremhævede i øvrigt brugen af udtjente bildæk som en form for genbrug.

- At genbruge brugte bildæk som granulat til en kunstgræsbane er jo faktisk en god genbrugshistorie, samtidig med at man slipper for at brænde dem af og dermed skade ozonlaget, sagde Erik Rosengaard.

Men hos Socialdemokratiet så man Miljøstyrelsens krav som værende det absolutte minimum, som skal overholdes. Jesper Nielsen (S) nævnte et eksempel fra "fortiden" som argument for, at man skal være mere ambitiøse, end hvad Miljøstyrelsen lægger op til.

- De første vindmøller kunne knap nok producere nok strøm til at koge et æg, og da Svend Auken i sin tid foreslog at Danmark skulle være førende indenfor vindenergi, var der mange, der grinede af ham. Nu er der nok ikke nogen, der griner mere, sagde Jesper Nielsen.

For at mindske miljøpåvirkningen, skal der laves en kant rundt om banen og en sluse til rengøring af spillernes sko og tøj, som skal reducere mængden af gummigranulat, der forsvinder fra banen.

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce