Annonce
Rejser

Smukke Danmark: Tre gode smutture på Fyn

Ladbygravens fremtrædende placering i landskabet ud til Kerteminde Fjord har for de forbipasserende søfarende i 900-tallet været et spektakulært skue og en konstant påmindelse om den afdødes ædle byrd. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2020
Trap Danmark udgiver frem til slutningen af 2021 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket.

Ladbygraven

Ladbygraven cirka en kilometer nord for Ladby er den eneste kendte skibsgrav fra vikingetiden i det nuværende Danmark. Skibet var blevet slæbt på land for at tjene som gravskib for en højtstående person, måske en konge, som blev gravlagt heri med rige gravgaver.

Efter gravlæggelsen blev skibet dækket af en gravhøj og lå uforstyrret i over 1000 år, indtil det i 1935 blev udgravet af den fynske apoteker og amatørarkæolog Poul Helweg Mikkelsen.

Det imponerende tårn er landets eneste oktogonale tårn fra gotikken. Men typen, der kendes fra for eksempel Sankt Nikolai Domkirke i Greifswald, var ret udbredt i Østersøområdet og i Nederlandene i senmiddelalderen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2020
Annonce

Vor Frue Kirke, Assens

Den sengotiske teglstenskirke fra 1450-88 indeholder vestgavlen af en senromansk kirke af tegl. Til denne ældre kirke føjedes efter 1450 en korsarm mod nord og et vesttårn, hvis underdel nu bærer en ottekantet tårnoverdel fra omkring 1470.

Inden 1488 opførtes det basilikaformede langhus med en tresidet østgavl. Kirken rummer i dag to epitafier, tre mindetavler og 45 gravsten ud af et oprindelig langt større antal. Særlig bemærkelsesværdigt er et riffelmaleri, der viser korsfæstelsen eller opstandelsen, alt efter hvilken side det ses fra.

Det smalle drag, Brådet, som strækker sig fra sydspidsen af Æbelø og ned til Æbelø Holm, er skabt af materiale, som bølgerne har eroderet ud af Æbelø i nord og ført sydpå, hvor der er læ. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2020
Annonce

Æbelø

Ignorerer man risikoen for våde sokker og bevæger sig ad den 1,5 kilometer lange, oversvømmede ebbevej til Æbelø Holm, åbenbarer den skovdækkede Æbelø sig for enden af det 1,8 kilometer lange drag Brådet, der som snoren i en ballon synes at holde den 20‑24 meter høje moræneø tæt på Fyn.

Æbelø nævnes første gang i "Kong Valdemars Jordebog" fra 1231 som Æblæø, formentlig på grund af de mange skovæbler, der voksede på øen. Æbletræer er der stadig mange af, men de mennesker, som i en periode bosatte sig på øen, er for længst forsvundet. Siden har naturen gradvis taget øen tilbage med et rigt fugleliv og en ganske bemærkelsesværdig mangfoldighed af biller til følge.

Bøger om Danmark

Trap Danmark udkommer frem til slutningen af 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 18: Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde, Nyborg. Bindet udkom 18. juni 2021.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce