Annonce
Indland

Smugling af truede krybdyr udløste sjældent hård dom i byret

Miljøstyrelsen/Free
Australske varaner overlevede 78 dage i pakke på dansk postcenter. Nu har gerningsmanden fået stor bødestraf.

Københavns Byret har idømt en mand 130.000 kroner i bøde for forsøg på at indsmugle tre varaner fra Australien.

Det er en af de største danske bøder for overtrædelse af reglerne om handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter.

Det oplyser Miljøstyrelsen. Der blev afsagt dom i august, men styrelsen er først nu blevet orienteret.

To af varanerne overlevede næsten tre måneder i det Internationale Postcenter, uden af nogen kendte til deres eksistens.

Først da pakken begyndte at lugte dårligt, fattede medarbejdere i postcenteret mistanke.

I kassen var der en død og to udsultede varaner.

- Vi er i Miljøstyrelsen godt tilfreds med dommen, fordi den stemmer overens med forbrydelsen og værdien af de dyr, der er blevet forsøgt indsmuglet, siger biolog Maj Friis Munk fra Miljøstyrelsen.

Ulovlig handel med levende krybdyr udgør en stigende trussel mod de vilde bestande. EU er et af de største markeder for handel med levende krybdyr, og der blev i 2017 konfiskeret flere end 13.000 levende dyr alene i EU.

Dommen i sagen blev afsagt 27. august, efter at Miljøstyrelsen i 2017 havde politianmeldt manden for overtrædelse af reglerne om udryddelsestruede vilde dyr.

Varanerne blev sendt i en eksprespakke, der ifølge papirerne indeholdt støvler. Den dømte fik besked om, at pakken var klar til afhentning i postcenteret.

Han afhentede den dog af uvisse årsager ikke.

Varanerne er af arten varanus varius - på dansk kaldet broget varan. Da de blev fundet efter knap tre måneder, var de omkring en meter lange og vejede 800-900 gram.

- Pattedyr dør jo, hvis ikke de får vand og mad, men stofskiftet fungerer anderledes på krybdyr, så man kan godt sende dem på denne måde, uden at de dør, og det er ikke første gange, vi ser det, siger Maj Friis Munk.

Varanerne kan blive op til 50 år gamle, men lever typisk 10-15 år og kan blive op til to meter med en vægt på op til 14 kilo.

Broget varan lever kun i Australien, der har et totalt forbud mod udførsel af deres vilde dyr og planter.

De to overlevende varaner befinder sig nu i København Zoo, hvor de kommer til at indgå i et avlsprojekt for den sjældne varanart.

/ritzau/

Annonce
Miljøstyrelsen/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce