Annonce
Indland

Sms'er til forældre hjælper ikke på elevers pjækkedage

Skolefravær har mange forskellige årsager, som kræver lige så forskellige løsninger, påpeger ekspert. (Arkivfoto)

Uanset hvad der er årsag til elevers fravær, har 187.300 sms'er til forældrene ikke løst problemet.

Intet mindre end 187.300 sms'er er siden sommeren 2015 blevet sendt afsted til forældre med børn i en af Københavns Kommunes folkeskoler med det formål at få bugt med højt fravær.

Men siden sms-ordningen blev indført, har kommunens fraværsstatistik ikke rykket sig et eneste decimal.

Det skriver Politiken fredag.

Skolebørn i København har de sidste tre år haft en gennemsnitlig fraværsprocent på syv procent. Det svarer til 14 dage på et skoleår, hvilket er over landsgennemsnittet på 12 dage.

- Vi troede alle, at det var et guldæg, og at vi havde fundet løsningen, men det har ikke rykket noget i København, i hvert fald ikke endnu, siger Tommy Petersen, der er børne- og ungdomsordfører for Radikale Venstre i Københavns Kommune til Politiken.

En sms til forældrene er ellers et af de tiltag, som flere kommuner og skoler har taget i brug for at komme fravær til livs. Og det bliver blandt andet benyttet i Ballerup, Kolding, Køge og Holbæk.

Derfor indførte også Københavns Kommune ordningen i august 2015. Først som en test på en del skoler, og i 2016 blev det udbredt til alle kommunens skoler.

Sms'erne bliver sendt via Skoleintra, hvor lærerne registrerer elevernes fravær. Ordningen koster kommunen 61.000 kroner om året.

Ud over at statistikken i kommunen ikke har rykket sig, så får tiltaget også skarp kritik fra flere fronter.

Professor i psykologi på Aarhus Universitet, Mikael Thastum, der har forsket i fravær i folkeskolen, påpeger at skolefravær er en kompleks størrelse.

- Der er nok ikke tvivl om, at det at sende en sms i sig selv ikke flytter meget, og det er måske indlysende, fordi det jo ikke løser de problemer, der har været årsagen til fraværet, siger han til Politiken.

Det vanskelige ved skolefravær er, at det har så mange forskellige årsager, som kræver ligeså forskellige løsninger, påpeger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce