Annonce
Fyn

Smittestop-app svigtede, da Mette fik coronavirus: - Den har givet falsk tryghed

Mette Helding Madsen er stadigt mærket, efter at hun i starten af september blev ramt af coronavirus. Hun opfordrer folk til at tage sygdommen meget alvorligt. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
45-årige Mette Helding Madsen fra Odense er dybt frustreret over statens smittestop-app, der fejlede, da hun blev testet positiv for coronavirus i starten af september. – Den har givet en masse mennesker en falsk tryghed, siger hun.
Annonce

Odense: Den har kostet 20 millioner kroner. 1,5 millioner danskere har downloadet den. Men i den seneste uge er der pludselig opstået alvorlig tvivl om, hvorvidt den statslige smittestop-app virker efter hensigten.

Appen skulle gerne advare brugeren, hvis vedkommende har været i nærkontakt med en person, der har været smittet med coronavirus, men i en række tilfælde er det ikke sket.

Det gælder blandt andet for 45-årige Mette Helding Madsen fra Odense, som blev testet positiv for coronavirus i starten af september.

Kort forinden havde hun siddet i en bil fra Odense til Svendborg med sin søn og sin kæreste. Så da hun efter noget besvær havde fået sig registreret som smittet i appen, havde hun regnet med, at de med det samme ville få en besked fra appen om, at de havde været kontakt med en smittet. Både sønnens og kærestens telefoner var dog tavse, fortæller Mette Helding Madsen.


Hovedbudskabet må være, at man i hvert fald ikke skal lægge alle sine æg i én kurv og bare stole på appen. Jeg kan kun opfordre til, at alle tager det meget alvorligt og sørger for at spritte af og holde afstand.

Mette Helding Madsen, Odense


- Vores tre telefoner har været lige ved siden af hinanden på bilturen fra Odense til Svendborg, så jeg var 100 procent sikker på, at min søn og min kæreste ville få en besked fra appen. Men der skete ikke noget som helst, fortæller Mette Helding Madsen.

Annonce

Slingrekurs i Sundhedsstyrelsen

Mette Helding Madsen meldte efterfølgende fejlen til Sundhedsstyrelsen. Og det er der også mange andre, der har gjort. Flere medier har således kunnet fortælle historier om brugere af appen, som fortæller om samme fejl som Mette Helding Madsen.

Og efter først at have afvist muligheden for at kunne finde frem til årsagen til fejlen i appen, meldte Sundhedsstyrelsen mandag ud, at fejlen skyldtes en ”uhensigtsmæssighed i implementeringen af den bagvedliggende teknologi i appen”, og at appen nu var blevet ændret, så flere personer ville få advarsler.

Mette Helding Madsen bor i Odense-forstaden Tornbjerg, men valgte at isolere sig i sine forældres sommerhus, da hun blev testet positiv med coronavirus. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

For Mette Helding Madsen har det været et frustrerende forløb.

- Jeg synes da, at det er skræmmende, at der ikke er bedre styr på det, og at der kan være sådan nogle fejl. Den har givet en masse mennesker en falsk tryghed, siger hun.

Annonce

Mistede sin far midt i sygdomsforløb

Mette Helding Madsen aner fortsat ikke, hvordan hun selv blev smittet. Hun har fra start været yderst forsigtig på grund af sine forældres kræftsygdom.

Da hun blev testet positiv for coronavirus, tænkte hun som det første på sin far, som på det tidspunkt var alvorligt syg og døde kort tid efter.

Smittestop-appen i tal

Smittestop-appen er pr. 28. september downloadet 1.541.633 gange siden lanceringen den 18. juni.

586 personer har fra den 6. juli til den 11. september fået taget en coronatest, som de har begrundet med, at de har fået en advarende besked fra smittestop-appen.

2.266 personer har i perioden frem til 21. september meldt sig som smittede i appen og har dermed været med til at advare andre.

Til sammenligning var der pr. 30. september samlet set registreret knap 28.000 personer, der er testet positiv for coronavirus. Heraf var omkring 12.000 testet positiv den 10. juni - altså før lanceringen af appen.

- For det første var jeg jo dybt bekymret for, om jeg kunne have smittet min far og min mor. Og for det andet kom det som et stort slag, at jeg ikke kunne se min far i dagene op til hans død, siger Mette Helding Madsen, der stadig er påvirket af senfølger efter coronavirus.

- Jeg kan pludseligt blive helt ekstremt træt og sove i flere timer. Og så har jeg stadig ingen smags- eller lugtesans. De er helt væk.

Annonce

- Tag det meget alvorligt

Mette Helding Madsen håber på, at der nu kommer styr på smittestop-appen, men hun vil ikke selv sætte al sin lid til dens advarsler på mobiltelefonen.

- Hovedbudskabet må være, at man i hvert fald ikke skal lægge alle sine æg i én kurv og bare stole på appen. Jeg kan kun opfordre til, at alle tager det meget alvorligt og sørger for at spritte af og holde afstand, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fra sexchikane til alderschikane

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce