Annonce
Fyn

Smitsom britisk variant truer: Bekymringen stiger på OUH

OUH har sengepladser og intensivpladser til coronapatienter i både Odense og Svendborg. Arkivfoto: Nils Svalebøg
OUH er stadig ikke presset i sammen grad som på mange af landets andre sygehuse. Den yderst smitsomme coronavariant B.1.1.7. skaber dog bekymring for den kommende tid, siger lægelig direktør.
Annonce

Fyn: Når man ser på hele landet, er antallet af coronapatienter samlet set faldende, mens antallet af coronapatienter på intensivafdelinger ligger stabilt højt.

Det fortalte direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde onsdag.

Sådan forholder det sig dog ikke på Odense Universitetshospital, hvor man stadig kan håndtere den aktuelle smitte inden for det normale system. Det forklarer lægelig direktør på OUH Michael Dall.

I hvert fald når det kommer til intensivpladser.

- Lige nu, med den smitte der er i samfundet, kan det godt hænge sammen, understreger han.

- Det, vi er pressede på, er når personale bliver syge, så vi skal skaffe personale til at varetage opgaven om intensivpladserne, siger Michael Dall.

Sygeplejersker, der tager sig af intensivpatienter, er specialiserede med en toårig uddannelse. Derfor kan de ikke bare lige erstattes, når personalet rammes af sygdom.

Stiger antallet af patienter på intensivpladserne, vil det hurtigt betyde, at der skal findes flere specialiseret personale, fordi én intensivsygeplejerske passer én intensivpatient.

Annonce

Bekymret for B.1.1.7.

Statens Serum Institut har foretaget stikprøver af coronatests i landets regioner for at finde ud af, hvor stor en andel af coronasmitten, der er forårsaget af den ekstra smitsomme variant B.1.1.7.


Der er jo en grund til, at restriktionerne er lagt ned over os. De skulle gerne gøre, at vi ikke patientmæssigt bliver overrumplet.

Michael Dall, lægelig direktør på OUH


Det viser sig, at varianten er mest fremtræden i Region Syddanmark. Med en smitsomhed, der er op til 70 procent højere end den almindelige coronavirus, skaber det en usikkerhed fremtid - også for OUH.

- Selvfølgelig er vi bekymrede. Vi står igen, som vi gjorde i foråret, hvor man kigger ud i verden og siger ”hold da op, de er pressede i nogle sundhedsvæsener, som vi ellers plejer at sammenligne os med. Hvad kommer der til at ske hos os?”, siger Michael Dall.

Spredningen af virusvarianten betyder, at der nu er tale om et kapløb, hvor sundhedspersonale og så meget af befolkningen som muligt bliver vaccineret, end B.1.1.7. løber sundhedssystemet over ende.

- Jeg kunne godt blive bekymret i forhold til personalet igen. Hvis de er nødt til at gå i selvisolation, fordi deres børn eller partner er blevet syge eller skal i isolation, har vi et problem med at have nok på arbejde til at passe vores patienter, siger lægelig direktør Michael Dall. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det sker eksempelvis, hvis for stor en del af personalet skal isoleres derhjemme på grund af sygdom, eller hvis en person i husstanden skal isoleres. Men det sker også, hvis der ikke er nok, der respekterer restriktionerne.

- Der er jo en grund til, at restriktionerne er lagt ned over os. De skulle gerne gøre, at vi ikke patientmæssigt bliver overrumplet, forklarer Michael Dall.

Lige her og nu har OUH dog stadig overskud.

- Skulle der være ekstra behov fra Østdanmark, kan vi stadig hjælpe. Vi har mulighed for at øge den kapacitet, hvis det viser sig, at vi får brug for det, siger Michael Dall.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce