Fyn: Når man ser på hele landet, er antallet af coronapatienter samlet set faldende, mens antallet af coronapatienter på intensivafdelinger ligger stabilt højt.
Det fortalte direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde onsdag.
Sådan forholder det sig dog ikke på Odense Universitetshospital, hvor man stadig kan håndtere den aktuelle smitte inden for det normale system. Det forklarer lægelig direktør på OUH Michael Dall.
I hvert fald når det kommer til intensivpladser.
- Lige nu, med den smitte der er i samfundet, kan det godt hænge sammen, understreger han.
- Det, vi er pressede på, er når personale bliver syge, så vi skal skaffe personale til at varetage opgaven om intensivpladserne, siger Michael Dall.
Sygeplejersker, der tager sig af intensivpatienter, er specialiserede med en toårig uddannelse. Derfor kan de ikke bare lige erstattes, når personalet rammes af sygdom.
Stiger antallet af patienter på intensivpladserne, vil det hurtigt betyde, at der skal findes flere specialiseret personale, fordi én intensivsygeplejerske passer én intensivpatient.
Bekymret for B.1.1.7.
Statens Serum Institut har foretaget stikprøver af coronatests i landets regioner for at finde ud af, hvor stor en andel af coronasmitten, der er forårsaget af den ekstra smitsomme variant B.1.1.7.
Michael Dall, lægelig direktør på OUHDer er jo en grund til, at restriktionerne er lagt ned over os. De skulle gerne gøre, at vi ikke patientmæssigt bliver overrumplet.
Det viser sig, at varianten er mest fremtræden i Region Syddanmark. Med en smitsomhed, der er op til 70 procent højere end den almindelige coronavirus, skaber det en usikkerhed fremtid - også for OUH.
- Selvfølgelig er vi bekymrede. Vi står igen, som vi gjorde i foråret, hvor man kigger ud i verden og siger ”hold da op, de er pressede i nogle sundhedsvæsener, som vi ellers plejer at sammenligne os med. Hvad kommer der til at ske hos os?”, siger Michael Dall.
Spredningen af virusvarianten betyder, at der nu er tale om et kapløb, hvor sundhedspersonale og så meget af befolkningen som muligt bliver vaccineret, end B.1.1.7. løber sundhedssystemet over ende.
Det sker eksempelvis, hvis for stor en del af personalet skal isoleres derhjemme på grund af sygdom, eller hvis en person i husstanden skal isoleres. Men det sker også, hvis der ikke er nok, der respekterer restriktionerne.
- Der er jo en grund til, at restriktionerne er lagt ned over os. De skulle gerne gøre, at vi ikke patientmæssigt bliver overrumplet, forklarer Michael Dall.
Lige her og nu har OUH dog stadig overskud.
- Skulle der være ekstra behov fra Østdanmark, kan vi stadig hjælpe. Vi har mulighed for at øge den kapacitet, hvis det viser sig, at vi får brug for det, siger Michael Dall.