Annonce
Sport

- Smil og vær søde, men I får altså ingen gaver

I Japan får børnene som regel ikke gaver til jul, men derfor kan man jo godt smile lidt alligevel. Denne familie fra Kumamoto var på gaden for at samle penge ind og hverve nye medlemmer til YMCA (KFUM og KFUK i Danmark, red.). Foto: Chris U. Pedersen
Børn i Japan må væbne sig med tålmodighed. Det er noget sjovere for dem, når der skal fejres nytår.

JAPAN - KUMAMOTO: Jul og gaver.

Det hænger uløseligt sammen. I hvert fald i Danmark.

Ganske anderledes forholder det sig i Japan, selvom man sagtens kan se, at årets sidste måned er noget særligt.

Der er julepynt, juletræer og masser af blinkende lyskæder. Det er faktisk rigtig hyggeligt, og når man går forbi en butik eller en restaurant er der julemusik, som vi kender det.

Så nej, Last Christmas og Wham har bestemt ikke levet forgæves.

Men de fleste japanere laver nu ikke selv de store juleforberedelser, og børnene får kun sjældent gaver.

Julen er mere en romantisk højtid, som særligt kærestepar ofte gør noget stort ud af at fejre sammen.

Maden juleaften består i de fleste tilfælde af kylling og en hvid julekage.

Det er dog den 25. december, at man for alvor opdager, hvor lidt julen egentlig betyder. Al pynt bliver fjernet, og så bliver der ellers gjort klar til nytåret med bambus, gran og dansende drager.

Nytåret er Japans vigtigste højtid. Det er en tid, hvor familien samles og man bruger tid sammen. På den måde svarer den sådan set til julen i Danmark, og butikkerne holder lukket i mange dage.

Omkring nytår spiser man bønner for at have et godt helbred, æg for rigdom og nudler for et langt liv – og det er så også på det tidspunkt, at børnene får gaver. Det er en tradition i Japan, at de ældre familiemedlemmer giver store pengegaver til børnene.

Men ingen gaver i juledagene.

Annonce
Dette fine juletræ pryder foyeren på hotellet Kumamoto Castle, hvor de danske håndboldkvinder bor under VM-slutrunden. Foto: Chris U. Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

OB

Fysikken sagde 70 minutter

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce