Annonce
Indland

Smidt ud af Vollsmose: Nu går familiemor til international domstol

En mor og hendes børn er blevet smidt ud af deres almennyttige bolig, efter morens 17-årige søn var med til at overfalde en politipatrulje med sten og molotovcocktails i juni 2015. Arkivfoto: Michael Bager

En familie, der boede i Birkeparken i Vollsmose, blev smidt ud af sin lejlighed, fordi sønnen havde været med til at kaste sten og brandbomber efter politiet. Nu vil moren og forsvareren have sagen for Menneskerettighedsdomstolen.

Sagen om en udsmidt familie fra Vollsmose skal nu for menneskerettighedsdomstolen, hvis det står til familiens forsvarer, Vilhelm Dickmeiss.

- I forhold til menneskerettighedsdomstolen er det lidt mere kringlet end som så. Det, der gør sig gældende, er, at det er en menneskerettighed, der er overtrådt, fortæller Vilhelm Dickmeiss.

- Det er retten til familieliv, der er blevet krænket, og derfor vil vi have sagen for menneskerettighedsdomstolen, siger han, der henviser til menneskerettighedskonventionens artikel 8 stk. 2.

En mor og hendes børn er nemlig blevet smidt ud af deres almennyttige bolig, efter morens 17-årige søn var med til at overfalde en politipatrulje med sten og molotovcocktails i juni 2015.

Sagen nåede til Højesteretten, hvor det blev slået fast, at familien skulle ud af boligen - og det er et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der skal beskytte familielivet, mener familiens forsvarer, Vilhelm Dickmeiss.

- Grunden til, vi siger, at det er forkert, er, at man ifølge menneskerettighedskonventionen kun må lave et indgreb i en beskyttet rettighed, som retten til familieliv er, hvis man har et tilstrækkeligt grundlag. Og det grundlag var der ikke på det tidspunkt, hvor episoden fandt sted.

Annonce

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention

Artikel 8

Stk. 1. Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance.

Stk. 2. Ingen offentlig myndighed må gøre indgreb i udøvelsen af denne ret, medmindre det sker i overensstemmelse med loven og er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige tryghed eller landets økonomiske velfærd, for at forebygge uro eller forbrydelse, for at beskytte sundheden eller sædeligheden eller for at beskytte andres rettigheder og friheder.

Kilde: www.retsinformation.dk

Birkeparken og Bøgeparken

Moren og børnene boede i Birkeparken, mens overfaldet på de fynske betjente skete i den del af Vollsmose, der hedder Bøgeparken. Derfor er det også det principielle i dommen, der er til debat.

- Det udstrakte område var hele Vollsmose og ikke kun boligafdelingen - og hvis man vil gøre det, så kræver det et klart grundlag. Der er ikke grundlag til at smide dem ud for noget, de har gjort et helt andet sted, end de selv bor, forklarer Vilhelm Dickmeiss.

Ifølge Vilhelm Dickmeiss kan familien nemlig ikke stå til ansvar for, hvad sønnen har lavet i en anden del af Vollsmose, end de selv bor i. Men det mente Højesteret.

- Nu snakker vi ansvar over for udlejer. Hun har selvfølgelig et ansvar som forælder, men nu er det over for udlejer, for konsekvensen, som udlejer siger, er, at fordi en fra din husstand har begået kriminalitet i Vollsmose, så kan vi smide dig ud af din bolig, siger han.

Men det er ikke den del, Menneskerettighedsdomstolen skal ind og afgøre. Det er derimod, om moren grundlæggende menneskerettigheder er blevet overtrådt.

- Det handler om nogle principper om, at det er for groft, det der er sket, og det er en krænkelse af familiens rettigheder, siger Vilhelm Dickmeiss.

Sagen kort

Sagen begynder den 9. juli 2015 på Bøgetorvet i Vollsmose, hvor fire patruljevogne fra Fyns Politi angribes af en gruppe unge, der er bevæbnet med brandbomber, sten og andre kasteskyts. Sagen endte hele vejen i Højesteret, fordi en familie til en af de unge blev sat på gaden af boligselskabet.

Højesteret endte med at give medhold til boligselskabet med begrundelsen, at familien havde ansvar for at opføre sig ordentligt i det område, de boede i.

Familien boede i Birkeparken, men Højesteretten mente, området gjaldt hele Vollsmose. Forsvareren derimod mente, at det kun gjaldt Birkeparken.

Nu tager familiens forsvarer, Vilhelm Dickmeiss, sagen til Menneskerettighedsdomstolen med påstand om brud på retten til familieliv.

Ingen ny bolig

Udsigterne til sagen er også så lange, at de ifølge Vilhelm Dickmeiss skal være heldige, hvis de får en afgørelse i 2019. Dette skyldes, at sagen først skal tages op, og derefter skal der tages stilling til, om familiens menneskerettigheder overhovedet er blevet overskredet.

Moren har siden ikke kunnet få en ny almennyttig bolig i Vollsmose, efter de blev smidt ud af den gamle. Forsvareren ved dog ikke, om hun har prøvet søge en almennyttig bolig andre steder. Hun bor nu med sine børn hos nogle bekendte.

Har man ikke ret som udlejer til at sige, at der er nogle, man ikke vil have boende?

Jo, men almennyttige boliger er en lidt anden størrelse, fordi det er lige præcis nogle, som også har et socialt sigte og er almennyttige. Der er det ikke det private boligmarked, hvor en udlejer kan bestemme, hvem man vil have. Der er det mere sociale hensyn, der vejer, forklarer Vilhelm Dickmeiss, der ikke vil komme ind på, hvilke sociale hensyn der er tale om, udover det fremgår af dommen, at moren er syg og ikke er i arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce