Annonce
Nordfyn

Smart ide: Solcelleanlæg skaber tryghed i læskure

Et af de små solcelleanlæg er placeret på toppen af busskuret lidt uden for Særslev. Foto: Victor Bebe Larsen
Oplyste læskure ved bustoppesteder skal skabe mere tryghed, når man venter på bussen. Det er der kommet en miljøvenlig løsning ud af. Manden bag projektet håber på at udvide ideen til andre steder.

Nordfyn: Ved første øjeblik er der ikke noget usædvanligt ved de to busstoppesteder uden for Særslev, men på toppen af låskurene er noget anderledes. Ved første øjekast ligner det et lille spejdertelt. Først når man kommer tæt på, kan man præcist se, hvad det er.

På toppen af hvert læskur er der sat et lille solcelleanlæg op, som tjener et særligt formål. De giver strøm til nogle små lamper i læskurene, så passagerne nemmere bliver set af buschaufførerne.

Kørselskoordinator Keld Bresson ved Nordfyns Kommune er manden bag projektet. Han fik ideen i forbindelse med, at flere borgere efterspurgte mere tryghed og lys ved nogle af busstoppestederne.

Annonce

- Jeg lagde hovedet i blød. Det skulle både være en effektiv, smart og miljøvenlig løsning.

Løsningen blev solcelledrevne læskure med bevægelsescensorer, der tænder lamperne, når nogen går ind i det.

- Jeg var ude og undersøge alverdens oplyste læskure. Problemet var, at de fleste var koblet op til en fast strømkilde. Det er ikke det, vi ville. Vi ville undgå, at der kom en hel bikube af ledninger hængende fra en elmast.

En forsøgsordning

Det første solcelleanlæg blev for cirka tre år siden sat op på et læskur i Dagstrup, mens anlæggene ved Særslev blev sat op for et år siden.

Keld Bresson fortæller, at han ikke er stødt på lignende løsninger andre steder. Han ved, at Assens Kommune også er begyndt at eksperimentere med tilsvarende løsninger. Om de er blevet inspireret af Keld Bressons læskure, tør han ikke sige.


Det er slet ikke færdigudviklet endnu, og især hvis man tænker på det potentiale, der er.

Keld Bresson, kørselskoordinator


Han fortæller, at projektet stadigvæk er i forsøgsfasen. Han håber, at der med tiden kan komme endnu flere oplyste læskure i kommunen.

- Det er slet ikke færdigudviklet endnu, og især hvis man tænker på potentialet. Udover at skabe tryghed synes jeg også, det kunne være fedt, hvis man kunne vise realtiden i læskuret. Så kan man som passagerer hele tiden følge med i, hvor bussen er, og om den er forsinket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce