Annonce
Odense

Smagschok i hotdoglaboratoriet

Gennemgangen af de fem grundsmage var en chokerende oplevelse - ikke mindst for William (th.). Foto: Nils Svalebøg
Kan man lave en hotdog uden kød, der er værd at spise? I avisens tjeneste gjorde denne reporters tvillingesønner på ni år forsøget i hotdog laboratoriet under Spis Odense Food Festival.
Annonce

Salt, sød, surt, bitter og umami.

Lørdag var for de fleste børn en fridag fra skole, men for Bertil og William - denne reporters tvillingesønner på ni år - bestod dagens program i at tage med far på arbejde. Her var pensum en gennemgang af de fem grundsmage, da en flok børn og et par voksne lørdag blev taget på en smagsmæssig opdagelsesrejse under ledelse af tropfører Mikael Schneider, der er projektkoordinator hos Smag for Livet.

Anledningen var Spis Odense Food Festival, som i forbindelse med, at festivalen sætter smag på byen over en uges tid, havde budt indenfor til såkaldt hotdog workshop i et telt på Flakhaven.

Her stod Mikael Schneider klar - sammen med en flok kokkeelever og en hel del råvarer, som for mange af børnene måske ikke just er de klassiske, de forbinder med en hotdog.

For Bertil og William f.eks. består en hotdog normalt af brød, pølse, ketchup, ristede løg og syltede agurker, kunne de fortælle Mikael Schneider, inden rejsen ind i det ukendte gik i gang.

"Men pølsen er ikke så klimavenlig, så hvordan får vi den erstattet med noget andet, der smager lige så godt?", lød på forhånd oplægget til arrangementet.

Undervejs skulle deltagerne i hotdoglaboratoriet krydse af i et skema, hvilke af de fem grundsmage, de kunne genkende i forskellige fødevarer. Mikael Schneider (i midten) oplyser, at der masser af ydeligere info at hente - både for lærere, børn og forældre - på Smag for Livets hjemmeside. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Ikke skyggen af svinekød

Allerede under gennemgangen af de fem grundsmage blev der gjort overraskede miner - ikke mindst ved smagene bitter og umami. Og imens kunne Mikael Schneider fortælle lidt om, hvad missionen med hotdoglaboratoriet - og det formidlingsarbejde, der gøres hos Smag for Livet - egentlig er.

- Missionen er at lære folk om smage. Vi spiser det, vi godt kan lide. Skal vi spise noget andet end det, vi plejer, skal vi derfor vide, hvordan man på andre måder kan få de smage frem, vi godt kan lide, kunne han berette.

Herefter var det videre til selve hotdog-fremstillingen, hvor der skulle der træffes svære valg.

For der var ikke så meget som et gram svineholdig pølse eller et klassisk pølsebrød at se nogen steder - til gengæld var der gulerødder, som først var blevet røget og derefter stegt i barbecuesovs. Eller alternativt en replika af en pølse bestående af den proteinmættede sojabønnemasse tofu, som bl.a. udmærker sig ved at give oplevelsen af umami - lidt som kød kan gøre det.

På toppen var der mulighed for både surt, sødt, salt og bittert. Og så var det bare at komme i gang.

Annonce

Delte meninger

Frygten for det ukendte er dog - som mange nok kender det - evigt tilstedeværende hos nogle børn i den alder. Og det satte også sit tydelige aftryk på især den ene at de to unge herrers valg. Bertil virkede mest som en, der var på udkig efter et eller andet velkendt. Det endte med en taco-skal som erstatning for hotdogbrødet, en vegatarisk tofupølse samt lidt radisser og asier på toppen.

For Williams vedkommende er appetitten på det ukendte generelt større - både derhjemme og på ferier, hvor der gennem tiden både er blevet sat ristede orme, levende myrer, snegle og frølår til livs.

En kombi bestående af tacoskal med croissant indeni, samt tofupølse, diverse tilbehør og pesto på toppen blev det til. Og så manglede blot selve smagningen - og bedømmelsen af, om det faktisk er muligt at lave en hotdog uden kød og pølsebrød, som stadig smager godt.

- Jeg synes, det smager ok, men en almindelig hotdog er stadig 10 gange bedre, lød det fra Bertil, der ikke just lød som en, der kommer til at plage om at få tofu-hotdogs serveret i fremtiden.

- Lækkert. Bedre end en normal hotdog, lød derimod bedømmelsen fra William.

Det skal nok blive muntert, næste gang der er hotdogs på menuen derhjemme.

Hvidkål i stedet for brød - og gulerod i stedet for pølse. En klassisk hotdog er det ikke. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce