Annonce
Kultur

Smagen af september

Desserten med kødfulde blåbær, sval lakridsis, granité og hvid chokolade var et hit sidst på aftenen.

sæsonkøkken

Annonce

Sortebro Kro

Sejerskovvej 20 5240 Odense S Tlf. 6613 2826 www.sortebrokro.dk

Åben alle dage frokost/aften

Foden skal være let på speederen, når man træder ind på Sortebro Kro. Et par retter fra kortet koster i nærheden af en plovmand, og dermed begynder månedens menu med ni retter til 555 kroner næsten at ligne fornuft.

Man skal bestille menuen i forvejen til hele bordet - og det gjorde vi til en torsdag aften sidst i september.

Udstyret fejler ikke noget i den gamle krostue, eleven præsenterer de tre slags brød: foccacia, surbrød og flutes, hvor vi vælger en kombi og studerer vinkortet over et glas champagne. Betjeningen er klassisk på den gode måde med nye servietter, når gæsten har været ude i gården - ja, man skal lige en tur over brostenene.

Clouets champagne på pinot noir er til den fyldige side, medspiseren er glad, anmelderen mere til de helt sprøde af slagsen. Eberbach-rieslingen er i skabet - nydelig mineralsk, sprød-sød-lækker på den afdæmpede måde - til den laks imperiale, som er første egentlige ret efter en umami-hapser af en løgtærte med bagt cherrytomat og parmesan, en friteret bolle med rilette af Grambogårdgris og en fin creme af græskar med ristede kerner.

Man skal over gårdens brosten for at finde toiletterne på Sortebro Kro.
Annonce

Imperial krostørrelse

Laksen er i krostørrelse med tre flotte rygstykker, letrøgede og saftige, omkring rygeostcreme under røllike og tallerkensmækker. Næste ret overrasker, da kroens svampepusher fra Silkeborgskovene har været forbi med pighat til en ret med svampe over ristet brioche med en tempereret æggeblomme i midten, en mundsmørende, lækker ret med fin eddikesyrlighed i bunden og en hvid châteauneuf du pape med urtede toner. Svampene fik et par riv af trøffel ved bordet - restaurant-teater på den gode måde som trancheringen ved nabobordet - og nu er det tid til pause med en læskende, rødvinskulørt sorbet på skovsyre før anden akt.

Stemningen er intim og hyggelig på Sortebro Kro uden at gæsterne dog mærker så meget til hinanden.
Annonce

Saftig gråand

Udenfor falmer skoven smukt, og hovedretten står i efterårets tegn med et flot bryst af gråand (pas på hagl, advarer tjeneren) og et sprødstegt lår, hvor kødet falder fra hinanden i møre trevler. Her er en brændt løgring og tre kartofler (en er nu nok), masser af friske brombær med god syre, lav sødme, tyttebær og sauce med hjerte og kråse a part. Riojaen i glasset er fra 2005, og de tre år på fad har ikke slået frugten ihjel modsat andre fra området, dejlig vin uanset at bourgogne også havde været et godt og lettere bud til maden, men det fungerer fint med god syrlighed som kontrast til det møre, fyldige og saftige kød. Fem små rødder slår anden følge, delikat tilberedt med bid. Men lidt knas og bitter jordsmag mærker vi begge, og det hænger i mundhulen et stykke tid som eneste skæmmende indslag i en flot aften.

Gourmet i nydelige rammer fra gamle dage.
Annonce

Moderne og klassisk

Desserten falder i to omgange - en moderne og en klassisk - hvor anmelderen er oppe under loftsbjælkerne ved den første med lakridsis under granité af esdragon (?), hvid chokolade og kødfulde blåbær. Den traditionelle er tungere i flugten med sød kagefornemmelse fra arme riddere, sorbet og delikat duft af nyslynget honning, man bliver lidt klemt under hesten, hvor den første er frisk og lækker. Vinen er madeira årgang 2002 med dejlig let mundfornemmelse, let karamel og figen, og den ryger med til kaffen og petitfour i den lavloftede caféstue med levende lys og Sade på anlægget. Tjeneren havde i første omgang sat fem septembermenuer på regningen, men den blev justeret til 2668 kroner - og dog med en kaffe for meget ved eftersyn hjemme ...

Sortebro Kro driver også café i sidebygningen, hvor gæsterne kan indtage aftenkaffen efter middagen i krostuen.
Annonce

Sympatisk linje

En udskrivning, men langt fra dyreste version af Sortebro Kro i form af signaturmenuen (3580 kroner for to personer). De ni retter er reelt fire pakket ind i hapsere og en ganerenser, men det er flot mad, og vinmenuen takseret til 555 kroner er absolut rimelig.

Køkkenet har en sikker disponering af retterne, gæsten får måske lov at betale for håndværket, men oplevelserne falder i en smuk perlerække til fem fyldige stjerner. Sortebro Kro rammer med månedsmenuen sit publikum i hjertet. Der er en sympatisk linje fra jord til bord med en vidende, men ikke anmassende levering ved bordet.

Skæve, charmerende linjer.
Skoven falmer smukt omkring Sortebro Kro, hvor man kan strække ben i Den Fynske Landsby.
Arme riddere i en gourmetudgave fra septembermenuen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce