Annonce
Mad og drikke

Smagen af havet er stadig søstærk i Hav & Bøf

Hav & Bøf ligger i Huset Gammelhavn. Om sommeren er det populært at sidde udenfor med hvidvin og skaldyr. Foto: Chresten Bergh
Selv om fiskeriet i Esbjerg har oplevet sin storhedstid, holder havnerestauranten Hav & Bøf stadig kulturarven i live. I Huset Gammelhavn, der før i tiden var beverdinge for fiskere og andet godtfolk, kan gæster i dag nyde krabbekløer, muslinger og hummer.

Slidte redningskranse og sort-hvide fotos af Esbjergs havneliv gennem tiden pynter i et selskabslokale i havnerestauranten Hav & Bøf. Et bastant træbord i midten af rummet er bygget af bolværk, og i en af de sortmalede stole rundt om bordet sidder salgs- og marketingschef for restauranten, Maria Pedersen. Hun klapper venligt på en af stolenes ryglæn, mens hun fortæller, at de er et levn fra dengang, Pedersen Gruppen overtog bygningen, der i mange år forinden havde fungeret som en restaurant, dansested og bar. Eller det som Maria Pedersen betegner som en beverdinge. Og det siger hun ikke uden en flig af nostalgi i stemmen. Det er også grunden til, at meget af det gamle inventar fik nyt liv, da Huset Gammelhavn blev en restaurant.

- På den måde kan gæsterne få en forståelse for, at det er en historisk bygning i Esbjerg, og noget af det ældste vi har i byen, som ikke er mere end lidt over 150 år gammel. Vi får stadig gæster, som kan huske dengang, at huset var et dansested, fortæller Maria Pedersen.

Hun er en del af familievirksomheden Pedersen Group, der har drevet restaurant i Huset Gammelhavn siden 2005. De første 10 år husede bygningen en populær gourmetrestaurant, men selv om forretningen gik godt, og restauranten også var på siderne i den nordiske spiseguide White Guide, blev der truffet en beslutning om, at der skulle ske noget nyt, efter at restauranten i 2015 havde fejret 10-års jubilæum.

- Den var egentlig en succes, og vi havde overskud, men det var en udfordring at skaffe personale med ekspertise i gourmetmad til den her del af landet. Derfor kiggede vi hinanden dybt i øjnene og tog en beslutning om at skabe et nyt koncept, husker hun.

Annonce

Hav & Bøf

Hav & Bøf ligger i Huset Gammelhavn på Dokken ved havnen i Esbjerg for enden af landgangsbroen.

Restauranten serverer fisk, skaldyr og steaks. Råvarerne kan også kombineres som for eksempel i retten Surf ’n’ Turf.

Hav & Bøf er en del af Pedersen Group, som også har faciliteter til selskaber og konferencer og tapasbaren El Puerto, der også ligger i Huset Gammelhavn.

Her finder man også et lille ishus.

Adressen er Britanniavej 3, 6700 Esbjerg.

Læs mere på www.havogbof.dk.

Esbjergs vugge

Ambitionen med den nye restaurant var at servere mad, der var knap så følsomt som retter i gourmetklassen. Menuen skulle bestå af lækre retter tilberedt af simple råvarer.

- Vi havde et ønske om at lave noget med fisk og skaldyr. Der fandtes ikke en ægte fiske- og skaldyrsrestaurant i Esbjerg på det tidspunkt, og siden bygningen er noget af det ældste i byen, gik vi helhjertet ind i det, forklarer Maria Pedersen.

Den anden halvdel af konceptet Hav & Bøf, opstod for at give et alternativ til kødspiserne, og de gæster der ikke nødvendigvis er til fisk. Det var vigtigt for folkene bag at løfte en del af den kulturarv, som fiskeriet i byen havde efterladt.

- Huset her ligger i Esbjergs vugge. Det var her, det hele startede, fortæller Maria, som er enig i, man godt kan regne Esbjergs tidsregning ud fra 1868 som år nul - det år hvor havnen blev grundlagt.

Havnen opstod efter Anden Verdenskrigs afslutning, der blandt andet betød, at grænsen til Tyskland rykkede sig. Det skabte det første fundament til byen Esbjerg. Huset er bygget i 1900 nogle år efter, at havnen opstod. Det var dengang en administrationsbygning for DFDS (Det Forenede Damskibs-Selskab, red.). Ved siden af Gammelhavn lægger den gule karantænestation og længere ude på Dokken finder man Proviantbygningen, der leverede proviant til skibene.

Strandbar og rejsegilde

På en ganske almindelig torsdag omkring frokosttid slår en håndfuld gæster sig ned i stole dækket af lammeskind og med udsigt til havnen, men særligt i weekenden anbefaler husets food & beverage manager, at man husker at booke et bord, for der kan stimer af sultne gæster godt lægge deres vej forbi. Udover en a la carte-menu har restauranten også succes med andre arrangementer. For eksempel står onsdag aften på rejegilde og rosévin ad libitum til lidt under 250 kroner pr. person. Til påske forventer salgs- og marketingschefen også, at mange vil tage turen ud til spidsen af havnen, hvor Dokken City Beach ligger. Den består blandt andet af strandbar med sand, solstole og volleyball-bane.

- I Hav & Bøfs begyndelse var det svært. Det er først nu, omkring tre år efter, at gæsterne har sluppet tanken om, hvad vi var engang, fortæller Maria Pedersen, der i dag er glad for, at de holdt fast i konceptet, selv om det tog lidt tilvænning for folk.

- Det skal bare blive godt, var hun fast besluttet på.

Det var hendes overbevisning at simpelt serverede retter som hummer, moule frites, krabbekløer, rejer og steaks havde sin berettigelse i en by som Esbjerg. Og noget kan tyde på, at Maria Pedersen havde ret.

Maria Pedersen er direktør i Hav & Bøf Foto: Chresten Bergh
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce