Annonce
Fyn

Lyt med her: Smadremanden og Eskild fra Svendborg i podcast - fiktive fynboer er populære

Kai Løvring i rollen som Eskild Hugo Jensen fra Svendborg. Arkivfoto: Svend Aage Mortensen/Ritzau Scanpix
Smadremanden fra Otterup, Eskild fra Svendborg og Dr. Hansen fra tv-serien Matador har alle det til fælles, at de er fynboer. Fiktive fynboer ganske vist, men der er alligevel noget arketypisk over dem. Det fremgår af ny podcast i serien FYNtastisk.
Annonce

Fyn: Hvordan ser den fynske arketype egentlig ud, altså den ægte fynbo - hvis en sådan findes? Det er der mange bud på i fiktionens verden, hvor Smadremanden i Søren Østergaards Zirkus Nemo-univers er en af de populære figurer - selv på Fyn, selv om han ellers ikke i sin væremåde er typisk fynsk. Men han taler syngende fynsk og hedder jo Erik Bo Nielsen og kommer fra Otterup. Altså rent fiktivt, for ifølge krak.dk er der ingen, der lige har det navn i Otterup.

Et andet bud er figuren Eskild fra Svendborg - med det fulde navn Eskild Hugo Jensen, som var den figur, komikeren Kai Løvring i mange år havde succes med, ikke mindst i Rottefælden i Svendborg. Og i en lidt anden og mere alvorlig boldgade er der Dr. Hansen fra tv-serien Matador, som er den kloge og stilfærdige læge, der maner til eftertanke og forståelse.

Alle tre figurer indgår i det 7. og sidste afsnit af podcastserien FYNtastisk, som udkommer i dag. Afsnittet har titlen "Fiktive favoritfynboer", og her fortæller en superfan af Smadremanden om, hvorfor han holder af Søren Østergaards figur.

Revymanden Flemming Krøll tager lytterne med tilbage til tiden med Kai Løvring, som reelt set reddede Rottefælden et år med sin Eskild-figur, og komponisten Bent Fabricius-Bjerre fortæller om sine fynske rødder - hans mor, der blev 104 år - kom fra Faaborg. Og netop hans fynske rødder har gjort Dr. Hansen i Matador til Fabricius-Bjerres yndlingsfigur i serien, som han jo skrev det kendte tema til.


Hør 7. afsnit af podcasten Fyntastisk her:

FYNtastisk

FYNtastisk – en podcast-serie i syv afsnit, findes på fyntastisk.dk og på fyens.dk.

4. oktober: "Alle veje fører til Fyn" - om forbindelsen over bælterne og en af de fynboer, der arbejdede på Færgen Sjælland.

11. oktober: "Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner".med Umut Sakarya og Joan Ejegod, danmarksmester i brunsviger 2018.

18. oktober: "Fornuft og følelser på fynsk" - med Nicolaj Rasmussen fra DR3-programmet Jomfruernes Klub, slægtsforsker Finn Frederiksen og forfatteren Jesper Wung-Sung.

25. oktober: "Fyn, folkelighed og festival" - om Midtfynsfestivalen før og nu - og nogle af folkene bag - samt et smut omkring Rosenfestivalen i Bogense.

1. november: "Sådan formede Fyn mit liv" - med rebellen fra Langeland, Ole Sørensen, og datteren til en profileret forstander på Korinth Landbrugsskole.

8. november: "Det kollektive liv på Fyn" - om 60'ernes og 70'ernes kollektiver i Odense og Svendborg. Den selvforsynende landsby ved Hundstrup, Carsten Ringsmose fortæller om huset på Hunderupvej + politiske aktiviteter. Til sidst fortæller Steen Heinsen om kollektivet i Svendborg, spillestedet Kloster Moster og kort om venskabet med Gotfred Appel, der skolede Blekingegadebanden.

Desuden udgives denne dag også et bonusafsnit med Steen Heinsen, som fortæller anekdoter og historier om kommunisten og marxisten Gotfred Appel og hans hustru, Ulla Hauton.

15. november: "Fiktive favoritfynboer" - blandt andre Dr. Hansen fra Matador, Eskild fra Svendborg og Smadremanden.

Hertil kommer et par bonuspodcasts, som udgives undervejs.

H.C. Andersen-professor og kulturhistoriker Johs. Nørregaard Frandsen giver i podcasten også nogle bud på, hvorfor fynboer næsten altid fremstilles over den samme læst i fiktionens verden - som sådan lidt naive og enfoldige og med det karakteristiske syngende sprog. Til avisen uddyber han med disse ord:

- Sprogtonen betyder meget, der er den her syngetone og ingen hårde lyde. Det gør, at der er en mildhed i sproget, som også hænger sammen med en form for naivitet.

- Desuden er det noget med, at Fyn ligger lidt i læ af det hele, lige i smørhullet. Jorden er bedre her end i Jylland, vejret er lidt mildere, faktisk er der afgrøder, der kan gro på Fyn, men ikke i Vestjylland. Jylland tager de store storme ude vestpå, og Sjælland har alle problemerne, mens vi her på Fyn går rundt og hygger os. Fyn er fin, som Lasse og Mathilde synger, fortsætter Johs. Nørregaard Frandsen, der selv kommer fra Vestjylland.

Annonce

Fynske Klods-Hans

H.C. Andersen, som Johs. Nørregaard Frandsen mest beskæftiger sig med til hverdag, har ikke i denne sammenhæng noget med den fynske arketype at gøre, understreger han. Og så alligevel en smule:

- Den karakteristiske fynbo har sin rod i Klods-Hans. Det er ham, der ikke er belæst, men går lige til biddet - og ender med at få prinsessen, og det er jo H.C. Andersen, men så skal man huske, at Klods-Hans oprindelig har sit udspring i et tysk folkeeventyr.

- Og hvordan skal vi så placere Dr. Hansen i alt det her? Ham gør vi jo ikke grin med, han fremstår nærmere som den snusfornuftige i Matador?

- Ja, og det er et andet karaktertræk ved fynboer. Han er nemlig ganske fornuftig - og radikal, uden sammenligning i øvrigt. Jeg tror, Lise Nørgaard her har ladet sin egen stemme komme lidt til orde gennem Dr. Hansen, som i øvrigt også var modstandsmand. Og det passer meget godt med historien, for en af de største opstande under krigen havde faktisk sit udspring på Fyn. Så det hele er lidt dobbelttydigt. Det kan også være alvorligt ment - selv om man siger det på fynsk.

Smadremanden, som kalder Erik Bo Nielsen og kommer fra Otterup, er en af Søren Østergaards figurer i Zirkus Nemo. Foto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Johs. Nørregaard Frandsen mener, at det syngende fynske sprog samtidig rummer en stor grad af mildhed - og en lille smule naivitet. Men helt grundlæggende: Fyn er fin. Foto: Nils Svalebøg
Bent Fabricius-Bjerre har fynske rødder, idet hans mor var fra Faaborg. Hans yndlingsfynbo er Dr. Hansen fra Matador, fortæller han i podcasten FYNtastisk. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix16
Skuespillerne Helle Virkner og Ove Sprogøe, der dannede par i Matador, hvor Ove Sprogøe havde rollen som Dr. Hansen med meget hørlig fynsk accent. Arkivfoto: Ole Buntzen/Ritzau Scanpix
Det 7. og sidste afsnit af podcasten FYNtastisk kan høres på fyens.dk og Fyntastisk.dk
Annonce
Annonce
Odense

Politihund fandt tyv i soveværelse

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Kerteminde

At blive voksen

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce