Annonce
Assens

Slut med sprøjtemidler: Her vil man nu koge planter på afveje væk på gader og stræder

Assens Kommune har besluttet at droppe at bruge af sprøjtemidler helt. I stedet vil du snart kunne møde kommunens ukrudtsdampere på gader og stræder. Her fra ukrudtsbekæmpelse med røg og damp fra det jyske. Arkivfoto: John Randeris.
Fremover vil Assens Kommune koge genstridige planter med ukrudtsdampere i stedet for at anvende sprøjtemidler.

Assens: Når Assens Kommune fremover holder gader og stræder fri for uønskede græstotter og mælkebøtter, så kommer det til at foregå helt uden brug af sprøjtemidler.

Assens Kommune har således besluttet helt at droppe brugen af pesticider. De sidste rester af sprøjtemidler er allerede afleveret til miljøbehandling.

I stedet vil kommunen fremover primært anvende damp i kampen mod planter, der ikke vil indordne sig. Kommunen er derfor i gang med at indhente tilbud på såkaldte ukrudtsdampere, som fungerer ved, at man nærmest koger ukrudtet med varmt vand og damp.

Annonce

Fordelen ved ukrudtsdamperne er, at de ikke anvender sprøjtemidler, som en dag kan ende i drikkevandet. Desuden bruger de langt mindre energi og er på den måde mere miljøvenlige end for eksempel gasbrændere. Derudover har ukrudtsdamperne den indlysende fordel sammenlignet med gasbrændere, at de ikke risikerer at starte nogen ildebrande.

Det forklarer Freddy Heine Nielsen, som er driftsleder på Entreprenørgården i Assens Kommune.

For mange år siden brugte vi gasbrændere, og dengang måtte vi en gang i mellem have brandvæsenet til at komme ud og hjælpe os. Så det var vi ikke så interesserede i.

Freddy Heine Nielsen, driftsleder på Entreprenørgården, Assens Kommune

- For mange år siden brugte vi gasbrændere, og dengang måtte vi en gang imellem have brandvæsenet til at komme ud og hjælpe os. Så det var vi ikke så interesserede i, siger Freddy Heine Nielsen.

Ikke gratis

Det er dog ikke gratis at droppe sprøjtemidlerne. Freddy Heine Nielsen fortæller, at der er afsat cirka 600.000 kroner til at indkøbe to ukrudtsdampere. Derudover vil det koste cirka 300.000 kroner mere om året at dampe ukrudtet væk i stedet for at sprøjte.

- Det, der er udfordringen med ukrudtsdamperne, er, at kørselshastigheden er væsentligt langsommere. Derfor er vi nødt til at køre med to dampere for at klare det samme, og det er derfor, at der kommer en ekstraudgift, selvom vi sparer udgifterne til indkøb af sprøjtemidler, siger Freddy Heine Nielsen.

Han forklarer, at kommunen indtil nu har anvendt en punktsprøjte med ukrudtsmidlet Topgun, som skulle være det mest miljøvenlige på markedet.

Derudover har kommunen i meget begrænset omfang anvendt Roundup til bekæmpelse af bjørneklo.

- De senere år har vi primært brugt rodstikning til bekæmpelse af bjørneklo, men der kan være nogle meget utilgængelige steder for eksempel på stejle skråninger, hvor det næsten er umuligt for medarbejderne at komme til. Der har vi brugt Roundup indtil nu, men der må vi så finde på en anden løsning, siger han.

Brugen af sprøjtemidler var senest til debat i Assens Kommune tilbage i foråret 2021, hvor formand for Miljø-, Teknik- og Planudvalget Dan Gørtz (V) tilkendegav, at det ville gavne kommunens ansigt udadtil, hvis brugen af sprøjtemidler blev afskaffet helt.

- Det vil give en stor symbolværdi, at vi kan markedsføre os på at være en giftfri kommune, og hvis det kan gøres for et beløb, som vi kan leve med, synes jeg da, at vi skal sige ja til det, sagde Dan Gørtz blandt andet.

Her afleverer Assens Kommune de sidste rester af sprøjtemidler til renovationsselskabet Stena Recycling. Foto: Assens Kommune.
Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Assens For abonnenter

Padelhallens hemmelige investorer står frem: Det er en kunst at få lokalplanen til at gå op i en højere helhed

Erhverv

Dømt Middelfart-direktør forlader Uhrenholt-koncernen efter dom

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

OB

Han er hentet i AaB og Hemmingsen kalder det et scoop: Søren Krogh er ny assistenttræner i OB

Annonce