Annonce
Kerteminde

Slut med skiture i skoletiden: Politikere stopper forældrebetalte rejser

Hvert år i marts tilbydes eleverne på Langeskov Skoles valghold i idræt en skitur til Østrig. Turen i uge 10 2020 koster en egenbetaling på 3800 kroner, som opkræves af Kerteminde Ungdomsskole. Børn- og skoleudvalget har nu besluttet, at den tur bliver den sidste. Arkivfoto: Line Lektonen
Langeskov Skole har i årevis sendt elever på skiture til Østrig og på udveksling til Spanien. Regningen betaler forældrene, men den går ikke, mener et flertal i børn- og skoleudvalget.

Nordøstfyn: Med ski på fødderne og marts-solen på kinderne tilbragte 65 elever fra Langeskov Skole sidste år en uge i Østrig med deres valghold i idræt. Turen foregik i skoletiden og i et samarbejde med Kerteminde Ungdomsskole, og snart drager endnu en flok af de ældste elever afsted i sneen. Prisen på de 3800 kroner opkræves som egenbetaling, og sådan er det også, når det internationale valghold rejser til Spanien eller Tyskland en gang om året.

Men den slags ture vil et flertal i børn- og skoleudvalget bestående af S, SF og Enhedslisten nu have sat en stopper for.

- Der skal være fri og lige adgang til folkeskolen. Det vil sige, at hvis man laver aktiviteter som lejrskoler og rejser må man kun opkræve det, man ifølge loven må opkræve til kost. Det er op til 75 kroner om dagen. Andet må der ikke opkræves i folkeskole-regi, fortæller Jutta Nielsen (EL), der er formand for udvalget.

- Der skal være fri og lige adgang til folkeskolen. Det vil sige, at hvis man laver aktiviteter som lejrskoler og rejser må man kun opkræve det, man ifølge loven må opkræve til kost. Det er op til 75 kroner om dagen.

Jutta Nielsen, formand for børn- og skoleudvalget i Kerteminde Kommune

- Skolepenge skal ikke gå til skiferie

Det har kørt i flere år. Hvad er anledningen til at I har taget den op nu?

- Det er, fordi vi ved, at der nogen steder er rejseaktiviteter, hvor forældrene bliver opkrævet 3-4000 kroner. I øjeblikket er det kun Langeskov Skole, der arrangerer i samarbejde med ungdomsskolen. Det er en rigtig fin rejse, men der skal ikke være elever, der er nødt til at blive hjemme, fordi forældrene ikke har økonomi til, at de kan komme med.

Men er det overhovedet et problem? Er der nogen, som ikke kan komme med?

- Langeskov Skole har, så vidt jeg er orienteret, betalt for de elever, der ellers ikke kunne komme med, fordi deres forældre ikke havde økonomi til det. Vi ved jo godt, at skolernes økonomi kører stramt. Der har været mange besparelser, og derfor skal skolens midler ikke bruges på skiferie. De skal bruges på noget, der kommer alle elever til gavn. Det er at håndhæve den fri og lige adgang, siger Jutta Nielsen.

Annonce

Skoleleder: Ærgerligt

Flertallet af udvalget bryder sig heller ikke om, at lærer-ressourcer bruges til den slags. Men De Konservative medlemmer af børn- og skoleudvalget, Anne Fiber og Kent Valsøe er af en anden holdning:

"Liste C stemmer imod, idet lærerdeltagelsen er inden for lovens rammer, og når lærere har været med på ture med et fagligt fokus, så har det været på baggrund af skolebestyrelsernes vurdering og beslutning. Vi ønsker at fastholde den decentrale ledelse og selvbestemmelse hos skolebestyrelserne. Desuden er det vurderingen, at de 500 elever, der har deltaget, har fået stort fagligt og kulturelt udbytte," lyder det i beslutningsreferatet.

Skoleleder på Langeskov Skole, Klavs Norup Lauridsen - som også sidder i byrådet for De Konservative - understreger, at der er tale om valgfri ture:

- Det er ikke en obligatorisk rejse. Det er en mulighed, og der kan være mange grunde til, at man ikke kan deltage. Det kan være, man ikke er klar til at undvære sine forældre i en uge. Men så er stamklassen hjemme og kan modtage almindelig undervisning, fortæller han.

Han ærgrer sig over, at elever fra næste skoleår mister udlandsturene:

- Det er rigtig ærgerligt, at vi ikke har den mulighed at give dem fremover. Som skolepolitikken også siger: Luft under vingerne. At komme ud og rejse, opleve nye kulturer. Men jeg tager også til efterretning, at vi lever i et demokrati, hvor flertallet ikke ønsker det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce