Annoncørbetalt indhold

Slut med opkast: 16-årige Bjørn har endelig fundet glæden ved uddannelse

Uddannelse får ikke længere 16-årige Bjørn Sørensen til at kaste op. På Sydfyns Fri Fagskole i Skårup har han fundet glæden ved uddannelse, og har besluttet sig for at gå efter at blive beslagsmed. Foto: Nanna Lørup Buch

16-årige Bjørn Sørensen har altid haft det skidt med at gå i skole. På Sydfyns Fri Fagskole i Skårup har han endelig fundet sin plads i skolesystemet, og han har fået hjælp til at finde sig selv: Han har nu skiftet sin drøm om et voksenliv med IT ud til fordel for en beslagsmedsuddannelse.

Det er ikke sjovt at gå igennem sin skoletid med en følelse af, at man ikke passer ind. Sådan har det altid været for 16-årige Bjørn Sørensen. Faktisk har skoletiden været så hård for ham, at han har kastet op flere gange om ugen.

- Jeg har haft det skidt med at gå i skole altid. Jeg har døjet med, at når jeg blev presset, kastede jeg op, så jeg kunne ikke fungere på en almindelig skole, siger Bjørn Sørensen, der er født i Ryslinge, men flyttede til Langeland som 3-årig. Her bor han i Tullebølle sammen med sine forældre og sin 6-årige lillesøster.

I august 2017 startede Bjørn Sørensen på Sydfyns Fri Fagskole i Skårup, og den mindre og trygge skole har sat en stopper for de mange opkastninger.

- Jeg var ude og besøge en masse efterskoler, men jeg valgte Sydfyns Fri Fagskole, fordi det var småt og trygt og bare virkede rigtigt. Det var bare her, jeg følte mig hjemme og jeg fik en varm modtagelse, siger Bjørn Sørensen.

Han har nu gået i 9. klasse på skolen i snart et år, og er rigtig glad for sin beslutning.

- Her er der rummeligt. Der er søde lærer, man kan snakke med, hvis der er noget. Hvis man har et behov, så prøver de at opfylde det, så godt de kan, med de ressourcer, de har. Jeg er glad for, at jeg har haft et helt skoleår, hvor jeg gerne har ville afsted i skole hver morgen - det har jeg aldrig prøvet før. Jeg er simpelthen så glad, siger han og tilføjer:

- Jeg har ændret mig meget i det år, jeg har gået her. Jeg er blevet meget mere selvsikker og tror på mig selv. Hvis jeg er ude i det offentlige og skal tage med offentlig transport, så er jeg meget mere sikker. Det har tidligere været meget svært for mig med alle de mennesker.

Fra IT til heste

Bjørn Sørensen startede på Game Design-linjen på Sydfyns Fri Fagskole, fordi han troede, han gerne ville være noget indenfor IT, når han bliver voksen. Men fordi han på skolen har haft mulighed for at snuse til flere forskellige fag, har han nu fundet ud af, at hans kald er et helt andet: Heste.

- Jeg tog et valgfag, hvor jeg kom på heste-linjen, og så blev jeg bare bidt af det. Jeg havde allerede gået i et par uge med en følelse af, at IT måske alligevel ikke var det rigtige for mig. Vores ridelærer sagde til mig, at jeg var rigtig god til hestene, og nævnte, at det var en mulighed at blive beslagsmed - så er man tæt på dyr og skal bruge sine hænder meget som håndværker, siger han.

Da skolen havde besøg af deres beslagsmed til deres 10 heste, fik Bjørn Sørensen sig en snak med beslagsmeden.

- Det endte med, at han tilbød han mig en uges praktik, så jeg kunne se, om det var noget for mig.

Og det var i den grad noget for Bjørn Sørensen.

- Det var dejligt at komme ud til hestene og se, hvordan man ordner hovene på en hest - det ved man jo ikke bare lige, hvordan man gør. Det var bare super at være praktik, jeg kunne rigtig godt lide det, siger han.

Derfor har Bjørn Sørensen nu besluttet sig for, at han vil være beslagsmed, og med hjælp fra sin ridelærer Anja, har han mulighed for at snuse endnu mere til faget, inden han søger ind på beslagsmeds-uddannelsen i Kolding.

- Jeg skal gå i 9. klasse igen her til næste år, så jeg kan tage mine eksamener om, og forbedre mine karakterer. Til næste år skal jeg gå på heste-linjen - så skal jeg være oppe ved hestene. Anja har aftalt med forskellige beslagsmede, at jeg kan komme i praktik hos dem nogle timer om måneden hele næste år. Jeg er sgu glad, siger han.

Det med dyr, har Bjørn Sørensen altid været glad for.

- Da jeg var lille, ville jeg gerne være dyrepasser i en zoo, men det gik jeg væk fra igen, for jeg kan ikke så godt lide storbyer, fordi der er mange mennesker, og alle zoologiske haver ligger jo i storbyer, siger han.

Han er derfor glad for, at han nu har fået åbnet sine øjne for en branche, hvor han kan arbejde som håndværker og være sammen med dyr, uden der er alt for mange mennesker omkring ham.

Denne artikel er sponsoreret af Sydfyns Fri Fagskole, der gerne vil sætte fokus på uddannelse.

Annonce

FAKTABOKS

Sydfyns Fri Fagskole henvender sig til unge mellem 16 og 20 år. I praksis fungerer et år hos os ligesom på en efterskole; Du bor på skolen og du får hver dag nye, spændende udfordringer, som vil udvikle dig.Forskellen er, at en tredjedel af undervisningen er praktisk - så eleverne arbejder i de erhvervsrettede linjeværksteder med praksisnære opgaver.

Sydfyns Fri Fagskole arbejder sammen med foreningen af frie fagskoler om et uddannelseskoncept, som i samspil med erhvervslivet og ungdomsuddannelser, hjælper den unge med at finde det rigtige uddannelsesvej.

På Sydfyns Fri Fagskole har vi fire erhvervsrettede linjer: Ridelinjen, Game Design, Care - pædagogik & psykologi samt Gastronomi, oplevelser og turisme. Alle fire linjer har det til fælles, at de tilbyder høj faglighed i et praksisnært fællesskab.

Det betyder, at vi ikke bare snakker om at lave et event for børn - vi laver det. Vi forbereder, afvikler og evaluerer sammen, så eleverne prøver det rigtigt af.

Som beslagsmed har Bjørn Sørensen mulighed for at arbejde som håndværker og være sammen med dyr samtidig - den perfekte kombination for 16-årige Bjørn Sørensen. Foto: Nanna Lørup Buch
Næste år skal Bjørn Sørensen gå på Sydfyns Fri Fagskole igen, og her har han heste på skoleskemaet. Hans lærer har arrangeret, at han får mulighed for at komme i praktik hos forskellige beslagsmede nogle timer om måneden. Foto: Nanna Lørup Buch
Bjørn Sørensen elsker at være sammen med fjordhesten Elmer på 7 år, der er en af de 10 heste på Sydfyns Fri Fagskole. Foto: Nanna Lørup Buch

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.