Annonce
Livsstil

Slut med ledningsklip

Bosch 36 volt er et ægte alternativ til klipperen med ledning. Der er tre kontakter i grebet, hvilket gør klipningen mere behageligt når man skal klippe siderne. Grebet er dejligt behageligt at røre ved.

Bo Godt tester tre af markedets bud på batteridrevne hækkeklippere

Hvorfor i alverden fumler man rundt med en hækkeklipper med ledning eller i værste fald en ekstrem støjende benzinklipper, når den batteridrevne hækkeklipper er opfundet?

Det spørgsmål stillede Bo Godt redaktionens havedel sig selv, så igennem de sidste par uger har vi forsøgt at finde en forklaring på, om der er et brugbart alternativ.

Ganske enkelt har vi tæsket en halv kilometer hæk igennem. Vi har både været i den lille kolonihave med små hække og i den større parcelhushave med næsten meterhøje hække, bidt i seje hække, klippet i liguster, bøg og tjørn, alt sammen vel at mærke uden ledning og uden benzinmotor. Med andre ord, vi har testet tre af markedets bud på en batteridreven hækkeklipper.

Lad os slå fast med det samme. Der er stor set ingen hæk, der længere kan forlange at blive klippet med en hækkeklipper med ledning eller med en benzindreven motor. Den nye, moderne hækkeklipper med batteri, der klarer de almindelige og næsten også ualmindelige opgaver, er opfundet. Spørgsmålet er kun: Hvor meget vil du betale. Kan du nøjes med 500 kr. eller skal du give 1000 kroner eller mere.

De tre testmaskiner. Forrest Florabest fra Lidl, i midten den umiddelbare konkurrent fra Bosch og yderst den klare vinder, en Bosch med 36 volts batteri, der gør hækkeklipning sjovt.

Den billigste

Testens billigste maskine er fra discountkæden Lidl og har navnet Florabest FAH 18A. Der er tre års garanti på klipperen, og batteriet er et NIHM batteri. Batteriet er ikke uvæsentligt. (Se faktaboksen side 4).

Betegnelsen 18 A fortæller, at det er et 18 Volts batteri. Opladningstiden er en time. Klingen er af laserskåret specialstål med diamantslebne skær. Skærelængden er 51,5cm og batteriet holder i 50 minutter ved tomgang - i vores test cirka en halv time til omkring 40 minutter i en ligusterhæk. Vægten er 2,5 kg.

Det er den første maskine, prøvedeltagerne har i hænderne. Det umiddelbare indtryk er, at den klipper ganske udmærket. Efterhånden som batteriet bruges op, går det ud over klipningen. Efter et par opladninger er den effektive tid med en tilfredsstillende klipning ca. 30 minutter, men så klipper den også op til 1,5 centimeter tykke grene uden det mindste problem. Maskinen blokerer ikke, når den møder en tyk gren, men saver sig igennem.

Man har et fint greb på håndtaget. Grebet er lidt hårdt uden at være for hårdt, og materialet er skridsikkert, så hånden ikke glider. Generelt er testholdet godt tilfreds med maskinen, især når man benytter to batterier, så der er strøm i længere tid.

Annonce

Den mellemste

Alternativet er fra Bosch. Navnet er AHS 48 LI. Tallet 48 står her for sværdlængden, der også findes i en 52 cm udgave. På mange områder ligner de to maskiner hinanden, så man skulle tro, de var fra samme fabrik. De er dog flere forskelle. Batteriet er som hos Florabest et 18 Volts batteri, men af her af typen LI-lon. Det er miljømæssigt det bedste batteri, og det betyder også noget for vægten. Bosch maskine vejer 300 gram mindre, og selv om det ikke lyder af meget, kan det mærkes.

Opladningstiden er ifølge manualen tre timer ved et helt fladt batteri, men batteriet kan tåle at stå i laderen uafbrudt og altså lades op, selv om den ikke er helt afladt. Klipperen holder sig rimelig kørende i 50 minutter.

Som Florabest-maskinen saver den sig igennem 1,5 cm tykke grene uden blokering, men har et særligt sikringssystem kaldet Power-tech. Hvis kniven blokerer på grund af en tyk gren, så vil motoren blive overbelastet. For at forhindre det, ændrer motorens drejningsretning sig adskillige gange, indtil grenen er klippet over. Herefter arbejder maskinen igen normalt. Er overbelastningen for voldsom, stopper knivene i åben position, så grene ikke klemmes fast, og motoren ikke brænder sammen.

Den støjer mindre, nemlig 90 Db. Mod 96 hos Florabest.

Sværdlængden er med til at formindske vægten. Den er ca. tre centimeter kortere end Lidls, nemlig 48 cm, men fås også i en 52 cm udgave. Skæret er som Florabest laserslebet med diamantslebet kær, der holder skarpheden længe. Håndtag og greb er meget behageligt med et lidt bedre og blødere greb end Flowerbest. Prisen er så den dobbelte, nemlig 1000 kr.

Testholdet var umiddelbart mest glad for den lettere vægt og lidt bedre greb, samt en lille smule længere driftstid. Til gengæld skal man så vente tre gange så længe på, at den igen er i topform, end man skal med LIDl maskine.

Hvis penge ikke er afgørende er Bosch den foretrukne klipper, men har man et mindre hækarareal kan man sagtens klare sig med Lidls maskine.

Annonce

Den dyre

Storebror AHS 54-20 Li er en kraftkarl fra Bosch. Her ryger vi op på 36 volt, og det er bare noget, der batter. Man mærker straks, at her er noget, der minder om at køre Audi. Fart er der også på. Aldrig er en hæk blevet klippet så hurtig. Man sparer nemlig ret meget tid ved ikke at skulle slæbe en ledning efter sig.

Vægten er 3,5 kilo, og selv om det er noget mere end lillesøster, så er storebror meget mere behagelig at klippe med. Det skyldes især, at klipperen kan aktiveres med en kontakt i midten og på begge sider af grebet, mens de mindre maskiner kun kan aktiveres ved et midtergreb. Man bliver godt træt i hånden, hvis man skal klippe meget med de mindre maskiner i forhold til den store med de tre kontaktmuligheder.

Håndtaget er lækkert og tilpas blødt, og skæret er naturligvis diamantslebet og det hele. Opladningstiden er 45 minutter og driftstiden omkring 50 minutter. Pausen kan man bruge til at samle det op, man har klippet. Efter bare 20 minutter er der 80 procent power på igen. Batteriet er et LI-on med de fordele, det betyder. Skæret kan klare 20 mm tykke grene som en mis.

Prisen er ca. 2000 kr., men trods den høje pris er AHS 54- 20 fra Bosch den absolut sikre vinder i al fald, hvis man har et større hækareal at klippe. Den kan snilt hamle op med klipperen med ledning, så ud med den næste gang, du synes, du trænger til noget godt værktøj og ind med den behagelige og kraftfulde Bosch, der tilmed med 89Db er den mindst støjende.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Navne For abonnenter

Tåbelig skuespiller-idé: Kristoffer Helmuth har i en stresset periode op til premiere skrevet dagbog, som Shakespeare ville have gjort

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Livsstil For abonnenter

- Vi bruger sindssygt meget jomfruhummer: På Hotel Hesselet er jomfruhummer det første på kortet

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport

Sådan kan du følge det klassiske cykelløb Fyen Rundt på nærmeste hold

Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bagved gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Kerteminde

Kenneth rapportede om et druknende marsvin og fik afslag: - Vi er ikke en redningstjeneste

Annonce