Annonce
Fyn

Slut med kul på Fynsværket: Gartnerierne glæder sig til et grønnere image

Den fremrykkede afskaffelse af kul på Fynsværket kan være med til at give landets gartnere et grønnere image. Det er vurderingen hos nøglepersoner i den danske gartneribranche. Foto: Birgitte Carol Heiberg.
Gartnernes Fjernvarmeselskaber og Dansk Gartneri er godt tilfredse med aftalen om, at Fjernvarme Fyn ikke længere skal bruge kul fra 2022. Gartnerierne ser frem til et grønnere image og er ikke længere voldsomt bekymrede for prisstigninger som følge af omstillingen.
Annonce

Tirsdag blev det offentliggjort, at Fjernvarme Fyn stopper brugen af kul fra sommeren 2022, og dermed kan kunderne se frem til grønnere varme i rørene.

Og det glæder de sig over hos Gartnernes Fjernvarmeselskaber og Dansk Gartneri. Førstnævnte indgik mandag aften en tiårig kontrakt med Fjernvarme Fyn.

Gartnerne er Fjernvarme Fyns største kunde, og de har tidligere udtrykt bekymring for prisstigninger på varmen i forbindelse med en grøn omstilling, der i første omgang var sat til 2030, så 2025 og nu er en aftale så altså på plads, så fjernvarmen bliver kulfri allerede om to år.

- Nogle mente, at vi var kul-afhængige, men det er vi ikke mere. Det lægger vi bag os, for nu er vi grønne, udtalte Mikael Petersen, direktør for Gartnernes Fjernvarmeselskaber, på et pressemøde tirsdag formiddag, hvor blandt andre Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), også var til stede.

Han kaldte det en god løsning for alle inklusiv gartnerierne.

Jørgen Andersen, formand for Dansk Gartneri, er glad for den nye aftale. Så længe den ikke kommer til at belaste gartnerne i nogen nævneværdig grad. - Vores image får en ekstra grøn streg, og det tror jeg, at kunderne i Danmark og resten af verden sætter stor pris på, konstaterer Jørgen Andersen. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

Konkurrencedygtig pris

Men hvad betyder det så for fjernvarmeprisen for gartnerierne?

- Vi er sikret en konkurrencedygtig pris de næste 10 år. Det er næsten umuligt at spå om, hvordan priserne bliver. Man har sagt, at priserne skulle stige omkring fem procent, men det tror jeg ikke. Jeg tror det bliver mindre, og ellers kan vi godt leve med det, uddyber Mikael Petersen til Fyens Stiftstidende.

- Forhandlingerne har udviklet sig til fordel for gartnerierne, fortæller han videre om, hvorfor den tidligere bekymring er forsvundet.

Hos Dansk Gartneri kender den fynske formand Jørgen Andersen endnu ikke alle detaljer. Men langt hen ad vejen er han enig med Mikael Petersen.

- Det giver et sikkerhedsnet under varmeprisen med en god langvarig aftale, og det er vigtigt for fremtiden, siger han.

- Så længe priserne ikke stiger, er vi ikke bekymrede, tilføjer han.

Også Odenses tidligere borgmester Anker Boye, der nu er bestyrelsesformand for Fjernvarme Fyn, var med på pressemødet foran de store skorstene på Fynsværket, og han glæder sig over aftalen.

- Det er en god investering for alle, og den sikrer, at gartnerierne kan klare konkurrencen, konstaterede Anker Boye.

Annonce

Grønt image

Ved siden af den for gartnerierne positive melding om, at prisen formentlig ikke stiger nævneværdigt, er der fordelen ved at få et grønnere image.

- Vores salg af varer bliver mere grønt. Jeg håber, at et grønnere image betyder, at vi kan sælge nogle flere varer, og at folk vil købe danske tomater og agurker i højere grad end nu, siger Mikael Petersen.

- Vores image får en ekstra grøn streg, og det tror jeg, at kunderne i Danmark og resten af verden sætter stor pris på, konstaterer Jørgen Andersen, der ser det som en fordel at have en grøn profil.

Nu er han spændt på, hvad der skal ske med ejerforholdene af Fjernvarme Fyn, men den del må han vente med at få svar på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce