Annonce
Odense

Slut med kommandosprog til ledige: Skal ikke føle sig mistænkeliggjort

Reza Javid (Enhedslisten): - Den skriftlige kommunikation fra kommunen skal ske i en god tone, som fremmer samarbejdet, ikke mindst når det handler om borgere i udsatte livssituationer. Arkivfoto: Christian Nordholt
Vi bestemmer, du adlyder. Sådan opfattes ordlyden i nogle pjecer til ledige, og det vil politikerne nu have ændret på efter forslag fra Enhedslisten.

Odense: Ledige er ikke andenrangsborgere, som skal tales til i nedladende og kommanderende vendinger.

Det slog politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget fast i denne uge på baggrund af et forslag fra Enhedslisten, og derfor skal forvaltningen nu i gang med at forbedre nogle af de pjecer, som sendes ud til ledige.

Konkret handler sagen om en pjece udarbejdet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) under Beskæftigelsesministeriet. Den henvender sig til ledige med andre problemer ved siden af - det kan f.eks. være dårligt helbred, psykisk sygdom eller misbrug.

Annonce

Pjecen er ifølge Enhedslisten forfattet i et sprog, så oberst Hackel fra Matador ville have været stolt - vendingen "du skal" optræder således hele 11 gange på en enkelt side i pjecen. Budskabet er klart, mener Enhedslisten: Vi bestemmer, du adlyder.

Men at bruge en så kommanderende tone giver faktisk bagslag over for en gruppe, som i forvejen ofte føler sig sat i bås og set ned på. Det kan give frustrationer og aggressioner. I stedet skal myndighederne kommunikere på en måde, så folk føler sig værdsat og motiveret for at gøre en aktiv indsats for at udvikle sig.

Og så har ledige faktisk også rettigheder, påpeger Enhedslistens Reza Javid:

-  Vi synes, det er mærkeligt, at kommunen oplyser folk om deres pligter på skrift, men ikke noget om, hvilke rettigheder de har. Dem kan de få fortalt om mundtligt. Hvorfor den forskel, spørger han.


Ministeren har et mål om at få værdighed i sagsbehandlingen, så materialet fra Star burde også afspejle noget værdighed. Vi skal ikke lave en masse dobbeltarbejde ved at omskrive pjecerne fra staten.

Rådmand Brian Dybro (SF)


Kontakt til ministeriet

I første omgang er det meningen, at forvaltningen skal komme med et udspil til, hvad man kan gøre - for eksempel lave en særskilt indledning til nogle af pjecerne fra STAR.

- Den omtalte pjece er meget firkantet skrevet, og vi vil se på, om man kan formulere tingene på en mindre bastant måde. Forvaltningen gør dog opmærksom på, at der også er nogle juridiske forhold, vi skal leve op til ved at fortælle folk, hvordan tingene er, forklarer rådmand Brian Dybro (SF).

Da pjecen er fra Star, vil rådmanden også tage fat i beskæftigelsesministeren.

- Ministeren har et mål om at få værdighed i sagsbehandlingen, så materialet fra Star burde også afspejle noget værdighed. Vi skal ikke lave en masse dobbeltarbejde ved at omskrive pjecerne fra staten, siger Brian Dybro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce