Annonce
Sydfyn

Slut med karakterer og eksaminer: Sydfynsk friskole vil udvikle sine egne prøver

Skoleleder på Ollerup Friskole Jakob Ringgaard glæder sig over, at skolen i fremtiden ikke vil uddele karakterer til eleverne. Foto: Rikke Laugesen
Det skal være slut med at få et tal, når en opgave bliver afleveret på Ollerup Friskole. Fremover vil skolen heller ikke afholde eksaminer, som eleverne kender dem nu. I stedet vil de udvikle deres egne anderledes prøver. Det er noget, som Ryslinge Friskole på Midtfyn har gode erfaringer med.

Ollerup: - Det bliver et tolvtal!

Det er en meddelelse, som flere elever måske har fået eller brændende har ønsket sig igennem deres skoletid. Men for eleverne på Ollerup Friskole bliver det ikke et udsagn, de kommer til at høre fra deres lærere meget længere. For skolen har besluttet at afskaffe karakterer og eksaminer gældende for de nuværende elever i sjette klasse og nedefter.

Beslutningen har ikke været nem og har da også været flere år undervejs, fortæller skoleleder Jakob Ringgaard, som desuden peger på, at det ikke er en helt lille opgave.

Annonce

- Målet med det hele er at lave noget, der er bedre, fordi vi ikke er tilfredse med eksaminerne, som de er nu. Det er et ambitiøst projekt, hvor vi gerne vil blive fagligt bedre. Så det er ikke for at drosle ned på ambitionerne, overhovedet ikke.

- Det er vildt spændende, og vi glæder os til den proces, som kommer fremover. Vi skal nok også bruge tre år eller mere på for at få det implementeret, siger han.

Lang proces

Ideen om at afskaffe karakterer og eksaminer kom for omkring fire år siden, da skolen udarbejdede et nyt værdigrundlag.

- Da det (værdigrundlaget, red.) var færdigt, var der nogle af forældrene, der spurgte: Jamen, passer det så med, at I giver eleverne karakterer og afholder eksaminer?, fortæller Jakob Ringgaard.

Så det begyndte skolen at undersøge nærmere, hvilket blev en lang proces, hvor corona var med til at afbryde forløbet og trække det lidt ekstra ud. Hele vejen igennem blev forskellige parter inddraget.

Skoleleder på Ollerup Friskole Jakob Ringgaard er glad for den ordning, hvor karakterer og eksaminer ikke længere skal være en del af elevernes hverdag. Foto: Rikke Laugesen

- Stort set alle har været involveret. Forældrene har været til stormøder ad flere omgange, bestyrelsen har arbejdet med det, og lærerne har arbejdet med det, siger Jakob Ringgaard.

Til sidst blev der udarbejdet et beslutningsgrundlag, der blev præsenteret på et stormøde. Her blev der lavet en vejledende tilkendegivelse fra forældrene, om hvorvidt de ønskede, at karakterer og eksaminerne skulle afskaffes.

Et flertal stemte for forandring, men det var ikke et overvældende flertal.

- Der var godt 50 procent, som gerne ville. Cirka 30 procent var skeptikere, og så var resten tvivlere, fortæller skolelederen og tilføjer, at der var 171 forældre, der svarede.

Annonce

Overfladisk undervisning

Når Jakob Ringgaard skal sætte et par ord på baggrunden for beslutningen, henviser han til, at der er en række læringsmål, som undervisningen og eksaminerne er tilrettelagt ud fra.

- Det betyder, at vi har oplevet, at vi får en lidt mere overfladisk undervisning. Det bliver lidt en tjekliste - for eksempel, at nu har de lært om islam, så nu skal de lære om buddhisme og så videre. Så man har ikke tiden til at fordybe sig i tingene og arbejde særligt kreativt. Vi skal væk fra tjeklistepædagogikken, siger han og tilføjer, at skolen allerede arbejde med at have en kultur, hvor karakterer ikke skal fylde for meget.

Det er dog ikke helt vellykket.

Ollerup Friskole

  • Skolen er oprettet i 1867
  • Der i dag cirka 200 elever i 0-9. klasse. For ti år siden var elevantallet på cirka 160 elever.
  • På nuværende tidspunkt får eleverne i 8. og 9. klasse

- Så snart eleverne begynder at få det i ottende klasse, så kommer der sådan en konkurrence-situation, og hvor man skal ydre motiveres. Vi oplever, at det er usundt - både for dem, der får 12, og dem, der får 02. Der vil vi gerne have, at motivationen kommer inde fra, og at man lærer, fordi man synes det er spændende, har lyst til det og kan se en mening med det, siger han.

Annonce

Anderledes prøver

Nu er beslutningen altså truffet, og næste skridt i processen venter. Her skal de finde ud af, hvordan eleverne skal evalueres fremover og udforme deres nye prøver. Her handler det om at finde noget, der passer til lige præcis Ollerup Friskole.

- Vi skriver i vores værdigrundlag, at når eleverne går ud fra Ollerup Friskole, vil vi gerne have, at de går ud og deltager aktivt i samfundet. Derfor vil vi også gerne lave en afslutning, der i højere grad lægger op til det, hvor de skal mere end bare lige til eksamen i nogle fag. Hvor de i stedet skal lave et større projekt, hvor de involverer nogle i lokalsamfundet og arbejder mere kreativt og håndværksmæssigt.

- Det giver os selv en masse arbejde, fordi vi selv skal opfinde nogle ting, hvor man ellers bare har kunnet læne sig op ad noget, som nogle embedsmænd i ministeriet har skrevet ned, fortæller Jakob Ringgaard.

Frie grundskoler

  • Frie grundskoler dækker over mange forskellige betegnelser for skoler for eksempel friskole, privatskole og lilleskole.
  • De frie grundskoler er et alternativ til folkeskolen, og undervisningen på de frie grundskoler skal stille eleverne lige med eleverne, der går i folkeskolen.
  • En fri grundskole, der har elever i 9. klasse, er ikke forpligtet til at afholde folkeskolens prøver. Hvis ikke skolen gør det, skal de meddele det til ministeriet, skilte tydeligt med det på deres hjemmeside og informere nye forældre om det ved optagelse.
  • Hvis en elev fra en prøvefri skole efter 9. klasse vil fortsætte på en ungdomsuddannelse, hvor der er karakterkrav som for eksempel ved gymnasium, skal eleven til en optagelsesprøve.

Han medgiver, at det ekstra arbejde også vil betyde, at der skal afsættes flere ressourcer på skolen for at kunne løfte opgaven.

Annonce

Gode erfaringer

Der er endnu ikke noget helt konkret på plads omkring prøverne, men Ollerup Friskole er godt i gang med at indhente erfaringer fra andre skoler.

- Vi har været ude på nogle friskoler, der ikke har eksaminer og karakterer, men vi skal også ud på flere for at få noget inspiration. Og så skal vi eksperimentere. Det bliver noget med at afprøve nogle ting hen over de næste år, så det bliver ikke en fast forkromet model, fortæller Jakob Ringgaard.

En af de skoler på Fyn, der allerede er prøve- og karakterfri, er Ryslinge Friskole på Midtfyn. Her kan skoleleder Birthe Hay Sørensen fortælle, at skolen også har udarbejdet sin egen prøve til at afslutte grundskolen. Det er en større projektopgave, som eleverne har øvet sig på fra de små klasser.

- Det er en kæmpe opgave på et højt niveau, hvor der er en skriftlig del, en mundtlig fremstilling og et produkt. Det skal præsenteres offentligt, hvor der er en censor, som spørger ind til emnet, fortæller skolelederen.

Birthe Hay Sørensen, skoleleder Ryslinge Friskole, fortæller, at eleverne fra skolen fint består optagelsesprøverne til ungdomsuddannelserne. Arkivrfoto: Kristian Hofstedt Rasmussen

Der er krav til indholdet, hvor den skriftlige del kan minde om større opgaver fra gymnasiet og universitet med for eksempel empiri, metodebeskrivelse og et forord på engelsk. Derudover skal dansk og matematik indgå samt to andre fag, der vælges ud fra emnet.

Skolelederen kan også berette, at på trods af skolen ikke har et overblik over det faglige niveau målt på karakter, så holder de skarpt øje med, at eleverne ikke halter bagud med det faglige.

- Vi tester stadig eleverne i dansk og matematik en gang om året, for at vi er helt sikre på, at vi har belæg for at sige, at vores elever er fagligt dygtige. Og det kan vi se, at de er.

- Derudover kan vi også se, at de er mere selvstændige og vant til at stille sig op og præsentere noget, end mange andre unge er, da vores fokus er at arbejde emnebaseret og tværfagligt, siger hun.

Hun fortæller desuden, at det ikke har været et problem at få eleverne at bestå optagelsesprøven til de videregående uddannelser, som eleverne skal tage, når de ikke har en afgangseksamen.

Annonce

Videre i uddannelsessystemet

Selvom de fremtidige 8. og 9. klasses-elever på Ollerup Friskole får en karakterer- og prøvefri hverdag, så kan det møde dem på deres videre tur i uddannelsessystemet. Men skoleleder Jakob Ringgaard mener ikke, at det vil være skade dem mere, end det gavner at undlade karakterer i grundskolen.

- Det har været et af argumenterne imod - altså skal man i en tryg sammenhæng lære at få karakterer. Men i forhold til vores menneskesyn og den kultur, vi gerne vil have på skolen, så synes vi, at karakterer er usunde. At de så får det bagefter, det skal de nok hurtigt lære, siger han.

Midtfyns Gymnasium er et af de steder, hvor elever fra Ryslinge Friskole drager videre til, når de er færdige eller lige har været et smut forbi en efterskole i et år. Derfor har rektor på Midtfyns Gymnasium Søren Hvarregaard erfaring med elever, der ikke tidligere har modtaget karakterer. Og han er enig med Jakob Ringgaard i, at eleverne nok skal lære det.

Rektor på Midtfyns Gymnasium Søren Hvarregaard kan ikke mærke nogle forskel på, hvorvidt eleverne kommer fra en karakterfri skole eller ej. Arkivfoto: Ane Johansen

- Vi kører i forvejen en vid udstrækning med formativ evaluering. Så det med karaktererne kommer først sent i 1. g, så det er ikke et kulturchok for dem, siger Søren Hvarregaard og kan tilføje, at det samme gælder med eksaminer.

- Vi lærer eleverne at gå til eksaminer her i huset. Så vi kan ikke mærke, at eleverne skiller sig ud fra dem, der kommer fra kommunale folkeskoler.

Og når det kommer til fagligheden, mangler eleverne heller ikke noget, lyder det fra Søren Hvarregaard.

- Hvis der er en forskel, så er det, at eleverne fra Ryslinge Friskole, er overordentlige dygtige. Så det har ikke været en last for dem, at de ikke har fået karakterer. Snarere tværtimod, siger han.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

OB

Brøndby Stadion bliver stribet: Bus efter bus efter bus kører OB-fans til pokalfinalen

Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Kultur

Vilde Windfeld vinder Webster-pris

Kerteminde For abonnenter

Rossano og Simon driver italiensk restaurant med stor succes: Snart kan de fejre en historisk milepæl

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: 10. klasse på Kold College viser, at unge godt vil have en faglig uddannelse

Annonce