Annonce
Odense

Slut med fri entré til friluftsbadet

Det bliver fortsat muligt at hoppe på hovedet i friluftsbadet, men fra næste år genindføres entréen. Arkivfoto: Kim Rune
K og S vil genindføre entrébetaling til Odense Friluftsbad fra næste sommer.

Odense Friluftsbad overlever, men det er slut med gratis entré.

Sådan lyder det i en fælles melding fra Socialdemokraterne og Konservative, der sammen er gået på jagt efter alternative besparelser på by- og kulturområdet, som friluftsbadet hører under.

I det oprindelige spareforslag fra forvaltningens embedsfolk stod friluftsbadet til helt at blive nedlagt. Det vil S og K, der tilsammen har flertal, ikke være med til, men entrebetalingen, der blev afskaffet i 2017, bliver genindført, lyder det fra by- og kulturudvalgsmedlem Anders W. Berthelsen (S).

- Ja, det har vi regnet ind, siger han.

Et af argumenterne for, at en lukning af friluftsbadet stod på embedsfolkenes oprindelige spareforslag, var, at det trænger til en omfattende omgang vedligeholdelse. Men ifølge både Anders W. Berthelsen og Kristian Guldfeldt (K) er der ikke tale om en kæmperegning, som i sig selv nødvendiggør en permanent lukning.

- Vi har set tallet, og det er ikke en uoverkommelig opgave, siger Kristian Guldfeldt og tilføjer, at renoveringen vil koste i omegnen af et par millioner kroner.

Da entréen til friluftsbadet blev gjort gratis, skete det blandt andet for imødekomme den udfordring, der havde vist sig i sommeren 2016. Den sommer var der masser af badegæster i det nyåbnede og gratis havnebad på Odense Havn, mens friluftsbadet, der havde entrébetaling, havde en sløj sæson. Den ulige "konkurrencesituation" med gratis adgang det ene sted og betaling det andet fik en del af skylden.

Muligvis kan det samme problem nu opstå igen. For selv om entrebetalingen genindføres i friluftsbadet, vil havnebadet fortsat være gratis at benytte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce